ČEKA SE ODLUKA: Vanredno stanje odlaže izbore - Volim Podgoricu

ČEKA SE ODLUKA: Vanredno stanje odlaže izbore

U vrhu Demokratske partije socijalista i kabineta predsjednika države razmatra se odlaganje parlamentarnih i lokalnih izbora u pet opština zakazanih za 30. avgust, saznaju “Vijesti”.

Nacionalno koordinaciono tijelo svakodnevno objavljuje podatke o rastu broja inficiranih korona virusom i “visokom epidemiološkom riziku” i za sada niko nije izrazio optimizam da bi se ta tendencija mogla smanjiti.

Upravo zbog toga, promišlja se da se izlazak na birališta prolongira, za šta je preduslov proglašenje vanrednog stanja.

Iz kabineta predsjednika Mila Đukanovića, kao ni iz NKT nijesu odgovorili da li se razmatra takva opcija, a za danas je zakazana zajednička sjednica tog tijela, Državne izborne komisije, “predstavnika državnih organa” i nekoliko nevladinih organizacija koje će pratiti izbore na kojoj će i o tome biti riječi.

Zvanično teme su, kako je najavila NKT, mjera za neometan izborni proces i okolnosti proširene infekcije koronoavirusom, ali će civilni sektor pokrenuti i pitanje bezbjednosti izlaska na birališta.

Pojedine opozicione partije, kao i Centar za demokratsku tranziciju, ranije su tražile stav NKT-a u vezi sa tim.

Izbori mogu biti odloženi samo ako bude proglašeno vanredno stanje. U Ustavu Crne Gore piše da “ako mandat Skupštine ističe za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, mandat joj se produžava najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje”.

Postoji i mogućnost da predsjednik države donese i odluku o odlaganju, kao što je uradio u slučaju lokalnih izbora u Tivtu, ali ovaj put je situacija drugačija jer zvanično nije proglašena ni epidemija.

Iako takva mogućnost nije postojala u Ustavu, ali ni Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Đukanović je izmijenio odluku i odložio izbore do daljeg – u ovom slučaju do 30. avgusta.

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica juče je podsjetila da je u trenutku kada su odloženi tivatski izbori u Crnoj Gori bilo 14 zaraženih a prije dva dana 512 aktivnih slučajeva. Ona navodi da je Đukanović, u obrazloženju odluke o odlaganju izbora u Tivtu naveo i da je odluku donio zbog zabrana okupljanja. “NKT i predsjednik Milo Đukanović, kada je u pitanju održavanje raspisanih izbora, treba da zdravlje građana stave ispred političkog interesa vlasti, jer će, u suprotnom, pokazati da vode politiku dvostrukih aršina,” saopštila je juće Jonica.

Državna izborna komisija je ranije objavila kalendar izbornih radnji, pa partije i koalicije već od ponedeljka mogu da počnu sa predajom izbornih listi. Za sada su jedino Socijaldemokrate objavile da samostalno izlaze na izbore, kao i dvije albanske partije da nastupaju u koaliciji.

Kada je u pitanju opozicija, za sada je sigurno da će SDP na izbore izaći samostalno. Oni su to odlučili ranije, procijenivši da je to najbolji put do dobrog izbornog rezultata i jer ne žele saveze sa nacionalističkim partijama. Na jučerašnji sastanak opozicije jedino SDP nije pozvan.

Opozicija bez saglasnosti oko bojkota i izbornih listi

Na sastanku većeg dijela opozicije nije postignuta saglasnost ni oko jedne tačke – počev od zajedničke izborne liste, bojkota izbora ili izlaska u više kolona, saznaju “Vijesti”.

Za bojkot izbora bili su jedino Demokrate i URA. Demokratski front je predlagao zajedničku listu, što je prihvatljivo za SNP, Radničku partiju i Ujedinjenu i djelimično za Demokrate, koje očekuju da sve opozicione partije sa sastanka budu na njoj, reklo je više sagovornika.

Neđeljko Rudović (Demos) je predložio izlazak u više kolona,navodeći da bi u slučaju da se svi dogovore, i oni pristali na zajednički nastup. Demokrate su takođe podržale tezu da je izlazak u više kolona dobro rješenje, navodeći primjere Budve i Kotora 2016. gdje je na lokalnim izborima pobjedila opozicija. Na sastanku je rečeno i da dogovor za parlamentarne izbore ne bi obavezivao i partije da na lokalne izbore izađu zajedno.

URA se saglasila da je potrebno objedinjavanje opozicije i da su zajedničke akcije dobre, ali da jedinstvena lista nije rješenje.

Nakon višesatnog sastanka zvanično je saopšteno da su se saglasaili da im je dužnost da se bez obzira na razlike i loše izborne uslove bore za interes građana i oslobađanja Crne Gore.

Pored Rudovića učestvovali su i Slaven Radunović i Maja Vukićević (DF), Krsto Radović i Dragan Krapović (Demokrate), Dragan Ivanović i Dragoslav Šćekić (SNP), Maksim Vučinić (Radnička partija), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora), Zoran Mikić i Miloš Konatar (GP URA).

Zeković: Ne dijelimo iste vrijednosti sa Frontom

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković saopštio je da ta partija ne vidi saradnju sa nacionalističkim strankama kojima nije cilj gradjanska i evropska Crna Gora.

“​​​​​SDP je već saopštio da na izborima može da nastupi samo samostalno jer ne možemo dijeliti programske vrijednosti sa jednim dijelom opozicije, posebno DF. SDP nema potrebe niti će biti ‘za stolom’ sa onim dijelovima opozicije koji su nacionalističke, a ne građanske političke strukture”, rekao je Zeković za “Vijesti”.

On navodi da će ta partija “građanima predočiti svoj program i sve štetne odluke aktuelne vlasti zbog kojih ispaštaju građani Crne Gore, ali neće praviti nikakve programske saradnje sa onima kojima nije cilj građanska i evropska Crna Gora”. Zeković kaže da su vjerovali da GP URA ima više dodirnih tačaka sa SDP, nego sa DF-om:

”Ali, to je njihova stvar i ne želimo dodatno da je komentarišemo”, navodi Zeković.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Raško Konjević tražio je juče u Skupštini sjednicu kolegijuma sa predstavnicima NKT, kako bi se razgovaralo o uslovima u kojima bi se vodila kampanja i održali izbori.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com