AFERA OTPAD TRESE BiH: Džakovi iz Italije, žarišta korone, istovareni u Drvaru! - Volim Podgoricu

AFERA OTPAD TRESE BiH: Džakovi iz Italije, žarišta korone, istovareni u Drvaru!

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla da je dozvolu za uvoz otpada, koji je istovaren u Drvaru i Bosanskom Grahovu, izdalo federalno Ministarstvo turizma i ekologije na dan 16. marta, kada je na nivou FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće.

Dozvola, kazala je, izdata na osnovu rješenja za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom, od Ministarstva građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona, datirana je 19. februara.

“Zanima nas kako je neko mogao da izda dozvolu o uvozu tekstilnog otpada iz Italije, iz Padove, iz zemlje koja je u tom periodu bila žarište virusa korona, a u FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće. Zahtijevamo da se hitno riješi ovaj problem koji se dogodio u Drvaru i Bosanskom Grahovu”, rekla je Runićeva. Runićeva se nalazi kod Panelke, u krugu nekadašnje firme Grmeč, gdje inspekcija iz Livna radi na utvrđivanju okolnosti pod kojima je tekstilni otpad iz Italije stigao u Drvar.

Sedam šlepera tekstilnog otada iz Italije, identičnog onom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, istovaren je juče i u krugu nekadašnje fabrike Grmeč u Drvaru.

Opštinsko vijeće Drvara zatražilo je sinoć da nadležni inspekcijski organi u roku od 24 časa nalože izmiještanje tekstilnog otpada iz Italije istovarenog u nekadašnju fabriku Grmeč, radi zaštite i bezbjednosti građana, rekla je Runićeva.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji Đorđe Radanović rekao je da incident sa otpadom predstavlja kršenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, kao i krivično djelo prema članu 178 Krivičnog zakona FBiH, koji se odnosi na spriječavanje povratka.

Tanjug, Foto: RTRS

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com