ZAŠTITNIK DJECE: Sjutra se slavi Sveti Sisoje Veliki - Volim Podgoricu

ZAŠTITNIK DJECE: Sjutra se slavi Sveti Sisoje Veliki

Vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) sjutra proslavljaju Svetog Prepodobnog Sisoja Velikog, koji je u narodu izuzetno poštovan i cijenjen kao zaštitnik djece i brzi pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

Takođe se vjeruje i da nije dobro da najmlađi, čiji je ovaj svetac zaštitnik, ignorišu dan onoga koji ih čuva…

Ako na današnji dan pada kiša, prema narodnom vjerovanju, obavezno treba pustiti djecu da istrče napolje i dobro pokisnu, te da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju djecu. Zbog toga se vjeruje da danas djeca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni bježe i kriju se.

Dio moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Tačan podatak kada je Sisoje došao u Srbiju ne postoji. Definitivno se zna da je Sisoje do 1391. godine bio iguman u Hilandaru, što se utvrđuje u dokumentima koja svjedoče o pomirenju Srpske crkve i Carigradske patrijaršije.

Prilikom nadiranja Turaka, mnogi monasi su bježali iz južnih predjela, a spas i zaštitu tražili kod kneza Lazara.

Tadašnji knez ih je primao i raspoređivao po već postojećim manastirima ili im podizao nove. Sisoje, koji je pripadao grupi isihista /Sinajiti/ odužio se knezu tako što je umnogome, zajedno sa ostalim monasima, uticao na srpsku pobožnost.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com