Apel Džavanšira Fejzijeva, poslanika, kopredsjedavajućeg Odbora za parlamentarnu saradnju između EU i Azerbejdžana u Evropskom parlamentu

Gospodin Džavanšir Fejzijev, poslanik, kopredsjedavajući Odbora za parlamentarnu saradnju između EU i    Azerbejdžana uputio je apel svojoj koleginici iz Evropskog parlamenta Marini Kaljurand, izvjestiocu Evrops kog parlamenta za Azerbejdžan Željani Zovko i izvjestiocu za Jermeniju Trajanu Basesku. Apelom je informisao     zvaničnike Evropskog parlamenta odgovorne za region Južnog Kavkaza o provokativnim akcijama teškog granatiranja položaja azerbejdžanskih pograničnih snaga od strane jermenskih vojnih jedinica       na azerbejdžansko-jermenskoj kontaktnoj liniji 12. jula, što je rezultiralo smrću azerbejdžanskih graničnika.              Procijenjuje se da su preduzeta dejstva agresija na Republiku Azerbejdžan, a dosljedni pokušaji jermenskog političkog i vojnog rukovodstva osuđuju se kao težnja ciljevima narušavanja mirnih pregovora i produžavanja postojećeg statusa kvo.
Apelom je, takođe, obavijestio strane o ciljanju civila od strane Jermenije u azerbejdžanskim pograničnim selima i ozbiljnoj šteti nanijetoj imovini građana Azerbejdžana, upozoravajući ih na moguće teške posljedice ove agresije i upozorio evropske političare da će isključivo jermenske vlasti biti odgovorne za negativne posljedice ovih incidenata.
Napomenuo je da je jedini način da se zaustave provokacije koje Jermenija redovno izaziva – postizanje rješenja za sukob na osnovu međunarodnog prava, u okviru teritorijalnog integriteta Azerbejdžana. U tom smislu, naglasio je potrebu za momentalnim i bezuslovnim povlačenjem jermenskih trupa sa svih okupiranih teritorija Azerbejdžana, na osnovu poznatih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, i zatražio da Evropski parlament odgovori na jermensku agresiju.

loading...
Tagovi

Slične Objave

2 komentara

  1. Zivjela za vijek vjekova prva pravoslavna drzava na SVIJETU JERMENIJA.Nece majka nasa RUSIJA dopustiti da Jermeniji bilo ko povrijedi teritorijalni intigritet uzimajuci tu i Nagorni Karabah.ì

    7
    m

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close