BRANKA MILIĆ VEĆ 19 MJESECI ŽIVI U AMBASADI SRBIJE “Crna Gora i Srbija će se jednog dana stidjeti zbog ovoga što mi rade”

Jedna od osuđenih za pokušaj terorizma u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine Branka Milić već 19 mjeseci živi u Ambasadi Srbije u Podgorici, a tamo se našla nakon što je pobjegla iz podgoričkog Višeg suda.

Na pitanje Dana da li će se predati crnogorskim vlastima i šta očekuje u daljem postupku, ona kaže da od nje ništa ne zavisi.

“Meni je objašnjeno da moja sloboda, moj život, moj boravak u ovoj Ambasadi ne zavise od mene, ne zavise ni od crnogorskog pravosuđa, tako da ja o tome ne odlučujem. Osnovano sumnjam da se čeka potvrđujuća drugostepena presuda, nakon čega će me Srbija izručiti Crnoj Gori. To je razlog što Crna Gora 19 mjeseci ne traži moje izručenje, a Srbija ignoriše čl.13 Ustava”, kazala je Milić.

Ona tvrdi da je odnos Vlade Republike Srbije, pa shodno tome i Ambasade Srbije u Crnoj Gori, prema njoj diskriminatorski u odnosu na podršku i pomoć koju pružaju sa okrivljenim liderima opozicije.

“Za mene je taj odnos neljudski, ponižavajući i neprimjeren. Ja sam tipovana u Srbiji zbog svojih aktivnosti i kao takva sam na prevaran način isporučena Crnoj Gori da budem dekor i statista za ovu besramnu predstavu. Vladu Srbije moj status, moja ugrožena ljudska prava i moj život apsolutno ne zanimaju i, kako je rekao ambasador Vladimir Božović, Crna Gora i Srbija će se jednog dana zbog toga stidjeti”, rekla je Milić.

Što se tiče njenog zdravstvenog stanja, ona ističe da joj je zdravlje uništeno, a život ugrožen.

“Kao osiguranik RFPIO Srbije, sve ovo vrijeme nemam mogućnost da se liječim u zdravstvenom sistemu Crne Gore i Srbije. Liječenje u privatnoj bolnici mi je prekinuto 23.11.2018, a stacionarno liječenje u Kliničkom centru uslovljeno vraćanjemu samicu ZIKS-a. Ovde se radi o posrednom ubijanju moga života, što veoma dobro znaju svi nadležni u Srbiji i Crnoj Gori, i mislim da im je cilj da živa ne dočekam kraj suđenja. Postoje dokazi u Kliničkom centru Crne Gore i Hitnoj pomoći, postoje četiri uputa za stacionarno lečenje koje ne mogu da realizujem jer će me vratiti u samicu u ZIKS-u. Nemam nikakvu terapiju sem onu koju sama sebi propisujem i kupujem, a kojom samo trenutno spuštam visok krvni pritisak koji se kreće od 210/110, 170/110, a bolove trpim 24 časa. Hranim se isključivo suvom i konzervisanom hranom, a higijenu održavam kako se snađem. U prostoriji u kojoj boravim nemam kupatilo. Dakle, sada više nije u pitanju moje teško zdravstveno stanje, već je u pitanju moj život”, naglasila je Milić.

Govoreći o sudskom procesu koji se vodi protiv nje, ona je kazala da tokom suđenja nije predočen nijedan dokaz koji bi je optužio za ono za šta je tereti Specijalno tužilaštvo.

loading...
Tagovi

Slične Objave

1 komentar

  1. Sto se tice podrške Vlade Srbije kao i Ambasade Srbije u Podgorici, ona se odnosi samo na političare koji se predstavljaju kao SRBI,a ostali gradjani Srpske nacionalnosti ,koji zive i rade u Crnoj Gori, su prepušteni sami sebi.Toliko o tome kako se brinu o Srbima van granica Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close