Zajednica Crnogoraca u Albaniji obilježila Dan državnosti - Volim Podgoricu

Zajednica Crnogoraca u Albaniji obilježila Dan državnosti

Zajednica Crnogoraca u Albaniji (ZCGA) je u Elbasanu obilježila 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

Predsjednik ZCGA Marinko Ćulafić je, kako je saopšteno, istakao da je 13. jul najznačajniji datum u crnogorskoj istoriji, jer je upravo na taj dan na Berlinskom kongresu 1878, koji je ujedno označio kraj Tursko-ruskog rata 1877-1878, Crna Gora dobila nezavisnost kao 27. država svijeta.

“Poslije Prvog svjetskog rata, 1918. Crna Gora, iako je dala ogroman doprinos u ratu na strani saveznika, gubi svoju nezavisnost i postaje dio nove drzave Srba, Hrvata i Slovenaca, koja 1929. postaje Jugoslavija. Takođe 13. jula, 1941. godine crnogorski narod prvi je ustao protiv italijanskih okupatora u porobljenoj Evropi, i dao je ključni doprinos u oslobođenju bratskih naroda Jugoslavije od fašizma”, rekao je Ćulafić na konferenciji.

On je, kako navode iz ZCGA, dodao da su na sjednici AVNOJ 1943. u Jajcu, na kojoj je učestvovao i narodni heroj Albanije Vasil Šanto u ime Komunističke partije Albanije, postavljeni novi temelji socialističke Jugoslavije, „i Crna Gora je postala jedna od šest jedinica Jugoslavije”.

“Ta odluka je potvrđena i na Narodno-antifašističkom kongresu Crne Gore, održanom u Kolašinu krajem 1944. Posebno ću naglasiti da je na tom kongresu učestvovao i moj djed Milovan Tatko Ćulafić, koji je obavljao najznačajnije funkcije u ratu i poslije rata u Crnoj Gori, sve do 1948. kada je stao na stranu Staljina, protiv Tita. Pobjeda Crne Gore i Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu nad fašizmom i dobijanje statusa Republike Crne Gore u okviru Nove Jugoslavije, dovelo je i do konačnog povratka državnosti na referendumu 21. maja 2006. Danas je Crna Gora stabilizujući faktor i lokomotiva evropskih integracija na Zapadnom Balkanu”, naveo je Ćulafić.

On je, dodaje se, na konferenciji posebno istakao veoma dobre odnose između crnogorskog i albanskog naroda, i doprinos koji daju nacionalne manjine sa obje strane „i koje su most saradnje između Albanije i Crne Gore”.

“Albanski i crnogorski narod žive jedan pored drugoga vjekovima i milenijumima.i imaju zajedničkog sveca, Svetog Vladimira, koji je veza među našim narodima. Sveti Vladimir je zaštitnik grada Elbasana ,a za današnju Crnu Goru je svetitelj i dukljanski knez”, dodao je Ćulafić.

Predsjednik Zajednice Crnogoraca u Albaniji posebno se, kako je saopšteno, zahvalio zvanicama na iskazanom poštovanju i prisustvu obilježavanja najznačajnijeg datuma crnogorskog naroda i crnogorske dijaspore svuda u svijetu.

Na konferenciji su, kako se navodi, bili Vasil Sterjovski, predsjednik partije Koalicija Makedonaca za evropske integracije i poslanik u albanskom parlamentu, rektor Univerziteta u Elbasanu, Mitropolit Elbasana, Špata i Libražda Andon Merdani, te potpredsjednik Demokratske Partije za Elbasan Zamir Mužaći.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com