BRĐANSKI BLUZ: Mojkovački šnajderaj na Žabljaku - Volim Podgoricu

BRĐANSKI BLUZ: Mojkovački šnajderaj na Žabljaku

Piše: Darko Stijepović 

     

Skandal sa idejom o prodaji gradskog trga u Žabljaku je već je postao regionalna anegdota o balkanskom primitivizmu i poglavlju 23 i 24. Ranije je objavljeno da Opština Žabljak nikada nije odlučivala o prodavanju gradskog trga bilo kome.

Svi predsjednici Opštine Žabljak odbijaju da su ikada i pomišljali da prodaju gradski trg a kamoli da je o tome donešena neka odluka. Ipak gradski trg u Žabljaku, stvar extra commercium još od antičkog Rima, prodaje se
parcela po parcela, a kupuju ga upravo njegovi vlasnici dok Vlada CG daje pare i pravi se Toša. G Mraković, sada i Ministar MORT-a u drugoj šihti svog dragocijenog radnog vremena, eto, možda nije znao da daju 350.000 eura za anticivilizacijski projekat. Ali, upravo je Vlada Crne Gore prodala firmi HM Durmitor gradski trg kroz privatizacioni šnajderaj.
Predsjednik Opštine Žabljak u sred epidemije korone nije džabalebario već je udarnički radio i sklopio kupoprodajni
ugovor te kupio dio gradskog trga za izgradnju zgrade TO Žabljak. On je morao da se stara o imovini Opštine sa pažnjom dobrog domaćina i čim je saznao za pogrešan upis svojine morao je da pokrene postupak pred sudom. To nije uradio pa se tako našao u zoni krivične odgovornosti.
Kasnije njegovo propuštanje, činodejstvovanje i prikrivanje jeste kvalifikovani oblik počinjenog krivičnog djela. U izjavi za medije žabljački poglavica tvrdi da je realni sntljivac i muljator u stvari jedan od njegovih prethodnika iz 1989 godine. Ovaj lokalni glavar se ponaša kao nečiji PR službenik a ne kao lice kojem je povjerena briga o javnoj dobrobiti i finansijama Opštine. Ako ne vrši svoja ovlašćenja onda to sigurno ne radi za lijepe oči.
Dio gradskog trga Opština danas kupuje od HM Durmitor iako je to zemljište založeno kao garancija za kredit kod
Atlas banke od 1.200.000 eura, radi renoviranja hotela Žabljak.

Zašto Opština Žabljak kupuje zemljište na kome postoje tereti uz realnu mogućnost da se povjerioci bankrotirane Atlas banke naplate od založene imovine? Zašto je Vlada CG obezbijedila novac da se kupi parcela opterećenu hipotekom? Zašto se toliki novac ulaže u neprivrednu investiciju koja je nepotrebna jer u u Žabljaku postoji
mnogo opštinskog prostora đe se može smjestiti nekoliko činovnika TO? Enigma na prvi pogled kad ne bi smo znali način funkcionisanja dahijskog sistema. Taj način funkcionisanja je ključ koji odgoneta ove bizarnosti. Da li bi g. Marković i g. Vukićević, sklapali ugovore i finansirali kupovinu svoje sopstvene zemlje? I to imovine koja je
opterećena hipotekom banke u stečaju, koju povjerioci raskubaju?
Predsjednik Vukićevič garantujemo ne bi kupovao zemju sa teretom hipoteke i ulagao novac u besposlice, niti bi dva puta plaćao svoje.
Sprega i pritisak iz Podgorice na njega su očigledni.
Čudnovata bolest zaborava hara ovom državom.
Državni tužilac je obavezan da istraži zloupotrebu ovlašćenja a onaj za organizovani kriminal da progoni grupu koja se udružila radi ostvarenja ovog krivičnog djela. Opozicija, koja bi trebala da se bori da bude pozicija, ćuti i zviždi, i uživa. Prošle godine u julu kompletan odbornički saziv Skupštine Opštine Žabljak je bio jedinstven kad su donijeli odluku da se istraži otuđenje imovine Opštine. Od tada od ovih prodanih duša ne čusmo jedu riječ da prokamene o krađi gradskog trga. Mediji umjesto istraživanja prodaje gradskog trga, i očigledne protivzakonite sprege biznisa i politike u Žabljaku prate Soraju i njene eskapade.
Dodatno ogrešenje g.Vukićevića je potpisivanje ugovora mimo znanja Skupštine Opštine Žabljak, u sred epidemije
korone, i to dvadeset dana prije zasjedanja Skupštine. U dnevni red zasjedanja Skupšine ovaj sklopljeni ugovor je ubačen diverzantski tako što se na dan održavanja śednice Skupštine prijedlog o odobrenju odluke iznebuha obreo na klupama odborničkim. Kao što je znano materijali za skupštinu se moraju dostaviti 30 dana prije śednice. Da
se Vlasi ne dośete.
Maskiranje otkupa sopstvenog zemljišta u Žabljaku se pravda potrebom izgradnje objekta za lokalnu TO. To će progutati samo obični somovi. Tvrde da je parcela veličine 220 m2 plaćena 80 eura m2 dok je prethodni vlasnik platio 30 centi po m2, uključujući i objekat hotela. Do objekta TOŽ nema pristupa osim preko parcele sadašnjeg vlasnika pa će Opština morati kupiti i prilaz do objekta.
Predviđamo da će uskoro Opština Žabljak nastaviti otkup svog gradskog trga. Finansijer će biti Vlada CG kao i u ovom slučaju.
Predviđamo da će Opština Žabljak početi i otkup zemljišta aerodroma na Žabljaku, koji je Opština Žabljak već jednom šezdesetih godina otkupila od građana, a isti je volšebno prešao u vlasništvo firme HM Durmitor. I aerodrom i ostalih 1.500.000 m2 je založeno kao garancija za kredit Abu dabi fonda od 3.000.000 eura, za kupovinu par stotina angus goveda.
U Žabljaku se jasno prepoznaje šarlatanski rukopis g. Markovića i začini njegove razvojne kuhinje. I u Mojkovcu je isto tako izgrađen besmisleni turistički dućan, zgrada TO Mojkovac, turistički điđi-miđi. Naše elite odlučivanja su potpuno trule i nekompetentne i nema nam spasa jer je isto i u Podgorici, i u Šavniku, i u Žabljaku i svuđe. Efekti su razorena pravna država, bespotrebna nova kućerina nebuloza, turistički jad, neodrživi masovni turizam, otvorena korupcija, lokalna besperspektiva i dalje životarenje gorštaka. Koji su to i zaslužili!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com