DRAMA NA GRANICI SRBIJE I CG – PUTNICI TRAŽILI KARANTIN, POSLATI KUĆAMA: Šta ako zarazimo porodice i neko umre, ko će biti kriv?! (FOTO) - Volim Podgoricu

DRAMA NA GRANICI SRBIJE I CG – PUTNICI TRAŽILI KARANTIN, POSLATI KUĆAMA: Šta ako zarazimo porodice i neko umre, ko će biti kriv?! (FOTO)

Drama na graničnom prelazu Srbije i Crne Gore, čiji su učesnici bili crnogorski državljani koji su se iz susjedne države juče vraćali kući, trajala je sinoć više od šest sati.

U dva autobusa je bilo 98 putnika, i dio njih je tražio da ide u karantin zbog bezbjednosti svojih porodica, dok su pojedini, odbijajući da idu u karantin, navodno, prijavljivali simptome, kako bi bili hospitalizovani.

Na svjedočenja prisutnih putnika,  zvaničan komentar nismo uspjeli dobiti. Iako je situacija u Crnoj Gori gotovo vanredna zbog velikog broja zaraženih i brzog širenja epidemije, u Institutu za javno zadravlje (IJZ) ne javljaju se niti na jedan od javno dostupnih telefona, a na pozive i poruke nisu odgovarali ni direktor IJZ dr Boban Mugoša, kao ni njegov zamjenik dr Senad Begić.

Iako je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) na sjednici 6. jula donijelo odluku da svi građani koji ulaze u Crnu Goru iz Srbije budu upućivani isključivo u karantin zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, ta odluka sinoć nije ispoštovana, a porodice putnika koji su poslati kućama, u samoizolaciju, ozbiljno su ugrožene. Ova odluka, kako je tada saopšteno, važi 7 dana od dana donošenja, što znači da je sinoć uveliko bila na snazi.

Mnogo nelogičnosti, i selektivnog postupanja nadležnih organa, prijavili su Portalu “Volim Podgoricu” putnici iz oba autobusa.  U konvoju koji je juče oko 11 časova krenuo iz Beograda za Crnu Goru, a koji na osnovu prijava formira Ambasada Crne Gore u Beogradu, bila su, prema riječima naših sagovornika, dva autobusa sa 98 putnika, i više putničkih automobila.

“Na granici smo bilo oko 18 časova i tada je počela prava drama. Putnicima u prvom autobusu, koji je bio “dabl deker” mjerili su temperaturu, da bi do nas došla informacija da jedna djevojka ima simptome, i onda je nastao haos. Njeni saputnici su počeli da viču na nju, da govore kako im je uništila živote, i da joj objavljuju sliku na društvenim mrežama”, priča naša sagovornica.

Foto printscreen

“Nama u drugom autobusu nisu ni temperaturu mjerili. Tražila sam da idem u karantin, kako ne bih ugrozila stare i bolesne roditelje i bila sam sigurna da je to izvjesno, znam da je, čak, bilo putnika koji su hvatali i veze kako bi otišli u karantin i zaštitili porodice. Nakon što se desilo to sa ovom djevojkom iz prvog autobusa, naredili su svima da izađu ipred autobusa i iznesu sve stvari, kako bi oni odlučili ko ide u karantin, a ko u samoizolaciju. Nisam mogla da vjerujem, jer znam da je NKT prije nekoliko dana odlučio da svi koji dolaze iz Srbije moraju u karantin”, ispričala nam je sagovornica.

Foto printscreen

“Nakon što su svi izašli iz oba autobusa, desilo se da je desetak putnika iz prvog autobusa ušlo u drugi autobus, vjerovatno kako bi izbjegli karantin, a to je značilo i da ukoliko je neko od njih bio zaražen, mogao je prenijeti zarazu i nama”, priča naša sagovornica. Ona je, uprkos protestovanju i molbama da je pošalju u karantin zbog roditelja, dobila rješenje za samoizolaciju, zajedno sa cijelom porodicom.

“Otac hronični bolesnik, majka asmatičar, braća koja rade i ne mogu odsustvovati s posla, ali to njima nije bio problem. Isto kao što nije bio problem što je jedan mladić prijavio da mu je rođeni brat zaražen koronom, ali su ga poslali u samoizolaciju s njim”, priča ova djevojka.

Putnici iz prvog autobusa su sprovedeni u karantin, a putnici iz drugog autobusa, ostavljeni su na podgoričkoj autobuskoj stanici.

Zbog čega se dogodilo da, uprkos odluci NKT-a crnogorski državaljani budu pušteni kućama i moguće ugroze još najmanje četvorostuki broj građana, treba da objasne nadležni.

“Ako se moji tata ili mama razbole i, ne daj Bože umru, jer su stariji i bolesni najranjiviji, ko će biti kriv? Želim da mi se odgovori na to pitanje”, kaže naša sagovornica.

Ima li koga u Institutu za javno zdravlje? 

Tokom cijelog dana Portal “Volim Podgoricu” pokušavao je dobiti bilo koga u Institutu za javno zdravlje (IJZ) ali bezuspješno.

U vrijeme vanredne situacije, kada broj zaraženih rapidno raste na dnevnom nivou, kada predstavnici Instituta preko medija upozoravaju na ozbiljnost situacije i obavezu pridržavanja mjera, danas niko od njih nije odgovarao na pozive našeg medija, kako na fiksne tako ni na mobilne brojeve.

Kontaktirali smo i službu za medije Kliničkog centra Crne Gore, odakle su nas uputili na IJZ.

Ne samo da u IJZ danas nisu bili dostupni za pojašnjenje brojnih nelogičnosti i kršenja vlastitih mjera, kao i komentar na opasnost od širenja virusa slanjem putnika iz rizičnog područja kućama bez ikakve kontrole, već nisu bili dostupni ni za građane koji su poslati u samoizolaciju.

Na pozive kontakt brojeva telefona koji su građanima ostavljeni na rješenjima o izolaciji, niko nije odgovarao.

V.Radojević – V. Mitrović 

4 komentara

  1. Pa takva je svaka rabota u Crnoj Gori. To je dobar primjer kako optužiti Srbiju da je zarazila Crnu Goru. Došli ste kao poručeni na granicu sa Crnom Gorom.

  2. thank you for such a fantastic site. Where else could anyone get that kind of information written in such a perfect way? I have a presentation that I am presently working on, and I have been on the look out for such information.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com