“Dok je mene biće i ove PETOKRAKE, Vukotići su komunisti od 1936. ponosim se time” (VIDEO/FOTO) - Volim Podgoricu

“Dok je mene biće i ove PETOKRAKE, Vukotići su komunisti od 1936. ponosim se time” (VIDEO/FOTO)

Četiri strica zetskog domaćina Slobodana Vukotića poginula su u antifašističkoj borbi, sedam spomenica ima njihova porodica.

Dok je njega, kako kaže za Portal “Volim Podgoricu”, jugoslovenska zastava sa petokrakom će se vijoriti ispred njegove kuće na datume koji slave komunističku borbu protiv fašizma.  

“Jedan od mojih stričeva bio je član komunističkog pokreta još od 1936. godine, a četiri strica su dala živote u borbi protiv fašizma. Od tada do danas se u našoj kući se baštini komunistička ideja. Oni se nisu borili za samostalnu Crnu Goru, već za Crnu Goru kao ravnopravnu članicu zajedničke države Jugoslavije.  Odrastao sam zadojen duhom komunuzma i antifašizma”, kaže Vukotić za VOP. 

Iako je rođen nakon završetka Drugog svjetskog rata, Vukotić je, gotovo pasionirano, čitao i proučavao, o antifašističkom pokretu.

“U maloj Crnoj Gori 13. jula je pukla prva ustanička puška, dignut je prvi oružani ustanak u porobljenoj Evropi. Toga dana su partizanske jedinice uništile italijansku četu koja se kretala prema Cetinju, za 15 dana oslobodili su pola Crne Gore. Međutim, došlo je do nesuglasica među ustanicima, a Italija je poslala veliko pojačanje da bi ugasila oružani ustanak u Crnoj Gori. Pljevaljska bitka je bila prekretnica, italijanske jedinice su savladale otpor, formirali su se četnički pokreti, partizani su se dali u šume…”, priča Vukotić.

On kaže da je ponosan na to što je od 1936. do današnjeg dana u njegovoj kući komunistička partijska knjižica.

“I ja sam vlasnik te knjižice i time se ponosim, slavim ovaj praznik i uspomenu na moje stričeve i sve one koji su dali život za antifašizam, i tako će biti dok sam živ…”, zaključuje Vukotić.

V.R. 

1 komentar

  1. Drago mi je sto sam procitao tvol doprinos na facebooku za 13 Jul,za Bratctvo VUKOTIC.Ja zivim u Kanadi ali star sam dosta da se dobro secam kad se to dogadjalo. posebno mojih Ujaka Milana i Luku Mitrova . Boska Ucova, Ljuba Petkova i moje tetke ;Veliku i Daru. a iz maloga sela Gostilja; Dana Martinovica Doka Neskovica Blaga Vuksevic iSava Vukcevic i druge Zecane kao Spasa Drakic, Dusana Vukovic .Baja Stankovic. Masana Durovic . Sava Bozovic . Baja Kavaric sigurno ima i drugih ali se nemogu secat imana,Ponosan sam na njihovu hrabrost Za uvijek ZIVIO 13 JUL.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com