“TEHNOPUT” MINIRAO CIJEVNU: Imali sve dozvole, vratiće u prvobitno stanje (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

“TEHNOPUT” MINIRAO CIJEVNU: Imali sve dozvole, vratiće u prvobitno stanje (FOTO/VIDEO)

Za snažnu eksploziju koja je juče odjeknula i uznemirila stanovnike Dinoše i izazvala burne negativne reakcije javnosti odgovorna je firma „Tehnoput“, koja je izvođač radova na putnom pravcu Dinoša-Cijevna prema albanskoj granici.

Ovo je Portalu „Volim Podgoricu“  potvrđeno iz više izvora, uključenih u istragu eksplozije.

“Tehnoput“ je, međutim,  na vrijeme prijavio taj dio radova nadležnim službama i dobio sva neophodna odobrenja i saglasnost nadležnih za miniranje tog dijela Cijevne.

Komunalna inspektorka Ana Camaj koja je juče bila na terenu u Dinoši rekla je za Portal “Volim Podgoricu” da su „na licu mjesta zatekli put koji je bio totalno zakrčen, zato što je miniran, a zatekli su i dio radnika ‘Tehnoputa’ koji su bili počeli s oslobađanjem te dionice“.

„Dostavili su nam na uvid rješenje za izvođenje bušačko-minerskih radova na tom putnom pravcu Uprave za saobraćaj, u kojem se navodi da se privremeno, u periodu od 3. do 31. jula 2020. odobrava totalna obustava saobraćaja za sve vrste vozila od 8 do 16 časova. Inženjer „Tehnoputa“ kojeg smo zatekli tamo, rekao nam je kako zbog situacije na terenu da se uz putni pravac nalazi rječno korito Cijevne i visine zasjeka oko 40 m i samim tim je dio materijala od miniranog kamenja, koji je sveden na minimum, završio u rječno korito“, kazala nam je Camaj.

Navodi kako je izlaskom na teren utvrđeno da je voda bila zamućena. Kada su, nakon dva sata opet izašli, rijeka je već bila bistrija.

„Dosta kamenih stijena je palo u rječno korito. Iz ‘Tehnoputa’ su nam rekli da će sve očistiti, i da su zbog toga čekali da se vodostaj smanji, kako bi sve lakše očistili poslije miniranja. Takođe, konstatovali smo da su im u raskrčenju puta pomagali i mještani“, kazala je Camaj.

Foto privatna arhiva

Našem portalu je u Ekološkoj inspekciji rečeno da će narednih dana inspektori za vode izaći na teren i utvrditi činjenično stanje i nakon, eventualnih, preduzetih mjera, moći da daju više informacija o posljedicama eksplozije po životnu sredinu i stepenu ekološke štete.

Podssjentimo, nakon objavlivanja video-snimaka na društvenim mrežama, danas je uslijedila opšta osuda jučerašnje eksplozije.

Reagovale su i političke partije koje tvrde da je Cijevna doživjela svojevrsni ekocid kada su, usljed miniranja, ogromne količine kamena i zemlje završile u njoj.

Plaža, u čijoj se neposrednoj blizini ovo desilo, jedna je od popularnih na rijeci Cijevni i na njoj se tokom ljetnjih mjeseci okuplja veliki broj mještana, kao i kupača iz Podgorice. Ovom oblašću prolazi i put koji kupače vodi i do drugih popularnih plaža na toj rijeci.

Stanje je još ozbiljnije kada se uzme u obzir činjenica da je dio kanjona Cijevne 2017. godine proglašen zaštićenim prirodnim dobrom od lokalnog značaja pod nazivom Spomenik prirode “Kanjon Cijevne”.

Đeljošaj je objavio video u kom se vidi kako se gomila stijenja nakon eksplozije survalo u rijeku Cijevnu.

„Javni apel nadležnim institucijama da hitno reaguju na današnji zločin na rijeci Cijevna! Mjesto zločina je u mjestu Dinoši“, napisao je Đeljošaj na Fejsbuk profilu.

Iz Uprave za saobraćaj ranije su za medije saopštili kako je rekonstrukcija puta Dinoša-Cijevna Zatrijebačka, odnosno do granice sa Albanijom, započela 17. jula prošle godine.

Prema podacima Uprave za saobraćaj, regionalna saobraćajnica od Podgorice do Gusinja biće dugačka 75 kilometara nakon rekonstrukcije. Putni pravac Dinoša-Cijevna Zatrijebačka dužine je 17,3 kilometara. Izvođač radova je podgorička kompanija Tehnoput. Vrijednost radova je oko devet miliona eura.

Dionica je dio regionalnog puta od Podgorice do Gusinja koji najvećim dijelom prolazi kroz Albaniju. Dio puta koji ide kroz Albaniju je završen.

Od glavnog grada do Gusinja, putnim pravcem kroz kanjon Morače, putovanje traje nešto duže od tri sata. Toliko je potrebno da bi se prešla udaljenost od oko 200 kilometara.

Nakon rekonstrukcije tog jedinog preostalog dijela regionalnog puta, saobraćajnica od Podgorice do Gusinja biće dugačka oko 75 kilometara, odnosno put do Gusinja će biti kraći za oko 120 kilometara.

Vesna Radojević – Ljiljana Grbović

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com