RUSIJA NAPRAVILA LIJEK PROTIV KORONE: Kažu da jesenjeg talasa neće biti - Volim Podgoricu

RUSIJA NAPRAVILA LIJEK PROTIV KORONE: Kažu da jesenjeg talasa neće biti

Rusko Ministarstvo zdravlja je odobrilo još jedan ruski lijek protiv virusa korona na osnovu favipiravira, pod trgovačkim nazivom areplivir.

“Bez obzira na drugi talas bolesti koje se predviđa na jesen, mi imamo „zaštitni kišobran“, poručili su iz ove države.

Prvi avifavir je odobren krajem maja, a klinička ispitivanja su započeta tek u aprilu.

Klinička istraživanja su pokazala da je njegova efikasnost 90 odsto, to jest, devet od deset osoba uz blagovremeno liječenje zagarantovano neće preminuti, javljaju mediji.

Obično su potrebne godine da se pronađu određeni lijekovi. Zato dok su neki naučnici užurbano počeli da prave vakcine protiv virusa korona, drugi su odlučili da isprobaju već postojeće lijekove.

Posebno su testirani antivirusni, imunomodulatorni i respiratorni preparati. Posebne nade su bile položene na američki lijek remdesivir koji se koristio protiv ebole i pokazao se efikasnim u borbi protiv izazivača bolesti SARS i Mers, kao i na japanski lijek za lečenje gripa fapipiravir.

Oba lijeka imaju širok spektar djelovanja protiv RNK virusa, u koje spada i SARS kov2. Oni suzbijaju RNK-usmjerenu RNK polimerazu — enzim neophodan za replikaciju patogena u ćelijama. Ostali lijekovi samo spriječavaju prodiranje virusa u ćelije.

Remdesivir je uspješno prošao klinička testiranja u SAD i Njemačkoj, i 1. maja Uprava za hranu i lijekove SAD je, po pojednostavljenoj proceduri (dva dana nakon završetka testiranja), izdala dozvolu za „hitnu upotrebu“ remdesivira za liječenje kovid-19.

Ruski naučnici i predstavnici farmaceutskih kompanija su uzeli japanski lijek kao osnovu, brzo su sproveli klinička ispitivanja i pokrenuli proizvodnju lijekova na osnovu favipiravira.

Od Favipiravira do Areplivira
Kompanija Toyama Chemical, koja je dio korporacije Fujifilm Holdings, razvila je favipiravir kao lijek protiv gripa 2002. godine. Međutim, eksperimenti na životinjama su pokazali da se on ne može koristiti tokom trudnoće zbog mogućih negativnih efekata na DNK djeteta i rizika od oštećenja fetusa, pa su se pojavile poteškoće sa dobijanjem odobrenja.

Favipiravir su 2014. godine registrovali pod trgovačkim nazivom avigan. Dozvoljeno je da se koristi samo za nove vrste gripa koji su otporni na druge antivirusne preparate, odnosno, kao krajnje sredstvo. Za šest godina takva situacija se nije desila i mogli bi zaboraviti na lijek da nije bilo virusa korona.
U februaru 2020. godine u Kini, gde favipiravir izdaje kompanija Zhejiang Hisun Pharmaceutical kao lijek protiv gripa pod trgovačkim nazivom favilavir, preparat su testirali u liječenju kovida-19. U martu su to isto učinili u Japanu i Italiji.

„Složenost nove koronavirusne infekcije je u tome što nije bilo lijeka koji deluje etiološki, to jest, uklanja uzrok“, rekao je predsjedavajući upravnog odbora DOO „Promomed“ Petar Beli. „Uzeli smo molekul stvoren u Japanu za liječenje druge bolesti i jedno smo od prvih koji su sproveli klinička ispitivanja velikih razmjera. U tome je Rusija ispred mnogih zemalja“.
AD „Biohemičar“ jedan je od najvećih proizvođača lijekova. Kompanija sa kompletnim ciklusom proizvodi sve vrste lekova.

Dokazana efikasnost
Klinička ispitivanja u kojima je učestvovalo 210 pacijenata sa potvrđenom koronavirusnom infekcijom u umjerenom stepenu, sprovedena su u medicinskim ustanovama u Moskvi, Sankt Peterburgu, Saransku, Smoljensku i Rjazanju.

Kod 70 odsto pacijenata koji su uzimali ovaj antivirusni lijek, došlo je do preokreta prvih dana bolesti, a posle četiri dana virus je nestao iz organizma. Desetog dana RLP-test kod sto odsto ispitanika je bio negativan. U kontrolnoj grupi koja je primala standardni tretman, 70 odsto ljudi se oporavilo za to vrijeme.

„Areplivir“ je dao veoma dobre rezultate. Bukvalno trećeg dana ljudima je opala temperatura, simptomi opšte intoksikacije brzo su se povukli i poboljšalo im se zdravlje. Desetog dana, obim oštećenja pluća smanjen je za 25-35 odsto“, ističe članica Ruske akademije nauka Larisa Balikova, direktorka Medicinskog instituta Mordovskog državnog univerziteta „Ogarjov“, jednog od centara u kome su se sprovodila istraživanja.

Kada će lijek biti dostupan
Klinička ispitivanja areplivira su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za prenos Ministarstvu zdravlja. Ako ih ministarstvo pregleda odmah i prekvalifikuje privremenu potvrdu u trajnu, lijek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će za sve biti obezbeđen lijek koji spašava život.

„Bez obzira na drugi talas bolesti koje se predviđa na jesen, mi imamo „zaštitni kišobran“, ističe Petar Beli.
Antivirusna sredstva, blokatori interleukina i antibiotici su tri komponente kompleksne terapije za liječenje kovida-19. Prvi blokiraju replikaciju virusa, njegovo razmnožavanje, a bez toga on živi u organizmu nekoliko sati. Drugi sprečavaju razvoj prekomjerne autoimune reakcije koja izaziva nekontrolisanu upalu. Treći se bore sa bakterijskim patogenima. I sada se svi ovi lijekovi proizvode u Rusiji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com