RAKOČEVIĆ SAOPŠTILA: Rezultati PCR testa čekaju se koliko i u Evropi - Volim Podgoricu

RAKOČEVIĆ SAOPŠTILA: Rezultati PCR testa čekaju se koliko i u Evropi

Crna Gora uklapa se u evropski prosjek kada je riječ o dužini čekanja rezultata PCR testova, saopštila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, saopštila da je rast broja novooboljelih od novog koronavirusa uzrokovao povećanje zahtjeva za dijagnostikom., piše RTCG.

“Prosjek čekanja za rezultate PCR testa u Evropi je od četiri do sedam, osam dana, zavisno od kapaciteta laboratorije. U evropskom smo prosjeku. Naša laboratorija povećala je svoje kapacitete deset puta u odnosu na regularne okolnosti. Teško je bilo predvidjeti ovakav pritisak na zdravstveni sistem”, rekla je Rakočević.

Istakla je da IJZ ima planove i iskustvo iz prvog talasa, te da su svi kapaciteti potpuno aktivirani.

“Uvijek postoje rezervni planovi, pokušavamo da predvidimo sve situacije”, rekla je ona.

Rakočević je istakla da se u javnosti stvorio lažni osjećaj sigurnosti, jer je Crna Gora oko 40 dana bila bez ijednog registrovanog slučaja kovida-19.

“Postali smo manje svjesni virusa i opasnosti, ono što je realan rizik bio sa otvaranjem granica, bio je rizik od importacije”, rekla je Rakočević.

Institut, kako je istakla, kad god se pojavi zdravstvena kriza preduzima određene mjere.

“Imali smo aktivnosti od sredine januara kad je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila koronu prijetnjom po javno zdravlje. Mi smo prvo imali praćenje zdravstvenog nadzora putnika koji su bili u međunarodnom saobraćaju, pisanje preporuka i umorni smo malo ušli u prvi talas epidemije, koji je savršeno urađen. Iz prvog talasa smo izašli kao pobjednici”, podsjeća Rakočević.

Komentarišući Trinaestojulsku nagradu koja je nedavno uručena IJZ-u, Rakočević kaže: “Mismo da smo zasluženo dobili Trinaestojulsku nagradu, jer godinama unazad kontinuirano radimo na unapređenju rada, i jačanju kadra, a rezultati su vidljivi”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com