“PET GODINA SMO DOGOVARALI ZAKON O RADU, NEMA NIKAKVIH IZMJENA” Keković kategorično odbija inicijativu poslodavaca

Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata CG kazao je, povodom inicijative Unije poslodavaca Crne Gore za izmjenu Zakona o radu zbog vanrednih okolnosti nastalih uslijed epidemije koronavirusa, da USSCG to – neće prihvatiti.

“Pet godina smo pregovarali o Zakonu o radu i postigli smo visok stepen konsenzusa, i ne prihvatamo bilo kakve izmjene, kazao je Keković za Portal “Volim Podgoricu”. On je kategoričan da postojeći Zakon o radu “već sadrži rješenja za vanredne okolnosti” čiju izmjenu, u svojoj inicijativi, predlaže Unija poslodavaca.

“Ova inicijativa liči na namjeru poslodavaca da pod plaštom ekonomske krize, izazvane pandemijom koronavirusa, pokušavaju da mijenjaju postojeći zakon, naravno, na štetu radnika. Postojeći Zakon o radu obezbjeđuje minimum dostojanstva zaposlenima, u skladu sa evropskim standardima, i mi ispod toga nećemo i ne možemo ići ukoliko želimo u Evropsku uniju”, kaže Keković.

U Uniji poslodavaca za VOP pojašnjavaju da cilj njihove i incijative nije, kako kažu, smanjivanje prava zaposlenih, već očuvanje kompanije u kojima su oni zaposleni, jer, kako naglašavaju, “ako nema kompanija, nema ni radnih mjesta”.

“U situaciji koja prijeti da ugasi značajan broj kompanija, ili, u boljoj varijanti, da ugrozi obim poslovanja i likvidnost, pokušavamo da nađemo rješenje da te kompanije opstanu, a time da se očuvaju radna mjesta. Ukoliko se kompanije ugase, neće biti ni radnih mjesta, i svi su na gubitku”, kaže za VOP Suzana Radulović, generalna sekretarka Unije poslodavaca.

Ona pojašnjava da je inicijativa za izmjenama radnog zakonodavstva ili donošenje lex spcijalisa, bila integrisana i u Trećem predlogu UPCG mjera za podršku privredi.

Na pitanje, koje su konkretne izmjene Zakona o radu koje predlaže UPCG, Radulović kaže da je, prije svega, namjera da se sjedne za isti sto i razgovara.

“Nama svakodnevno stižu žalbe i apeli kompanija članica UPCG, da im je obim posla značajno smanjen zbog krize izazvane epidemijom i mjera protiv njenog širenja, da ne ostvaruju prihode, te da nisu u mogućnosti da isplaćuju plate zaposlenima koji kod njih rade godinama. Oni žele da zadrže te ljude, ali ne znaju kako. Sa druge strane, znamo da su i sindikati zatrpani žalbama zaposlenih. I jedni, i drugi imaju argumente. Dakle, nije nam namjera da bilo šta forsiramo, već da sjednemo i pokušamo da nađemo neko privremeno rješenje da kompanije opstanu, ali da i radnici ostanu u tim kompanijama, pa makar i sa kraćim radnim vremenom i manjom platom, dok se ekonomska situacija ne stabilizuje”, kaže Radulović.

U USSCG kažu da, po njima, u Zakonu o radu nema ništa sporno i da su svi pravni instituti rezultat kompromisa.

“Iskreno rečeno, ne vidimo nikakvu potrebu da se navedeni pravni instituti dorađuju, jer su dobro iznivelisani i predstavljaju minimum standarda ukoliko u Crnoj Gori želimo da se primaknemo ostvarenju standarda koji podrazumijeva dostojanstveni rad za koji se, u okviru MOR-a, zvanično zalažu svi socijalni partneri. Dakle, zakoni se ne pišu za vanredne situacije, već za svakodnevne životne situacije”, kaže Keković.

Na pitanje da li će se neka od pitanja odnosno problema koje ističu poslodavci riješiti novim Opštim kolektivnim ugovorom i koja, iz USSCG kažu da su, u tom smislu, poslali predlog Uniji poslodavaca.

“Pregovori oko novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) su otpočeli, a zakonom propisan rok za njegovo zaključivanje je do 31. decembra ove godine. Kao odgovoran socijalni partner, USSCG će uvažiti sve argumentovane predloge UPCG u vezi ovih ili drugih problema, koji idu u korist tržišta rada i društva uopšte. U tom pravcu predložili smo UPCG da u okviru novog OKU-a kreiramo neko rješenje koje bi u budućnosti pomoglo u rješavanju i što bezbolnijem prevazilaženju ovakvih vanrednih situacija”, kaže Keković.

U USSCG kažu da su svjesni da je kriza koju je izazvala epidemija koronavirusa vanserijska.

“Sasvim je izvjesno da će predstavljati veliki izazov za sve segmente našeg društva. Svakako da se ključni odgovor za dalji razvoj naše zajednice tiče pitanja očuvanja privredne aktivnosti i radnih mjesta. Svakako da smo svjesni trenutka i da ćemo dati doprinos pronalaženju najboljih rješenja na relaciji poslodavac-zaposleni, jer je to u zajedničkom interesu obje strane”, kaže Keković za VOP.

V.Radojević 

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close