NA PETROVDAN OBIČAJI STROGO ZABRANJUJU JEDNU STVAR: A domaćice na ovaj dan ovo obavezno treba da urade! - Volim Podgoricu

NA PETROVDAN OBIČAJI STROGO ZABRANJUJU JEDNU STVAR: A domaćice na ovaj dan ovo obavezno treba da urade!

Pravoslavna crkva i njeni vjernici u nedjelju 12. jula slave Dan svetih apostola Petra i Pavla, praznik koji je u našem narodu poznat pod imenom – Petrovdan.

Sveti apostoli Petar i Pavle se u hrišćanstvu smatraju prvim propovjednicima i učiteljima novozavjetne vjere.

Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vjernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Sveti apostol Petar se pominje kao jedan od najodanijih Hristovih sljedbenika, a riječi: “Ti si Hristos, Sin Boga živoga”, zapisane u Jevanđeljima, izraz su njegove tvrde vjere u hrišćansko spasenje pa se do danas ponavljaju u hrišćanskim molitvama.

Sveti apostol Petarje bio ribar koji je prvi izrazio svoju vjeru u Hrista i njegovo učenje, pripovijedao je i stvorio neka od prvih uporišta nove vjere. U narodu se vjeruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mliječni put) i nebeski krst (sazviježđe Labuda) i da on ima ključeve od raja.

Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričešće vjernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Crkve, ali se i ovaj dan posti, budući da ove godine pada u petak.

Narodna vjerovanja

Ovaj praznik se obilježava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

Postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mjestima gdje se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju djeca i omladina.

Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Običaj da se do Petrovdana nisu smjele sjeći jabuke nožem, niti se smjelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se vjerovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti usjeve.

U nekim selima ujutru se raznose jabuke prvim susjedima za dušu umrlih, a ponegdje se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mijese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com