KAVARIĆ: “Borba sa koronavirusom najmanje još četiri sedmice” - Volim Podgoricu

KAVARIĆ: “Borba sa koronavirusom najmanje još četiri sedmice”

Epidemiološka situacija u Rožajama je ozbiljna i veoma složena, kazao je za član Kriznog medicinskog štaba i prvi čovjek Doma zdravlja Podgorica doc. dr Nebojša Kavarić, koji je po nalogu NKT-a i Medicinskog kriznog štaba ovu sedmicu proveo u Rožajama kako bi pratio situaciju i pružio organizacionu podršku Domu zdravlja Rožaje.

U Institut za javno zdravlje upućeno je 266 uzoraka od građana ove opštine, a juče je stiglo obavještenje o 19 kovid pozitivnih, dok se ostali rezultati čekuju.

“U odnosu na broj stanovnika Rožaje i Gusinje su među prvim gradovima u kojima je najveća koncentracija kovid pozitivnih pacijenata u odnosu na broj stanovnika. Nadam se da ovi rezultati koje čekamo neće propratiti prethodni trend”, rekao je Kavarić za “Pobjedu”.

Kategoričan je da je, bez obzira na ozbiljnost situacije, sve pod kontrolom zdravstvenog sistema.

U Rožajama je 266 građana u samoizolaciji.

“Od njih je 139 koji su kovid pozitivni, a 20-ak njih ima blaže simptome. Jedan pacijent ima složeniju kliničku sliku i danas smo ga transportovali u bolnicu Berane”, naveo je on i dodao da 100 kovid pozitivnih pacijenata koji su u samoizolaciji nemaju tegoba.

U samoizolaciji je 10 zaposlenih iz Doma zdravlja, a na korona virus pozitivni su dva ljekara, šest medicinskih sestara i jedan nemedicinski radnik.

“Nalazi još 15 zaposlenih koji su uzorkovani, negativni su, ali su svi zbog predostrožnosti u samoizolaciji. Bez obzira na navedeno odsustvo, racionalnim korišćenjem kadra i njihovom preraspodjelom uspjeli smo da postignemo kadrovsku popunjenost u skladu sa potrebama”, poručuje Kavarić.

Napomenuo je da su od početka drugog talasa uzeli uzorke od oko 680 građana iz Rožaja.

“Svima koji su kod kuće u samoizolaciji izdata su rješenja zdravstveno-sanitarne inspekcije i to je finalizovano ovih dana, a potpuno smo i reorganizovali Dom zdravlja, u skladu sa potrebama te ustanove koje nam je prezentovala uprava na čelu sa dr Jahom Pepićem. Dali smo tehničku podršku za remodelaciju, a sve u skladu sa preporukama NKT-a i Ministarstva zdravlja”, naveo je Kavarić.

Pojasnio je da su potpuno razdvojene službe i putevi redovnih i kovid pozitivnih i suspektnih slučajeva, te da su pojačane službe patronaže, kućnog liječenja, kao i kovid ambulante za odrasle i djecu.

“Sanitetski transport je potpuno razdvojen, kao i putevi ulaza i izlaza prilikom uzorkovanja. Sve ono što treba i što je bilo u planovima Doma zdravlja, ubrzano se remodelovalo zbog aktuelne situacije”, istakao je Kavarić.

Uvjerava građane da će DZ Rožaje transparentno izvještavati javnost o situaciji i kaže da su pojačali epidemiološku službu sa kadrom, kako bi posao radili jos ažurnije.

“Dom zdravlja će to nastaviti da radi na ovakav način dok god to bude zahtijevala situacija. Da pripremimo građane i nadležne, neće to biti u narednih sedam ni deset dana, već najvjerovatnije ćemo naredne četiri sedmice raditi pod ovim režimom”, poručio je Kavarić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com