Glavni grad prodaje Ambasadi SAD zemljište za 5.5 miliona eura - Volim Podgoricu

Glavni grad prodaje Ambasadi SAD zemljište za 5.5 miliona eura

Glavni grad prodaće građevinsko zemljište Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici ukupne površine 10.836m2 po cijeni od 516,00 €/m2, odnosno 5.591.376,00 eura ukupno, shodno procjeni Komisije Direkcije za imovinu.

Zemljište se prodaje ambasadi za potrebe izgradnje nove zgrade tog diplomatskog predstavništva u Podgorici, vrijedne 295 miliona dolara, a što su nedavno najavili iz Stejt departmenta.

Prema najavama, nova ambasada će pružiti sigurnu, održivu i otpornu platformu za američku diplomatiju u Crnoj Gori.

U Odluci o prodaji građevinskog zemljišta navodi se da je riječ o katastarskim parcelama koje se nalaze se u zahvatu DUP-a “Spomen park Kruševac – zona A i E”, i čine urbanističke parcele broj E1, E2 i E3, na kojima je predviđena izgradnja diplomatsko rezidencijalnih objekata.

“Glavni grad Podgorica, kao subjekat prava raspolaganja zemljištem u državnoj svojini, prodaje Ambasadi Sjedinjenih Američkih Dražava u Podgorici, građevinsko zemljište označeno kao katastarska parcela broj 1275/8 prirodno  neplodno zemljište površine 4.146m2, katastarska parcela broj 1275/9 prirodno neplodno zemljište površine 3.339m2 i katastarska parcela broj 1275/10 prirodno
neplodno zemljište površine 3.351m2, upisano u LN br.177 i LN br. 4319 KO Podgorica I”, navodi se u Odluci.

Prema članu 3 Odluke, “obaveza Glavnog grada je da izmjesti strujni kabal sa dijela katastarske parcele broj 1275/8 KO Podgorica I”.

Prijedlog Odluke o prodaji zemljišta naći će se na dnevnom redu XIX sjednice Skupštine Glavnog grada, zakazanoj za 30. jul.

U članu 5 stoji kako će se “sredstva ostvarena prodajom nepokretnosti”, koristiti za “ulaganja u infrastrukturu i druge kapitalne investicije od značaja za Glavni grad”.

Nedavno je Stejt department saopštio kako će američka kompanija Harbert International iz Alabame izgraditi u Podgorici novu zgradu američke ambasade, vrijednu 295 miliona dolara.

Prema tim najavama, nova ambasada će pružiti sigurnu, održivu i otpornu platformu za američku diplomatiju u Crnoj Gori.

Iz američke ambasade kazali su da će nova zgrada diplomatskog predstavništva SAD biti izgrađena na mjestu trenutne zgrade ambasade u Ulici Džona Džeksona u Podgorici, te da će zgrada biti završena do 2025.

Na pitanje koliko će iznositi troškovi projekta, iz Ambasade navode da će ukupna investicija za novu zgradu Ambasade SAD, uključujući dizajn, razvoj i izgradnju koštati 295 mil USD.

Prema tenderskoj dokumentaciji Stajt departmenta, projekat će se sastojati od dizajniranja i izgradnje nove kancelarije Ambasade, potom Marine Security Guard Residence, te pomoćne zgrade, postrojenja za tretman otpada, prodavnica, objekata za rekreaciju i unaprijeđenje sigurnosti.

Projekat će uključivati dizajn i izgradnju renoviranja jedne zgrade za kontrolu pristupa.

Rušenje postojećih kancelarskih i privremenih zgrada takođe će biti dio projekta.

Projekat će, kako navode u tenderu, biti sproveden u nekoliko faza kako bi misija SAD u Crnoj Gori bila operativna tokom renoviranja.

U tenderskoj dokumentaciji koju je Stejt department ranije objavio navodi se da je postojeća zgrada Ambasade kupljena 2000. godine i renovirana od strane USAID, da bi je 2006. godine kupio Stejt department. Objekat je, kako navode, proširen 2009. godine kupovinom susjednog placa.

U 2011. godini proširena zgrada je ograđena i izgrađena je konzularna zgrada, s namjerom da bude spojena sa novom upravnom zgradom, kada sredstva budu dostupna u budućnosti.

Lj.G.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com