“Kasalica častan i pošten, hapšenje je obračun i diskriminacija” - Volim Podgoricu

“Kasalica častan i pošten, hapšenje je obračun i diskriminacija”

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore najoštrije osuđuju način na koji je priveden, a nakon toga i uhapšen bračni par Zdravko i Makedonka Kasalica, jer pokazuje svim slobodnomislećim građanima ove države da pojedine institucije ne prezaju od toga da moć, koju im zakon daje da štite javni red i mir, koriste za obračun sa časnim građanima/kama. Naš kolega Zdravko Kasalica podoficir je Vojske Crne Gore koji ovoj državi časno i pošteno služi, noseći uniformu Vojske Crne Gore već 35 godina, i kao takav je prepoznat i izabran za predsjednika Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore, dok se njegova supruga Makedonka Kasalica, kao ugledni advokat, godinama unazad bori za pravo i pravdu, navodi se u zajedničkom saopštenju USSCG i SOiV CG.

“Dok se sa slobode brane drugi osumnjičeni za brojna krivična djela koja su neuporedivo drastičnija od marginalog, da ne kažemo izmišljenog, krivičnog djela koje se stavlja na teret bračnom paru Kasalici, njih dvoje su pritvoreni kao poslednji kriminalci, iako se radi o časnim i uglednim građanima naše države. U pitanju je finalni i najbrutalniji završni čin antisindikalne kampanje koju, još od 2011. godine, protiv članova Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (prije toga Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore) vode čelni ljudi Ministarstva odbrane Crne Gore i Vojske Crne Gore. Ovdje posebno želimo da upoznamo crnogorsku javnost da Tužilaštvo, koje je u konkretnom slučaju revnosno postupilo, nikada nije procesuiralo krivičnu prijavu protiv odgovornih u Ministarstvu odbrane i Vojske Crne Gore za dokazanu antisindikalnu diskriminaciju, koja se vršila i do dan danas vrši, nad članovima Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Nama je, a vjerujemo i ukupnoj crnogorskoj javnosti, pišu, jasno da se na ovaj način vrši obračun sa porodicom Kasalica zbog javnog iskazivanja etničke i vjerske pripadnosti od strane kolege Zdravka Kasalice.

“Država Crna Gora mora da se odredi da li u Evropu želi da uđe kao država koja stvarno poštuje osnovna ljudska prava i slobode kao što su: etnička pripadnost, sloboda govora, sloboda misli, sloboda vjeroispovijesti, ili kao policijska država u kojoj su ova prava dozvoljena samo na papiru, a na koju sve više ličimo. Svako ko je počinio krivično djelo trebalo bi da odgovara u skladu sa zakonom i mi ovim saopštenjem ne želimo da aboliramo nikoga od odgovornosti, ali sumnjajući u pozadinu ovog (Kafkinog) procesa, svoj glas podižemo u odbranu građanskih sloboda koje su ovakvim činom nadležnih institucija pogažene i ugrožene. Zato, pozivamo Tužilaštvo da hitno oslobodi pritvora bračni par Kasalica i da im omogući da na dostojanstven način u pokrenutom postupku dokazuju svoju nevinost, te da svoje kapacitete usmjere na brojne afere i krivična djela koja Crnoj Gori i njenim građanima/kama onemogućavaju integraciju u zajednicu razvijenih demokratskih država. Ukoliko bračnom paru Kasalica, u najhitnijem, ne bude omogućeno da se brane sa slobode, USSCG i SOVCG će iskoristiti sve raspoložive mehanizme za zaštitu i odbranu njihovih prava i pozvati sve relevantne međunarodne faktore da nam u tome pomognu, navodi se u saopštenju koje potpisuju Generalni sekretar USSCG Srđa Keković i Potpredsjednik SOVCG Goran Dragišić.

V.R.

 

1 komentar

  1. I’m impressed, I must tell you. Very rarely do I come across a blog that’s both informative and entertaining, and let me tell you, you’ve right from the beginning. Your blog is important, the issue is something that not enough people are talking intelligently about.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com