NAGRAĐEN IJZ: Dobio Trinaestojulsku nagradu za izuzetna ostvarenja u borbi sa koronavirusom - Volim Podgoricu

NAGRAĐEN IJZ: Dobio Trinaestojulsku nagradu za izuzetna ostvarenja u borbi sa koronavirusom

Institut za javno zdravlje dobio je Trinaestojulsku nagradu za izuzetna ostvarenja u oblasti rada i stvaralaštva koja doprinose razvoju i afirmaciji Crne Gore, i to na osnovnu postignutih rezultata u 2019. godini, i ranije, a čija potvrda su rezultati borbe sa virusom korona početkom 2020.

To je “Vijestima” juče obrazloženo iz Ministarstva kulture.

Zakonom o državnim nagradama iz marta prošle godine propisano je da se godišnja Trinaestojulska nagrada dodjeljuje za rezultate od izuzetnog značaja za državu “ostvarene u godini koja prethodi dodjeli nagrade” za ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva koja doprinose razvoju i afirmaciji Crne Gore. U jednoj oblasti se može dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se svakih pet godina, a posljednji put je uručena 2018.

Pored Instituta, nagradu su dobili i profesori Univerziteta Crne Gore (UCG) Ranko Lazović i Živko Andrijašević.

“Profesor Ranko Lazović nagradu dobio za oblast prirodnih nauka – medicina, za ostvarenja iz 2019. koja se odnose na digestivnu hirurgiju. U kontekstu navedenog, jasno je da ni po jednom osnovu nije prekršen Zakon o državnim nagradama…”, tvrde iz Ministarstva kulture, odgovarajući na pitanje da li su dvije nagrade, mimo propisa, pripale oblasti prirdonih nauka, odnosno medicini.

Žiri je na sjednici prije dva dana na Cetinju o tome donio odluku. Predsjednik žirija bio je Rajko Todorović Todor, a članovi Ranko Milović, Mimo Drašković, Jadranka Selhanović, Goran Barović, Marko Camaj i Bećir Vuković. Inače, svake godine mogu se dodijeliti najviše tri godišnje Trinaestojulske nagrade.

Osim godišnje, može se dodijeliti i Trinaestojulska nagrada za životno djelo. Nagrada za životno djelo dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore koji je svojim radom i djelovanjem obilježio vrijeme u kojem je živio, čiji je stvaralački put zaokružen i čija djela i stvaralaštvo predstavljaju prepoznatljivo i trajno dobro Crne Gore. Ona se može dodijeliti svake pete godine. Novčani dio godišnje Trinaestojulske nagrade iznosi 12, a za životno djelo 20 prosječnih bruto zarada.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com