DR VJERA LIPOVAC USANOVIĆ: Moja osnovna plata je 733 eura, toliko ima higijenčarka u nekim preduzećima (VIDEO)

Doktorka Vjera Lipovac Usanović kaže da je njena plata je 866 eura.

“Moja plata kao specijaliste je 866 eura. Osnovna plata mi je 733 eura i na minuli staž dobijam još 133 eura. Toliko ima higijeničarka u nekom od preduzeća u Tivtu. To je poražavajuće. Da ne govorimo o platama drugih medicinskih radnika. Mislim da je red da se o tome javno progovori i sve one silne brojke koje se pominju i plate ljekara apsolutno nijesu tačne. Poruka za Ministarstvo zdravlja bi bila da zdravstvo u Crnoj Gori ne čine ustanove kao građevinski objekti, oprema i slično, na čemu oni insistiraju. Stub zdravstvenog sistema su ljudi. Bilo da se radi o doktoru, sestri ili nemedicinskim radnicima. Svi smo dio istog tima”, rekla je ona.

“Pacijenti tivatskog Doma zdravlja je vole i izdvajaju od ostalih ljekara jer, i nakon 26 godna staža, i dan danas daje opširne i jasne anamneze i s njom znaju na čemu su. Takvom ljekaru je zabranjeno da ovu izjavu da u svojoj ordinaciji. U kadru ne vidite ni zdravstvenu ustanovu u kojoj radi”, navodi se u saopštenju Sindikata doktora medicine Crne Gore.

“Smatrala sam da nema potrebe za posebnim dozvolama jer nemam namjeru bilo koga da kritikujem već da samo govorim o problemu koji bi mogao da se preduprijedi. Neshvatljivo mi je da moram da tražim dozvolu za riječ kao neko ko je akademski građanin koji bi trebalo da ima slobodu govora i mišljenja. Vjerujte da je ovo jako porazno za mene”, istakla je Lipovac Usanović.

Na pitanje da li Crna Gora ima dovoljno pneumoftiziologa ovako odgovara:

“Ukupan broj ljekara specijalista je 26. Starosti 55 godina i više godina je 17. Posljednja specijalizacija je završena 2015. godine. Problem je što mi više nemamo pneumoftiziologa. A, vrlo je važno zato što je u porastu broj opstuktivnih bolesti, alergija, astmatičnih pacijenata, nažalost, maligniteta i to je ono što nas zabrinjava”, rekla ie Lipovac Usanović.

Iz Sindikata doktora medicine pojašnjavaju da se pneumoftiziolog prvenstveno bavi tuberkulozom, kao i da se od nje u 2019. razboljelo 10 miliona ljudi, dok je milion i po umrlo.

“Mi u Crnoj Gori imamo mali broj zaraženih i spadamo u grupu zemalja sa malom incidencom obolijevanja. To je naša sreća. Mislim da je 13 oboljelih na sto hiljada. Tačan podatak ne mogu da vam dam pošto evidenciju o tome vodi Brezovik”, rekla je Lipovac Usanović.

Ona je kazala da su pneumoftizilozi neprepoznati kao neko ko je u primarnoj zdravstvenoj ustanovi podrška izabranim doktorima, filter za bolnicu, odnosno sekundarnu i tercijarnu ustanovu i nijesu ni tamo ni ovamo.

“U vrijeme korone najmanje su pominjani pulmolozi i pneumoftiziolozi. A, vjerujte da nije mala uloga bila i Centra za podršku i laboratorije i svih na primarnom nivou. Najveći filter za otkrivanje je bila primarna zdravstvena zaštita. Svi smo mi bili u tom timu koji je doprinio ovome što je danas, ali nažalost o tome se malo priča. Nadam se da više nećemo proživljavati dane koji su iza nas. Kad ujutru dođete na posao, a uveče ne možete da dočekate da saznate rezultate testiranih toga dana, ne znate da li ste bili u kontaktu s nekim ko je obolio, a pri tom, ako postoji mogućnost da ste bili u kontaktu, da vam se možda zatvara dom zdravlja, da kolege idu u karantin. To je veliki osjećaj odgovornosti i, moram priznati, straha”, kazala je Lipovac Usanović.

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close