URA: Problem riješiti potpunom zaštitom brda Ljubović i okoline - Volim Podgoricu

URA: Problem riješiti potpunom zaštitom brda Ljubović i okoline

Ništa ne pokazuje političko licemjerje Gradske uprave i gradonačelnika Ivana Vukovića, kao današnja najava šminkanja brda Ljubović, u pokušaju relativizovanja i umirivanja višemjesečne pobune građana/ki, nevladinih, strukovnih organizacija i Građanskog pokreta URA, ali i jeftinog saniranja političke štete u susret izborima, saopšteno je iz podgoričkog odbora GP URA.

“Naime, nakon što su dozvolili, ohrabrivali i nijemo posmatrali devastiranje Ljubovića, prekomjerenu gradnju i kršenje ionako katastrofalnog planskog dokumenta na svakom koraku, a onda punih 6 mjeseci ćutali “kao zaliveni“ o tom problemu i odbijali da srede haos koji su sami napravili, sada žele “šminkati“ devastirani i zgradama opkoljeni Ljubović LED rasvjetom i street art-om, ne bi li se stekao utisak da “ipak nešto rade“. Koliko je sve to licemjerno, najbolje pokazuje činjenica da uređenje Ljubovića nije bilo planirano nijednim dokumentom Glavnog grada – ni gradskim Budžetom, ali ni Planom uređenja prostora za 2020. godinu, pa je potpuno jasno da je u pitanju ad hoc rješenje, samo kako bi se skrenula pažnja sa haosa koji je ispod Ljubovića nastao katastrofalnim djelovanjem Ivana Vukovića i njegovih saradnika”, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Podgorička URA podsjeća da je sličnu obmanu Vuković pokušao i u slučaju brda Gorica “kada se šest mjeseci trudio da progura svoj katastrofalni DUP “Zagorič 1 – Dio zone A“, kojim je na zapadnim padinama Gorice ucrtvao brojne stambeno-poslovne zgrade, a onda je nakon pritiska javnosti povukao svoj štetni plan i pokušao sebe prodati kao zaštitnika Gorice“.

“Vuković očigledno misli da svi građani/ke Podgorice imaju pamćenje poput zlatne ribice, te da se ne sjećamo šta je bilo prije svega par nedelja, ili kakve je katastrofalne planove za Ljubović i Goricu isti Vuković predlagao, potpisivao ili svojim nečinjenjem održavao na snazi, samo kako bi investitori mogli nastaviti sa agresivnom gradnjom, a kako bi on mogao ostvariti određeni profit. Na žalost Vukovića i njegovih saradnika, građani/ke vrlo dobro znaju – ko je kriv za haos u podgoričkom prostoru i ko svjesno odbija da to pitanje riješi, gurajući pod tepih sva nepočinstva i kukavički bježeći od svake rasprave“, ukazala je podgorička URA.

Podgorička URA od februara poziva Glavni grad i gradonačelnika Ivana Vukovića da hitno i bez odlaganja obustave gradnju novih zgrada, na prostoru ispod Ljubovića, te da povuku štetni planski dokument koji je na snazi još od davne 2009. godine i da započne proces razmjene parcela sa investitorima.

“Prvo se Vuković posprdavao riječima da je “plan mogao biti bolji“, kao da je nečiji drugi posao – do njegov, da brani interese Grada i ispravlja svoje ili tuđe greške. A onda je pola godine kukavički ćutao i odbijao novinarska pitanja i pozive da gostuje u emisijama, da bi danas – u nevještom pokušaju prebacivanja odgovornosti na druge – tvrdio kako je on sve vrijeme posvećen rješavanju problema i kako su za sve krivi “oni koji to pitanje politički zloupotrebljavaju“. Da nije smiješno, zaista bi bilo tužno, kada gradonačelnik krivi građane/ke, nevladine organizacije i nas, samo zato što je potpuno nesposoban da radi svoj posao i očigledno ucijenjen, da određenim vlasnicima krupnog kapitala progleda kroz prste“, ukazala je podgorička URA.

URA ističe da će oni uvijek podržati uređenje zelenih površina u Podgorici, jer je njihova politika utemeljena na ozelenjavanju Grada i širenju sređenih zelenih površina, ali i da se “ovakvom naknadnom pameću ne mogu rješavati sistemski problemi koje je DPS stvorio, a koji su glavni uzrok postojećeg urbanističkog haosa i nemilosrdnog betoniranja našeg grada“.

“Kada bi Vuković zaista želio da zaštiti Ljubović, taj put bi bio izuzetno jednostavan. Osnovni preduslov jeste povlačenje štetnog planskog dokumenta, po kome se prostor ispod Ljubovića sistemski uništava posljednjih godina, a onda pristupanje sveobuhvatnoj sanaciji tog prostora i spašavanja onoga šta je moguće spasiti. To se ne može riješiti postavljanjem LED rasvjete ili crtanjem lijepih grafita, šta svakako pozdravljamo, već brisanjem novih zgrada iz planske dokumentacije i izgradnjom parkova, kako bi se podigao kvalitet života građana/ki i taj gradski kvart učinio boljim mjestom za život. Potrebno je samo voljeti svoj grad i imati malo političke volje i svijesti, koja se Vukoviću nažalost javi samo onda kada više nema izbora i kada mora spašavati svoj politički rejting“, podsjetila je podgorička URA.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com