KNEŽEVIĆ: Trinaestojulska nagrada ponižena i obezvrijeđena, a Zakon prekršen - Volim Podgoricu

KNEŽEVIĆ: Trinaestojulska nagrada ponižena i obezvrijeđena, a Zakon prekršen

Dodjelom Trinaestojulske nagrade doktoru Ranku Lazoviću i Institutu za javno zdravlje Crne Gore prekršen je Zakon o državnim nagradama, kazao je poslanik Demokratskog fronta, Milan Knežević.

Zakonom je, kako je istakao, predviđeno da se u jednoj oblasti može dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada.

Knežević traži da se poništi odluka o izboru žirija, kao i odluka o dodjeli Trinaestojulske nagrade.

“Žiri je na čelu sa slikarom Rajkom Todorovićem Todorom, istaknutim DPS jurišnikom, obesmislio, obezvrijedio i ponizio Trinaestojulsku nagradu”, kazao je Knežević.

Rekao je da je Zakon o državnoj nagradi brutalno prekršen, jer u članu 17, kako je kazao, jasno stoji da se Trinaestojulska nagrada u jednoj oblasti može dodijeliti samo jednom licu ili jednom udruženju ili institutu.

“Podsjetiću da je žiri sa jednim glasom protiv Bećira Vukovića dodijelio nagradu i dr Ranku Lazoviću i Institutu za javno zdravlje, što znači da su brutalno prekršili zakon i da je i predsjednik države, a i ova Skupština dužna da poništi odluku o izboru žirija za Trinaestojulsku nagradu, a da se ove godine ne može dodijeliti nagrada za Dan državnosti Crne Gore”, rekao je Knežević na današnjoj pres konferenciji Demokratskog fronta.

Sporna je, kako kaže, i dodjela nagrade istoričaru Živku Andrijaševiću.

“Takođe, dodjelom nagrade Živku Andrijaševiću je prekršen zakon, jer se ona dodjeljuje za dostugnuća u 2019. godini, a on nije imao dostignuća u 2019, izuzev što je 2018. napisao knjigu ‘100 najvažnijih ličnosti u Crnoj Gori’ i zaboravio da sigurno spomene još hiljadu ličnosti koji su zaslužili da se nađu u nekoj antologiji koja bi se pravila po nekom principu koji bi bio objektivan i istorijski prihvavljiv”, rekao je Knežević.

Navodi i da je DF bio u pravu kad je glasao protiv odluke o formiranju žirija za dodjelu nagrade.

“Što će reći da smo bili u pravu kada su kolege iz parlamentarne većine htjele da se glasa pojedinačno da bi jedinog Srbina u žiriju, Bećira Vukovića, odstranili”, dodao je.

V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com