MUGOŠA: Postoji mogućnost ponovnog proglašenja epidemije (UŽIVO VIDEO) - Volim Podgoricu

MUGOŠA: Postoji mogućnost ponovnog proglašenja epidemije (UŽIVO VIDEO)

Dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zadravlje kazao je danas da je prisutna mogućnost ponovnog proglašenja epidemije.

“Nama je potrebno bilo 28 dana da bi proglasili da je epidemija završena, odnosno prvi talas. Nismo imali lokalne transmisije 42 dana. Sada se dešavaju novi slučajvei. Nismo ugorženi kao prošli put, jer smo spremniji.

Bolest ima epidemijski tok i mogućnost da se proglasi epidemija je prisutna”, kazao je Mugoša.

On je rekao da je, nakon perioda bez virusa “došlo do rasipanja importovanog virusa zbog skupova sa velikim brojem ljudi”.

“Mi sada moramo da gasimo stotine malih požara. Sada je importacija i dalje opasna. Sada imamo lokalnu transmisiju, tako što ćemo poštovati mjere”, rekao je Mugoša.

Ponovio je da je “zdravlje najpreče”, ali da postoji i zdravlje koje može biti “ugroženo nemaštinom”.

Zato smo morali naći način i odgovarajuće mjere. Ove mjere su učinkovite i daju dobar rezultat.

“Trenutno u Crnoj Gori se nalazi 39 osoba na bolničkom liječenju, od toga 14 u Kliničkom centru Crne Gore, od kojih su dva pacijenta koja su životno ugrožena, sedam se liječi u Baru i oni su svi stabilno, a u Beranama 18 pacijenata, od toga je dvoje ugroženih, kazao je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevrto Eraković.

Upoređujući podatke na današnji dan, sa istim u proteklom talasu epidemije, vidimo da imamo mnogo više zaraženih, i da je prenos virusa mnogo brži.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com