VLADA RADI I TOKOM AVGUSTA? Kolektvni odmor “nemoguća misija” pred izbore, kampanja kad joj vrijeme nije - Volim Podgoricu

VLADA RADI I TOKOM AVGUSTA? Kolektvni odmor “nemoguća misija” pred izbore, kampanja kad joj vrijeme nije

Da li će se ove godine zaposleni u crnogorskoj Vladi „kupati u znoju“ od avgustovskih ljetnjih žega ili pak od obaveza u svojim kancelarijama, još je neizvjesno: u Vladi još nijesu donijeli odluku o tome da li će i kada zaposleni u administraciji otići na kolektivni odmor.

Parlamentarni izbori zakazani su za 30. avgust,  a zaposleni u crnogorskoj Vladi idu na kolektivni odmor upravo tokom avgusta. Postavlja se pitanje da li će ta činjenica uticati na ovogodišnje odmore zaposlenih u crnogorskoj Vladi i drugim organima uprave.

„Još nikakva odluka u vezi s tim nije donijeta“, saopštili su za Portal „Volim Podgoricu“ iz Vlade. Dodaju kako će, čim odluče “informisati javnost“.

Naši sagovornici na ovu temu, mahom se slažu kako će ove godine za Vladu i ostale organe uprave, odmor u izbornom mjesecu biti „misaona imenica“.

Uz to, za izvršnog direktora Centra za građanske slobode Borisa Marića postavlja se pitanje „svrsishodnosti izbora na kraju avgusta“, a posebno imajući u vidu još jedan momenat: epidemiju korone.

„Imamo situaciju gdje se spaja kolektivna psihoza izazvana strahom od epidemije s kolektivnim avgustovskim odmorima, uz duboku krizu po brojnim društvenim pitanjima što i nije baš ambijent za izbore“, smatra Marić.

Prema njegovima riječima, kako su izbori 30. avgusta, postoje objektivni razlozi da se ove godine ne ide na kolektivni odmor, te da bi „institucije trebalo da rade u određenom kapacitetu u susret činjenici da će avgust biti mjesec najaktivnije izborne kampanje“.

Napominje kako „određeni organi i službe moraju biti u funkciji, poput inspekcijskih organa, ali i ministarstava koji će morati da izađu u susret nadležnostima Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) pri vršenju kontrole moguće zloupotrebe državnih resursa“.

„Moraju da se servisiraju sve procedure u vezi biračkog spiska i mnoge druge aktivnosti administracije koje nameće izborni proces“, kaže Marić.

Poslanica Demokratske Crne Gore u Skupštini CG Zdenka Popović smatra kako će, „po svoj prilici, kolektivni godišnji odmor za predstavnike Vlade ove godine, biti misaona imenica“.

„Ovo iz razloga što su parlamentarni i lokalni izbori raspisani kad im vrijeme nije, 30. avgusta“, kaže Popović.

Smatra kako će ministri, možda formalno i dobiti rješenja za odmor, ali kako će suštinski, u avgustu raditi više nego ikad, „zloupotrebljavajući svoje funkcije u izborne svrhe“.

„To će pratiti i korišćenje državnih resursa, jer ministri ne znaju šta znači korišćenje  sopstvenog automobila, plaćanje goriva i telefona iz sopstvenog džepa, a o dnevnicama da i ne pričam. Na sve ovo smo navikli evo već punih 30 godina, samo što se izborna kampanja nije nikad vodila u avgustu. Mora se voditi izborna kampanja, kad joj vrijeme nije, a o kolektivnom godišnjem odmoru se ove godine ne smije ni sanjati, a ne pričati“, zaključuje u izjavi za naš portal Popović.

Prethodnih godina, tokom kolektivnog odmora, koordinaciju poslova obavljao je potpredsjednik Vlade i neko od ministara, a u svakom ministarstvu bilo je uvedeno dežurstvo. Kako će sve biti organizovano ove godine, tek treba da se vidi.

Kako bilo, zaposlenima u Vladi i ostalim organima uprave „kupanje u avgustovskom znoju“ ne gine: konkretno ili metaforično, kako god.

Ljiljana Grbović

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com