SIMOVIĆ: Izbori mogu i tokom epidemije, uz jasna pravila, da se ne naruši zdravlje građana - Volim Podgoricu

SIMOVIĆ: Izbori mogu i tokom epidemije, uz jasna pravila, da se ne naruši zdravlje građana

Imajući u vidu brojna uporedna iskustva, moguće je i u složenoj epidemiološkoj situaciji, pod uslovom jasnih pravila i smjernica, organizovati izborni proces, a da se ne uruši zdravlje građana, rekao je potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Milutin Simović.

On je nakon šestosatnog proširenog Kolegijuma predsjednika Skupštine rekao da nijesu razgovarali o uslovima odlaganja izbora, jer “živimo u vremenu čija je ključna odrednica nepredvidljivost”.

“Mislimo da imajući u vidu brojna uporedna iskustva, pa i sada u evropskim državama, vidimo da se i u složenoj epidemiološkoj situaciji, pod uslovom jasnih pravila i smjernica, može organizovati izborni proces a da se ne uruši zdravlje građana. Moja poruka danas je hajde da se što prije definiše prva etapa izbornog procesa, a to je da se na vrijeme znaju pravila održavanja izbornih skupova, prikupljanja potpisa, predaje izbornih lista, za ono što je uobičajena metodologija kod svih partija, a to je sigurni glas, e tu treba odgovornost i tu trebaju obavezujuće smjernice”, rekao je Simović.

Kolegijumu su prisustvovali predstavnici NKT-a, Državne izborne komisije i Agencije za sprečavanje korupcije, kao i nevladinh organizacija koje se bave izbornim procesom – CDT, CEDEM, Građanska alijansa i CEMI.

Bilo je riječi o realizaciji predstojećih izbora, u uslovima zdravstvene opasnosti osnosno o pripremi Uputstva za bezbjedno održavanje izbora za 2020.

Novinarima je rečeno da će konačne smjernice o uslovima za održavanje izbora biti pripremljene za desetak dana i one će biti podložne promjenama ako se situacija pogorša.

Iz Skupštine je nakon kolegijuma saopšteno da je razgovarano o Uputstvo za bezbjedno održavanje izbora za 2020 dokument čija je radna verzija pripremljena na osnovu zajedničkog rada novoformirane radne grupe za pripremu izbora u uslovima epidemije korona virusa, kao i uporednih iskustava sa nedavno održanih izbora u drugim državama.

“Na osnovu ovih smjernica, DIK će donijeti obavezujuće epidemiološko uputstvo. Važno je naglasiti da je priprema ovog dokumenta rađena uz ključnu ulogu i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Simović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da smatra da je kampanja “od vrata do vrata” rizična i da ova kampanja treba da se razlikuje od svih ostalih i što se tiče i skupova i medijskog predstavljana i svega ostalog.

“Moramo da se suočimo i živimo sa novom relanošću”, kazao je Simović.

On je današnji dijalog ocijenio kao konstruktivan u kojem je nađen zajednički imenitelj, a to je da je zdravlje najvažnije, pa i kad su izbori na dnevnom redu.

“Istovremeno smo tražili zajednički kako zadovoljiti taj cilj, a ispuniti ono što je ustavno pravo i obaveza a to je pravo na izbore. Pred nama je zahtjevan proces, u kojem treba prije svega da zaštitimo građane, birače, brojnu izbornu administraciju, posmatrače”, dodao je Simović.

Dragan Koprivica (CDT) rekao je da je nakon sastanka malo jasnije kako treba da izgleda dokument kojim će se definisati pravila za izbore.

“Tražili smo da nam odgovore koji su to potencijalni uslovi koje treba ispuniti da bi se razgovaralo o odlaganju izbora. Šta je to što treba da se desi, koji je to nivo organizacionih problema, epidemioloških problema ili političke saglasnosti da bi se razgovaralo o odlaganju izborta. Jako je važno da to što je poznavanje pravila unaprijed bude riješeneo, da se ne bi desilo da neko kome slučajno ne odgovaraju ankete deset, 15 ili 20 dana pred izbore počne da zagovora nešto što unaprijed nije poznato. Danas se razgovaralo o tome da se izbori moraju spremati kao da će se desiti 30. avgusta, da postoji neka međuvarijanta šta bi se moglo uraditi, da postoji jedna varijanta, a to je dugoročno odlaganje koja zahtijeva vanredno stanje, to su tri opcije koje trenutno postoje. Kako god da bude, moraće se donijeti odluke sa što je više moguće konsenzusa i unaprijed poznatim pravilima”, kazao je Koprivica.

On je rekao da će kampanja biti drugačija i baziraće se na tradicionalnim i društvenim medijima.

“Postoji mnogo potencijalno spornih pitanja, postoji velika potreba da se stvari na vrijeme organizuju, narednih desetak, 15 dana biće jasnije na koji način će biti rješavane stvari”, kazao je Koprivica.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović saopštio je da u otvorenoj i zanimljivoj diskusiji sa mnogo otvorenih tema i pitanja, na Kolegijumu su iznijeti i različiti prijedlozi, koji se odnose na preciziranje uslova za predizborne kampanje.

“Zajednički stav svih prisutnih je da apsolutni prioritet predstavlja očuvanje zdravlja građana Crne Gore, uključujući birače, administraciju i sve učesnike izbornog procesa. Uvjereni smo u neophodnost otvorenosti i jasnog preciziranja daljih mjera u pripremi izbora, a ovaj sastanak doprinos je boljem međusobnom razumjevanju parlamentarnih partija kao direktnih aktera na političkoj sceni i ostalih učesnika današnje proširene sjednice Kolegijuma predsjednika. Očekujem da će naši današnji gosti uvažiti sugestije poslanika, kao i da će biti nastavljena naša bliska saradnja i u narednom periodu”, kazao je Brajović, saopšteno je iz Skupštine.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com