EKOCID U ZETI: Ko je u rijeku izručio tone ŠUTA i GRAĐEVINSKOG OTPADA sa gradilišta vijadukta? (VIDEO) - Volim Podgoricu

EKOCID U ZETI: Ko je u rijeku izručio tone ŠUTA i GRAĐEVINSKOG OTPADA sa gradilišta vijadukta? (VIDEO)

Svega nekoliko mjeseci nakon što smo, deklarativno i samo formalno, proglasili rijeku Zetu zaštićenim prirodnim dobrom, već danas je neko, na nezakonit i sraman način, u korito naše prelijepe rijeke odložio nekoliko tona šuta, u blizini radova na vijaduktu u Rogamima, a u okviru rekonstrukcije starog puta prema Danilovgradu, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

URA ukazuje da su tone navedenog otpada i šuta odložene na oko kilometar riječnim putem od mosta na Vranjskim njivama u pravcu Spuža.

„Ukoliko u ovoj državi više uopšte postoje bilo kakvi inspekcijski organi, jer su isti svedeni na partijske batine i poluge za utjerivanje selektivne (ne)pravde, pozivamo ih da u najskorijem roku izađu na teren i izvrše inspekcijski nadzor, kako bi drugi državni organi mogli locirati krivca za današnji ekocid i kako bi se korito rijeke Zete vratilo u ranije stanje. Poslije betoniranja korita Ribnice, sistemske devastacije i nekontrolisane eksploatacije Morače, ali i višegodišnjeg zagađivanja Zete, ne čudi nas ovakvo postupanje, ali je naša dužnost da stanemo u odbranu rijeke Zete i svakog drugog ugroženog prirodnog blaga našeg grada i čitave Crne Gore”, ukazala je podgorička URA.

U Građanskom pokretu URA podsjećaju da radove na izgradnji vijadukta u neposrednoj blizini izvodi kompanija „Bemax“ i još jednom pozivaju inspekcijske organe da izađu na teren i utvrde ko je počinio ovo „zastiđe i krivično djelo prema prirodi“.

“Da li su navedene tone šuta i drugog otpada izručene sa susjednog gradilišta od strane kompanije “Bemax”, ili je u pitanju sramno djelovanje nekog drugog pojedinca ili grupe ljudi, moraju utvrditi inspekcijski organi i svoj zapisnik proslijediti drugim državnim organima, kako bi se navedeni šut uklonio, ali i kako bi se spriječilo dalje odlaganje otpada u korito i dalje zagađivanje rijeke Zete”, ukazala je podgorička URA.

V.M.

1 komentar

  1. I am curious to find out what blog system you’re utilizing? I’m having some minor security issues with my latest site and I’d like to find something more secure. Do you have any recommendations?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com