MIRANOVIĆ: Zatvaranje Podgorice zavisi od ponašanja građana - Volim Podgoricu

MIRANOVIĆ: Zatvaranje Podgorice zavisi od ponašanja građana

Govoreći o mogućnosti zatvaranja Podgorice radi sprečavanja širenja virusa korona, pomoćnica ministra zdravlja Vesna Miranović kazala je da sve zavisi od ponašanja građana. Ukoliko aktivnosti inspekcije ne urode plodom, sve je moguće, poručila je ona.

„Razmatramo sve mogućnosti, dajemo građanima šansu da shvate ozbiljnost situacije, a da očuvaju privid normalnog življenja sa virusom. Inspekcijske službe će aktivno djelovati na terenu, ako vidimo da i takve naše aktivnosti ne daju odgovora, sve je na stolu“, kazala je Miranović za TVCG.

Generalna direktorka Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović smatra da se uprkos broju zaraženih, građani ponašaju opušteno jer su „bombardovani“ lažnim i lošim vijestima.

„Od onih najekstremnijih da virus ne postoji, do toga da je virus oslabio, da su kliničke slike blaže, što u praksi nije tako. Na kraju i sami ljekari, koji šalju loše poruke, ne ulazeći u njihovo političko i vjersko opredjeljenje, jer ako se 65 ljekara slika sa osmjehom na skupu kome prisustvuje više hiljada ljudi, ne vodeći računa o distanci, poruka koju dobija građanin – pa dobro je, možemo i bez toga, možemo i bez maski, distanci“, kazala je Miranović.

Kazala je da cilj nije da testiramo krajnje granice izdržljivosti zdravstvenog sistema, već da spriječimo najgori scenario, prenosi portal RTCG.

Miranović je kazala da smatra da je zdravstveni sistem spreman da odgovori ovom izazovu.

„Ali u svakom slučaju naš cilj nije da testiramo krajnje granice izdržljivosti zdravstvenog sistema i da pokažemo na djelu da on sve to može. Moramo da se potrudimo svi zajedno da do najgoreg scenarija ne dođe“, kazala je ona.

Da bi to bilo uspješno, dodaje, neophodna je sinergija između građana i zdravstvenog sistema i svih drugih činilaca koji pomažu zdravstvenom sistemu.

„Bez sinergetskog djelovanja svih faktora društva, uspjeh u ovoj situaciji nije moguć“, kazala je Miranović.

Ističe da ljekari imaju ključnu ulogu i da su oni prenosioci poruka.

„Nismo ljekari samo do 15 sati. Biti ljekar nije samo profesionalno opredjeljenje, to je karakterna osobina. Vi ste ljekar 24 sata. Ako dajete savjet pacijentu da ne treba da puši, ne treba ni vi da pušite. Ljekar mora da bude prosvetitelj, on mora da šalje pravu poruku“, dodaje Miranović.

Ona je kazala da će kampanja NKT-a biti agresivna baš zbog lažnih vijesti iz regiona.

Istakla je da Crna Gora nije prikrivala podatke, već je izlazila u javnost sa istinitim informacijama.

2 komentara

  1. Thanks! I think you will maybe not worry much if I browse around your site a tad bit more. “The preservation of the sacred fire of liberty and the destiny of the republican model of government are justly considered … deeply … finally, staked on the experiment entrusted to the hands of the American people.” by George Washington..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com