ŠEST GODINA KRVAVE BORBE: Rat “škaljaraca” i kavčana” odnio 50 života - Volim Podgoricu

ŠEST GODINA KRVAVE BORBE: Rat “škaljaraca” i kavčana” odnio 50 života

Egzekucija vođe „škaljaraca“ Igora Dedovića i njegove desne ruke Stevana Stamatovića, ali i nedavna likvidacija njegovih saradnika Alana Kožara i Damira Hadžića, dovele su ovu kriminalnu grupu u znatno oslabljenu poziciju u odnosu na konkurentski klan, pišu srpski mediji.

Ovu poruku uputio je, navodno, još krajem 2014. Slobodan Kašćelan, koji se s grupom okupljenom oko njega iz škaljarskog klana tada odvojio u novi – kavački. Razlog njegove ljutnje i oštre prijetnje dojučerašnjim saradnicima navodno je bio sukob unutar do tada jedinstvene kriminalne grupe, a koji je izbio među članovima posle nestanka više od 200 kilograma kokaina iz jednog stana u Valensiji.

S jedne strane, ostali su Kašćelan, Radoje Zvicer i Igor Božović, dok su vođstvo drugom grupom, prema policijskim evidencijama, preuzeli braća Jovan i Igor Vukotić i pokojni Igor Dedović.

Slijedi osveta

U ratu nekadašnjih saradnika, koji je počeo te 2014. ubistvom Gorana Radomana u Beogradu, u proteklih šest godina broj ubijenih dostigao je 50 osoba. Da je Kašćelan ozbiljno mislio ono što je rekao, potvrdilo se u poslednjih godinu dana, kada su redom ubijeni istaknuti članovi suparničkog tabora – Igor Dedović, Stevan Stamatović, a prije nekoliko dana i Alan Kožar i Damir Hadžić.

– Škaljarskom klanu najteži udarac zadat je ubistvom Igora Dedovića u Atini 19. januara, jer je Jovan Vukotić u pritvoru u Crnoj Gori, a njegov brat Igor u bjekstvu. Iako nisu slovili za vođe, Kožar i Hadžić su bili važne karike i veoma bitni ljudi za funkcionisanje ove kriminalne grupe, naročito u poslednjih godinu dana, kada se klan osuo – kaže izvor Kurira.

On podsjeća i da je tokom rata dva klana, koji je prevazišao sukob zbog droge i vodi se do istrebljenja, prošle godine ubijen otac Igora i Jovana Vukotića, Veselin Vukotić. Čitulje koje su tada dali sinovi najbolje opisuju koliki im je udarac smrću oca zadat.

– Ponestalo mi je riječi. Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj vječni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt je danas probudila ono što sam zadnjih godina umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti! Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio cijelog života, a život je prolazan. Neka ti je večna slava i hvala – napisao je u čitulji Jovan Vukotić.

Stradao i advokat

Krajem jula 2018. brutalno je ubijen i poznati beogradski advokat, dugogodišnji zastupnik Luke Bojovića koji blisko sarađuje sa škaljarskim klanom, Dragoslav Miša Ognjanović.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović slaže se da su „škaljarci“ oslabljeni i da će im sada biti teže da osvete prethodne likvidacije.

– Škaljarci su sada oslabljeni, ali to ne znači da se ovaj klan gasi. Možemo samo navesti da su „kavčani“ sada u blagoj prednosti. Škaljarci se sada moraju organizovati jer će sigurno neko preuzeti poslove koje su radili Kožar i Hadžić, ali brzo se vraćaju na stare staze – smatra Radovanović.

Ovaj rat je kao utakmica!

Božidar Spasić, bivši operativac DB, kaže za Kurir da ubistvo Kožara i Hadžića ne znači kraj škaljarskog klana, ali smatra da „kavčani“ imaju blagu prednost jer im pomažu neke obavještajne službe.
Na to, prema Spasićevim riječima, upućuje činjenica da imaju „tačan tajming i idealne uslove za egzekuciju“.

