DR BEGIĆ ZA VOP: Na jesen sudar sezonskog gripa i korone, višestruko veća opasnost za smrtne ishode - Volim Podgoricu

DR BEGIĆ ZA VOP: Na jesen sudar sezonskog gripa i korone, višestruko veća opasnost za smrtne ishode

„Sudar“ sezonskog gripa i virusa korona, izvjestan je i to je ono čega se pribojavaju svi epidemiolozi u svijetu. S obzirom na to da imaju iste načine širenja, iste rezervoare i ista tzv. ulazna vrata infekcije, i novi koronavirus i virus gripa, mogu istovremeno da izazovu infekciju, te da u sadejstvu izazovu još veća oštećenja na plućnom tkivu, nego što bi ovi virusi pojedinačno bili u stanju to da urade.

To je u razgovoru za Portal „Volim Podgoricu“ (VOP) saopštio pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) dr Senad Begić.

„Na svu sreću i opšte mjere prevencije su iste, pa se ‘čuvanjem’ od jednog, u suštini čuvamo i od drugih respiratornih patogena. Zajednička infekcija ova dva virusa se očekuje s dolaskom jesenjih mjeseci kada i počinje sezona obolijevanja od sezonskog gripa“, kazao je dr Begić.

Posebno rizične grupe za razvoj komplikacija gripa i infekcije novim koronavirusom su skoro identične, navodi doktor Begić.

„Zajednička infekcija s ova dva virusa u rizičnim kategorijama nosila bi višestruko veću opasnost od komplikacija i tragičnih ishoda. Samim tim, imperativ je zaštititi ove grupe, kao i sva druga lica u riziku, koliko god je to moguće opštim mjerama prevencije i vakcinom protiv gripa“, navodi dr Begić u razgovoru za VOP.

Prvi podaci iz najvećeg broja studija sprovedenih u svijetu ukazuju na to, kaže Begić, da je imunitet protiv novog koronavirusa kratkotrajan tamo gdje postoji, te da je „vrlo vjerovatno da će i oni koji su infekciju preležali i razvili antitijela u nekom narednom periodu postati ponovo osjetljivi“. Slična situacija je, navodi, karakteristična i za druge respiratorne patogene uključujući i grip.

Dr Begić ističe kako je za vakcinaciju protiv sezonskog gripa poručena 31.000 doza, što je za 40 % više u odnosu na godinu ranije. U planu je, navodi, nabavka „određenih dodatnih količina“.

„Nabavka vakcine protiv gripa je svake godine predmet procedure javnih nabavki, za koje je zadužena ZU Apoteke Crne Gore ‘Montefarm’. Ove godine, ugovor je potpisan s francuskim proizvođačem koji je pobijedio na tenderskoj proceduri“, kaže dr Begić.

Dr Begić pojašnjava kako vakcinacija protiv gripa ne spada u obavezne i sprovodi se u grupama s najvećim rizikom, a to su „hronični pacijenti, stariji od 65 godina, lica u kolektivnom smještaju, imunooslabljeni pacijenti, ali i zaposleni u ustanovama koje se bave socijalnom zaštitom, zdravstveni radnici i druge kategorije lica koje obavljanje određenih poslova stavlja u povećani rizik“.

Odgovarajući na pitanje VOP-a, kada se kod nas očekuje najjači talas virusa korona, dr Begić navodi kako je to, u ovom trenutku, „nemoguće predvidjeti“.

„Dok na teritorijama pojedinih opština vidimo jasan pad novooboljelih po danima, istovremeno se u drugim opštinama registruje povećanje broja novooboljelih. Kumulativno gledano, u ovom trenutku ukupan broj oboljelih pokazuje dalji rast, ali dinamika širenja oboljenja pokazuje blago usporavanje koje vrlo lako i brzo može da se promijeni ako se mjere popuste, ili ako oslabi njihovo sprovođenje i pridržavanje preporuka i mjera na terenu. Kada će biti jesenji pik – to niko ne zna“, kaže dr Begić.

Komentarišući odnos broja preminulih od posljedica korone s brojem preminulih od običnog gripa, Begić kaže kako je broj preminulih od gripa varirao od sezone do sezone, što je posljedica više faktora.

„Uopšte uzev, mortalitet od gripa na globalnom nivou se procjenjuje na dvije osobe na 100.000 stanovnika, što odgovara prosječnom broju od oko 13 osoba po sezoni u Crnoj Gori, što je i u skladu s prosječnom registrovanom smrtnošću kod nas u poslednjih nekoliko godina“, navodi Begić.

Napominje da je u Crnoj Gori, kada je riječ o novom koronavirusu, ove godine od početka dešavanja i zaključno sa 20. julom, bilo 35 smrtnih slučajeva osoba koje su bile pozitivne na novi koronavirus i kod kojih je infekcija bila uzrok smrtnog ishoda.

Odgovarajući na pitanje koje su simptomatske razlike u obolijevanju od sezonskog gripa i virusa korone, kaže kako se „klinički, ove dvije bolesti ne razlikuju“.

„Upravo u činjenici da ove dvije infekcije imaju gotovo identičnu kliničku prezentaciju i leži najveći problem i izazov s kojim će se susresti zdravstveni sistem i pacijenti – da se klinički ove dvije bolesti neće moći razlikovati. Ali, i opšte mjere prevencije su iste pa se ‘čuvanjem’ od jednog u suštini čuvamo i od drugih respiratornih patogena“, zaključuje u razgovoru za VOP dr Begić.

Lj. Grbović

2 komentara

  1. nista kupicemo mi dosta maski pa cemo stavljat duple maske da virus ne prodje kroz njih.

  2. Da te sahranumo Begicu jer lupetas glupisti da sahranimo sve iz fasistickog NKt I Dps da konacno crnogorskom narodu svane.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com