HERCEG NOVI: U samoizolaciji 270 ljudi, građani disciplinovani - Volim Podgoricu

HERCEG NOVI: U samoizolaciji 270 ljudi, građani disciplinovani

Važno je da svi poštujemo mjere za suzbijanje širenja virusa Covid-19, radi zaštite javnog zdravlja i efikasne borbe protiv koronavirusa, poručeno je danas iz hercegnovskog Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje, piše CdM.

Na sastanku kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Stevan Katić, dogovorene su dalje aktivnosti lokalne uprave,  nadležnih organa i službi na realizaciji preporuka i mjera koje imaju za cilj zaštitu zdravlja građana.

Iz Epidemiološke službe doma zdravlja kazali su da je u Herceg Novom registrovano šest slučajeva pozitivnih na virus Covid-19 i tokom proteklih dana nije bilo povećanja broja. Svi slučajevi asimptomatski, odnosno bez kliničke slike.

U samoizolaciji se danas nalazi 270 osoba. Konstatovano je da su građani disciplinovani i uglavnom se pridržavaju izrečenih mjera. U karantinu u prvoj fazi Instituta Igalo trenutno se nalazi 125 osoba.

Na sastanku je usvojeno nekoliko zaključaka.

Služba zaštite i spašavanja i preduzeće ”Čistoća” će nastaviti sa redovnom dezinfekcijom javnih površina. Kako se moglo čuti, taj posao je obavljan i u toku proteklih mjesc dana, kada je dezinfekcija obavljana na najfrekventnijim mjestima u gradu. Po istom principu će se raditi i u narednom periodu, u ranim jutarnjim satima, pa će fokus biti na prostorima oko banaka, pošti, trgovima i drugim lokacijama na kojima se okuplja i zadržava veliki broj građana.

Takođe, na terenu će biti sprovođena kontinuirana kontrola poštovanja zakona i naredbi za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Kontrolu će obavljati, u saradnji, a u skladu sa svojim nadležnostima, Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora i Centar bezbjednosti Herceg Novi.

Opština Herceg Novi uskladila je Odluku o organizaciji i načinu rada sa izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, čime su proširene nadležnosti Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora u dijelu koji se odnosi na kontrolu. S tim u vezi, poručeno je da će službenici dati pun doprinos primjeni Zakona, kao i da će građanima koji ne budu poštovali mjere biti prvo izricana upozorenja, a potom i sankcije.

U cilju koordinacije i određivanja pravaca djelovanja, dogovoreno je da će Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora inicirati sastanak sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove koji kontrolišu ovu oblast i Centra bezbjednosti Herceg Novi.

Kako je na današnjem sastanku primijećeno, državne inspekcije nisu u dovoljnoj mjeri prisutne u lokalnoj zajednici i nema koordinacije sa opštinskim organima, te je neophodno učiniti korake koji će unaprijediti zajednički odgovor na aktuelnu epidemiološku situaciju.

Konstatovano je da sve lokalne službe, kao i Dom zdravlja, Bolnica Meljine, karantin u Igalu i Crveni krst Herceg Novi redovno funkcionišu i pridržavaju se mjera za suzbijanje zarazne bolesti. Kako se moglo čuti, Epidemiološka služba je više nego duplirana u ljudstvu u odnosu na redovno stanje i adekvatno odgovara na trenutnu situaciju.

Sa sastanka je upućen apel građanima da se pridržavaju izrečenih mjera, da u maksimalnoj mogućnoj mjeri koriste dostupne elektronske servise, te da izbjegavaju dolaske u Dom zdravlja, osim ukoliko im je neophodan lični kontakt sa ljekarom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com