OD POČETKA GODINE: U akciji spasavanja na moru spaseno 26 osoba - Volim Podgoricu

OD POČETKA GODINE: U akciji spasavanja na moru spaseno 26 osoba

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, zaključno sa 6. julom ove godine, primila je deset poziva u pomoć, gdje je direktno u akcijama traganja i spasavanja na moru spaseno 26 osoba.

Takođe, na Skadarskom jezeru je primljen jedan poziv za pomoć, kada su tri osobe spašene, a jedna se utopila, kazao je za Dan direktor Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Safet Kočan., piše Dan.

“Usljed djelovanja virusa korona, smanjen je pomorski saobraćaj u Crnoj Gori, ali tokom vikenda, domaći gosti i građani su prisutni na plažama i koriste razna plovna sredstva, kada se i pojavila potreba za aktiviranjem službe traganja i spasavanja. Najsvježi primjer se dogodio 4. jula ove godine, kada je, usljed nagle promjene vremena, izvedena SAR akcija spasavanja i tegljenja francuske jedrilice nasuprot Ulcinja, udaljene 15 nautičkih milja”, rekao je Kočan za Dan.

Od početka godine, zaključno sa 6. julom, Uprava pomorske sigurnosti obavila je 449 tehničkih pregleda za čamce i 11 za brodove. Tokom 2019. godine do 6. jula ove godine, organizovane su i obavljene 53 akcije traganja i spasavanja na moru.

“U svakom slučaju, prije polaska na more bilo kojim plovnim objektom, potrebno je da se posada i članovi posade informišu o vremenskim uslovima na moru, što mogu ostvariti pozivom na broj 129, koji je u funkciji 24 časa, u Pomorsko-operativnom centru. Takođe, prema našem iskustvu, shodno vremenskim prilikama treba izabrati rejon plovidbe sa kojeg je moguće brzo sklanjanje u slučaju jakog vjetra i nemirnog mora. Opremljenost čamca mora biti u skladu sa pravi lnikom o čamcima, koji definiše minimum opreme koji svaki čamac mora imati prilikom isplovljenja”, rekao je Kočan.

Upitan koliko je bilo ilegalnih ulazaka u crnogorsko more tokom prošle godine, on je odgovorio da Uprava pomorske sigurnosti i upravljanje lukama nije nadležna za kontrolu granice na moru, koja je definisana teritorijalnim morem od 12 nautičkih milja, odnosno nadležni državni organ za kontrolu prelaska državne granice je Uprava policije Sektor granične policije, Regionalni centar Jug.

“Uprava pomorske sigurnosti i upravljanje lukama je tokom 2019. godine učestvovala u detekciji i koordinaciji samo jednog prelaska državne granice – nedozvoljeni ribolov u teritorijalnom moru, zajedno sa pripadnicima Zajedničko operativnog tima (ZOT), koji sačinjavaju, Mornarica Vojska Crne Gore, Sektor granične policije Regionalni centar Jug i Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama”, pojasnio je Kočan.

Na moru nije jednostavno sprovesti akciju traganja i spasavanja, a spasavajući tuđe živote spasioci rizikuju svoje. Ali, kako ističe Kočan, bez imalo straha, uvijek daju sve od sebe i da budu na visini zadatka koliko god je to moguće u datim okolnostima.

“Mogući problemi koji mogu usporiti efikasnu SAR akciju su nepovoljni vremenski uslovi koji vladaju na moru, što je jedan od rizika i za spasioce. Udaljenost plovnog objekta može biti izazov za spasilačke timove, ali brzi čamci koje posjedujemo te moguće teškoće svode na minimum”, naveo je Kočan.

On je dodao da im lažne dojave nisu nepoznanica, pa prilikom dolaska i pripreme za isplovljenje dolazi do otkazivanja SAR akcije.

“Mogući problemi koji mogu usporiti efikasnu SAR akciju su nepovoljni vremenski uslovi koji vladaju na moru, što je jedan od rizika i za spasioce”, istakao je Kočan.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com