178 OSOBA U SAMOIZOLACIJI: U Tivtu 12 osoba pozitivno na koronavirus

U Tivtu je trenutno 178 osoba u samoizolaciji, a infekcija koronavirusom potvrđena je kod 12 građana, saopšteno je na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, prenosi CdM.

“Od 12 oboljelih, 11 su građani Tivta, dok je jedna osoba iz Budve, ali je uzorkovana u Tivtu. Svi pozitivni na koronavirus su dobrog zdravstvenog stanja, a njih 7 su asimptomatski slučajevi”, kazala je epidemiolog Jelena Mršulja.

Ona je naglasila da se posebna opasnost od prenošenja infekcije nalazi u velikim kolektivima, kafićima, marketima, na mjestima gdje je cirkulacija ljudi velika. Po riječima Mršulje, problem je i neadekvatno nošenje zaštitne opreme, u prvom redu maski, koje građani nose i po nekoliko dana zaredom.

Epidemiološki tim tivatskog Doma zdravlja, od početka tzv “drugog talasa” epidemije u Tivtu, uzorkovao je 250 osoba, dok je za sada iz laboratorija Instituta za javno zdravlje pristiglo oko 150 rezultata. Ukupno je, od početka epidemije u martu, testirano 605 osoba iz Tivta.

Sprovođenje izrečene mjere samoizolacije, kontroliše policija u saradnji sa zdravstveno-sanitarnom inpekcijom.

“Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom, i u toku je tzv. treći krug kontrola sprovđenja izrečenih mjera samoizolacije”, kazao je načelnik OB Tivat Dragan Kontić.

“Po podacima kojima raspolažemo, u Tivtu je trenutno 178 osoba u samoizolaciji, dok je od početka drugog talasa pojave koronavirusa u Tivtu, mjera izolacije izrečena za 276 lica”, naveo je Kontić uz napomenu da će tivatska policija nastaviti sa intezivnim sprovođenjem mjera, u saradnji sa svim relevantnim institucijama.

Dosadašnjim radom, Opštinski tim za zaštitu i spašavanje je obezbijedio visok stepen primjene mjera za suzbijanje koronavirusa u Tivtu, kao i uslove za nesmetano funkcionisanje stanovništva i gostiju tokom ljetnje sezone, ocijenjeno je na današnjem sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje koji je vodio zamjenik rukovodioca tima, komandir Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Barbić.

U skladu sa mjerama Nacionalnog koordinaciong tijela, OTZS je predložio samanjenje neposrednih kontakata sa strankama u opštinskim organima i službama, te prijem zahtjeva elektronskim putem.

Na sastanku je istaknuto da kada licu istekne mjera samoizolacije, vrši se ponovno testiranje na prisustvo koronavirusa.

Službenici Komunalne policije i Uprave za inspekcijske poslove, prema riječima direktora Uprave Jovice Stojkovića, svakodnevno sprovode kontrolu mjera koje propisuju nadležni organi i NKT, i zabilježen je visok stepen odgovornosti građana Tivta. Službenici ova dva opštinska organa juče su obišli i ugostiteljske objekte, kako bi ih upozorili na novu donešenu mjeru skraćenog radnog vremena.

Služba zaštite i spašavanja Opštine Tivat redovno sprovodi aktivnosti dezinfikovanja javnih površina u saradnji sa tivatskim Komunalnim predzećem.

Po riječima komandira Zorana Barbića, na ovaj način tretirana je cjelokupna teritorija opštine, i sutra je u planu dezinfekcija javnih površina u kompleksu Luštica bej.

“Obezbijedili smo dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava, ali i osnovne zaštitne opreme, i spremni smo za dalje djelovanje”, naveo je Barbić.

Potpredsjednik opštine Dejan Maslovar pozvao je prisutne na pojačan stepen međusobne saradnje i pravovremene komunikacije, jer će se uz stalne i intezivne kontrole sprovedene od strane svih organa i institucija, imati rezultate na korist svih građana Tivta.

Sastanku OTZS su prisustvovali i potpredsjednik Ilija Janović, načelnik Komunalne policije Novak Leković, sanitarni inženjer Marina Kordić iz tivatskog Doma zdravlja, kao i direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Tivat, Alen Krivokapić.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close