– Rat „kavčana“ i „škaljaraca“ izgleda poput neke utakmice. Kao da više nisu zainteresovani za prevlast na tržištu, već su im bitna samo ubistva pripadnika suparničkih grupa i sve to se pretvara u jednu veliku krvnu osvetu. Postoji mafijaška zakletva odranije da se „mora“ osvetiti glava svakog člana grupe, ali u poslednje vrijeme su počeli da pretjeruju s masovnim likvidacijama i zasad incijativu imaju „kavčani“ – kaže on i napominje da škaljarski klan brzo uvodi na scenu podmlađenu ekipu spremnu na sve.

– Po svemu sudeći, već u narednim nedeljama možemo očekivati novi talas, odnosno odgovor „škaljaraca“ – rekao je on.

Biće kratkog primirja

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da će posle likvidacije na Krfu zavladati „iznuđeno primirje“.

– Klanovi će se sada blago primiriti. Ubijaju se po principu jedno oni – jedno mi. Sad je red da „škaljarci“ odgovore na potez „kavčana“. Polako će „škaljarci“ pripremati novu vojsku i omladinu koju će poslati na novi zadatak. Rat ova dva zavađena klana ići će do istrebljenja i mnogo će proteći još vode i krvi da se oni ugase. Sve dok ima droge na tržištu, oni će se boriti i za drogu i za prevlast na tržištu.

Ubijeni “škaljarci”

•Goran Radoman (37) izrešetan u podzemnoj garaži 15. februara 2015. na Novom Beogradu
•Božidar Cicmil (32) likvidiran 19. oktobra 2015. godine u Mostaru, dovođen
u vezu s ubistvom člana barskog klana Armina Muše Osmanagića
•Goran Dučić (40), šef obezbeđenja Jovana Vukotića, pronađen kod mosta 16. juna 2016. u Novom Sadu
•Ivan Lopičić ubijen u ulazu u zgradu 26. juna 2016. u kotorskom naselju Sveti Vrači
•Goran Biskupović (28) i Miloš Bošnjak (25) ubijeni 6. septembra 2016, kada je napadač aktivirao eksplozivnu napravu ispod auta
•Dalibor Đurić (35), visokopozicionirani član škaljarskog klana, hicem iz snajpera likvidiran 22. septembra 2016. u spuškom zatvoru
•Radomir Đuričković (41) likvidiran 10. oktobra 2016. na Cetinju
•Boško Božović (24) i Milan Peković (22) stradali 1. avgusta 2017. pripremajući eksplozivnu napravu
•Petar Damjanović (37), ubijen pa zakopan, pronađen 14. oktobra 2017. u okolini Cetinja
•Dražen Čađenović (31), blizak Alanu Kožaru, nastradao 29. marta 2018. u Podgorici, ispod njegovog auta postavljen eksploziv
•Miodrag Kruščić (49) ubijen 21. maja 2018. u Podgorici, uhapšena višečlana kriminalna grupa
•Vasa Delibašić (45), blizak Alanu Kožaru, ubijen 29. juna 2018. u Baru
•Dragoslav Miša Ognjanović (57), advokat, zastupao Luku Bojovića, ubijen 28. jula 2018. godine u Beogradu
•Zijad Nurković (24), kum Alana Kožara, ubijen 19. aprila 2019. pred detetom i trudnom suprugom u Malagi
•Veselin Vesko Vukotić (69), otac Igora i Jovana Vukotića, ubijen ispred kuće 20. aprila 2019. u Kotoru
•Darko Mijović i Nikola Jovanović izrešetani na spavanju 13. maja 2019. u Berlinu
•Bogdan Milić (37) ubijen 11. juna 2019. na Cetinju, povezivan sa „škaljarcima“, ali to zvanično nije dokazano
•Igor Dedović (43) i Stevan Stamatović (43) ubijeni 19. januara u restoranu naočigled dece i supruga u Atini
•Đorđije Božović (30) nastradao 3. marta od bombe koju je prevozio sa Aleksandrom Kekovićem (30) u Podgorici
•Miloš Peruničić (41), blizak Kožaru, ubijen nasred ulice 2. juna u Marbelji dok je snimao govornu poruku na telefon
•Alan Kožar (43) i Damir Hadžić (45) ubijeni dok su se vraćali sa plaže 23. jula sa 29 hitaca na grčkom ostrvu Krf

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com