UZNEMIRUJUĆA EKSPLOZIJA NA CIJEVNI: Ko je odgovoran za ekocid? (VIDEO) - Volim Podgoricu

UZNEMIRUJUĆA EKSPLOZIJA NA CIJEVNI: Ko je odgovoran za ekocid? (VIDEO)

Stanovnike Tuzi juče je uznemirila snažna eksplozija na Cijevni, a nako objavljivanja video snimaka, na društvenim mrežama, uslijedila je opšta osuda javnosti.

Reagovale su i političke partije koje tvrde da je Cijevna doživjela svojevrsni ekocid kada su, usled miniranja, ogromne količine kamena i zemlje završile u njoj.

Za sada se u vezi ovoga nisu oglaili nadležni državni organi.

Na dijelu gdje je miniranje obavljeno, u toku su radovi na putnom pravcu Dinoša-Cijevna prema albanskoj granici, a radi se o saobraćajnici koja vodi od Podgorice do Gusinja.

Rekonstrukciju puta kroz Dinošu radi kompanija “Tehnoput”, ali za sada je nejasno da li su oni odgovorni za ovaj nečuveni akt nasilja prema prirodi.
Plaža, u čijoj se neposrednoj blizini ovo desilo, jedna je od popularnih na rijeci Cijevni i na njoj se tokom ljetnjih mjeseci okuplja veliki broj mještana, kao i kupača iz Podgorice. Ovom oblašću prolazi i put koji kupače vodi i do drugih popularnih plaža na toj rijeci.
Stanje je još ozbiljnije kada se uzme u obzir činjenica da je dio kanjona Cijevne 2017. godine proglašen zaštićenim prirodnim dobrom od lokalnog značaja pod nazivom Spomenik prirode “Kanjon Cijevne”.

“Kada se ovako postupa prema zaštićenim prirodnim dobrima, možemo samo da zamislimo kakvi se zločini vrše prema manje poznatim i nezaštićenim prirodnim bogatstvima naše zemlje”, navode iz odbora SNP Tuzi.

Povodom ovoga je reagovao i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj, koji je na svom FB profilu objavio video snimak i apelovao je na nadležne institucije da hitno reaguju na eko-incident koji se dogodio na rijeci Cijevna u Dinoši.

Đeljošaj je objavio video u kom se vidi kako se gomila stijenja nakon eksplozije survalo u rijeku Cijevnu.

– Javni apel nadležnim institucijama da hitno reaguju na današnji zločin na rijeci Cijevna! Mjesto zločina je u mjestu Dinoši – napisao je Đeljošaj na Fejsbuk profilu.

Sličan zahtjev ka nadležnima uputio je i Građanski pokret URA.

– Zahtijevamo od nadležnih organa da odmah odgovore ko je i zbog čega minirao stijene u kanjonu Cijevne u mjestu Dinoša u Tuzima i na taj način napravio svojevrsni ekocid – saopštili su iz URE.

Poručili su da ovaj svojevrsni ekocid ne smije ostati nekažnjen.

– Mi hitno tražimo od nadležnih da odgovore ko je uradio ovaj gnusni zločin prema prirodi i rijeci koja je pravo blago Tuzi i Podgorice i predstavlja jedno od najljepših kupališta i izletišta.

V.Mitrović

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com