Usvojen Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, sa 42 glasa za, usvojila je danas Skupština Crne Gore.

Iz LGBT zajednice napominju kako je “time napravljen istorijski korak naprijed u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori. Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica istorije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona”, navodi se u saopštenju LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar.
Te nevladine organizacije, kao i cjelokupna zajednica koju okupljaju, navode, “pozdravljaju usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestita svim LGBTI osobama ovaj istorijski dan”.
Činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima neizrecivo velik značaj za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori. Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo, na naročitu radost cjelokupne LGBTI zajednice. Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istopolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali. Sada ostaje ono ključno – primjena ovog zakona u praksi – što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba. Iako je današnje glasanje velika stvar za Crnu Goru, želim kratko da se osvrnem i na dešavanja koja minulih sedmica potresaju naše društvo. Kao aktivistkinja i građanka sam zabrinuta zbog ograničavanja ljudskih prava i sloboda kojima svjedočimo, a koja nas podsjećaju da niko od nas nije slobodan i jednak dok svi u društvu nisu slobodni i jednaki”, kazala je Bojana Jokić, iz LGBT Forum Progres
„Osjećaj da su od danas ljubav i partnerstvo svih nas u LGBTI zajednici prepoznati i priznati u očima zakona je neopisiv. Ne mogu da kažem da smo od danas potpuno jednaki, jer je put do stvarne i suštinske jednakosti tek pred nama, ali je načinjen veliki korak naprijed u prepoznavanju da mi, istopolni parovi, uopšte postojimo. Skupština je stala na stranu jednakosti i ljubavi i poslala jasnu poruku da Crna Gora ide naprijed. Nadam se da će institucije opravdati povjerenje i dosljedno sprovoditi ovaj zakon, čime će se utrti put ka stvarnoj ravnopravnosti. Danas imamo razloga da slavimo i radujemo se, a od sjutra nastavljamo borbu za jednakost i dostojanstvo“, kaže John M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar.

A.K.

loading...
Tagovi

Slične Objave

1 komentar

  1. Možete li ljudski tekst napisat, da znamo koje su partije glasale za ovo, da ne glasamo nikad više za njih, a koje nisu, jer ta što nije ima moj glas sigurno. Prekršiću i bojkot lažne demokratije milovske ako treba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close