VEBER: Izbori u Crnoj Gori od presudnog značaja za njenu budućnost - Volim Podgoricu

VEBER: Izbori u Crnoj Gori od presudnog značaja za njenu budućnost

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori 30. avgusta biće od presudnog značaja, ocijenio je ambasador Njemačke u Podgorici, Robert Veber.

“Moraju biti slobodni i pravedni, a svi akteri – vlada, opozicija i građani – trebalo bi da dokažu svoju evropsku posvećenost poštujući vrijednosti za koje se zalaže Evropska unija”, rekao je Veber listu Pobjeda.

On je kazao da na osnovu toga , izvještaj EK o zemlji koji treba da bude predstavljen na jesen biće od presudnog značaja u pogledu napretka u procesu pridruživanja tokom njemačkog predsjedavanja.

“Ako se potvrdi napredak u pogledu demokratije, vladavine prava i slobode medija, to će imati ukupan pozitivan efekat na pregovore o pristupanju”, rekao je Veber.

Upitan šta Crna Gora može očekivati od njemačkog predsjedavanja, Veber ističe da je otvaranjem svih pregovaračka poglavlja sa EU i prethodno zatvorena tri, pokazala da je predvodnik u regionu.

“Sada je potrebno napraviti konkretnije iskorake u oblastima demokratije, vladavine prava i slobode medija kako bi se stvorili uslovi za početak preliminarnog zatvaranja dodatnih poglavlja”, istakao je Veber.

Crna Gora je, kako navodi njemački diplomata, pokazala da ne zazire od ovih izazova, prihvatanjem nove metodologije proširenja.

“I prihvatila je zadatak da i ispuni kriterijume za neka druga poglavlja kroz konkretne korake na poglavljima 23 i 24. Trebali bi istovremeno biti ambiciozni i realni i pokušati napredovati, recimo u poglavlju 27”, kaže Veber.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com