KLINIČKI CENTAR KOSOVA PREDUZEO MJERE: Policija u prištinskim klinikama čuva zaražene od članova porodica - Volim Podgoricu

KLINIČKI CENTAR KOSOVA PREDUZEO MJERE: Policija u prištinskim klinikama čuva zaražene od članova porodica

Univerzitetski klinički centar Kosova preduzeo je mjere i zatražio pomoć Policije Kosova kako bi spriječio kontakt oboljelih od COVID-19 i članova njihovih porodica, ali i ulazak drugih neovlašćenih osoba na odjeljenja gdje se liječe inficirane osobe., prenosi RSE.

Uprkos činjenici da članovi porodice osoba oboljelih od COVID-19 moraju da budu u kućnoj samoizolaciji, jer su bili u kontaktu sa inficiranom osobom, neki od njih su našli način da uđu na odjeljenja gdje se liječe njihovi najbliži.

To potvrđuju i službenici sa Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Zapravo, prema njihovim riječima, pristup

Alternativni načini ulaska i izlaska

Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi), vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da svi građani moraju da poštuju preporuke Vlade i nadležnih zdravstvenih institucija, posebno članovi porodica osoba inficiranih koronavirusom.

“Njima nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove. Oni bi trebalo da budu u samoizolaciji, jer su to slučajevi kontakta. Dakle, govorim o bliskim članovima porodice. Prije svega, oni ne bi trebalo da napuštaju svoje domove”, naglašava Krasnići.

Obezbjeđenje je, navodi dalje, ovlašćeno da spriječi njihov ulazak.

“Nažalost, ponekad postoje ljudi koji pronađu alternativni način da uđu na kliniku i izađu. Ima prostora da se unaprijede stvari po ovom pitanju. Međutim, mislim da načelnici klinika preduzimaju sve mjere kako bi se spriječila takva praksa”, rekao je Krasnići.

Isme Humoli (Humolli) iz službe Hitne pomoći Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na Kosovu u razgovoru za RSE ističe da je prisustvo članova porodice ili bilo kog pojedinca koji nije dio medicinskog osoblja na odjeljenjima gdje se liječe pacijenti sa koronavirusom u suprotnosti sa preporukama SZO i Zakonom o širenju zaraznih bolesti.

“Članovi porodice su subjektivni kada insistiraju na tome. Žele da budu bliže porodici, to moramo da shvatimo. Ali institucije i sistem ne bi trebalo da dozvole tako nešto. Mi, kao zdravstveni radnici, moramo da ih uvjerimo da je takva komunikacija pogrešna jer postoji velika mogućnost da se infekcija proširi”, naglašava Humoli.

Vlada Kosova je 1. jula uvela dodatne mjere za sprječavanje širenja koronavirusa a jedna od mjera predviđa “zabranu posjeta pacijentima u zdravstvenim institucijama”. Međutim, prema istoj odluci, u bolničkoj sobi je dozvoljeno prisustvo jednog člana porodice, ukoliko je to potrebno.

Humoli ukazuje da je takva odluka, koja trenutno nije na snazi, pogrešno protumačena.

“Nije to nesporazum, ali je vjerovatno loše interpretirano. Ta mjera je suspendovana jer su na snazi nove mjere. Kada se uvede nove mjere, sve prethodne se stavljaju van snage. Ali, nikome nije dozvoljeno prisustvo u zdravstvenim institucijama tokom pandemije, osim pacijentima i medicinskom osoblju “, napominje Humoli.

Pojedinci i dalje pokušavaju da uđu na odjeljenja gdje se liječe pacijenti inficirani korona virusom, ali ne istim intenzitetom kao proteklih dana.

Klinika za infektivne bolesti, Klinika za plućne bolesti i Sportsko-medicinski centar su angažovali obezbjeđenje kako bi se spriječili nedozvoljene posjete tim odjeljenjima.

Tri policijske patrole

Krasnići navodi da je zatražio i pomoć Policije Kosova.

“Zamolio sam načelnike (klinika) da primijene pravila, da se ne dozvoli prisustvo članova porodice u bolničkim sobama. Pored toga, tražio sam formalno i pismeno pomoć Policije Kosova. Za Infektivnu kliniku je to važilo i ranije, ali sam isti zahtjev uputio i za Kliniku za plućne bolesti, za Odjeljenje intenzivne njege i Centar za sportsku medicinu, da policijske ekipe budu na raspolaganju 24 sata dnevno ljekarskim ekipama. Sada imamo tri policijske patrole”, rekao je Krasnići.

Da su ekipe Policije Kosova prisutne u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Kosova u cilju sprječavanja pristupa neovlašćenim licima bolničkim odjeljenjima gdje se liječe oboljeli od COVID-19, potvrdio je za RSE i portparol kosovske policije Baki Keljani (Kelani).

“Policija Kosova na osnovu operativnih planova, a u cilju sprječavanja širenja virusa, sarađuje i koordiniše svoje aktivnosti, uključujući i pružanje pomoći drugim institucijama, kao što su zdravstvene institucije ili sanitarna policija”, rekao je Keljani.

Na odjeljenjima u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Kosovai opštih bolnica na Kosovu trenutno se liječi više od 300 pacijenata kojima je potvrđen koronavirus, koji izaziva bolest COVID-19.

Do 14. jula na Kosovu je registrovano ukupno 5.118 slučajeva inficiranih koronavirusom, zabilježeno je 108 smrtnih slučajeva, dok je izliječeno 2.370, što znači da je aktivno 2.640 slučajeva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com