ĐUKANOVIĆ: Do poslednjeg daha ću raditi na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ: Do poslednjeg daha ću raditi na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović,  poručio da država ne želi da privatizuje svetinje, već da preispita, kako je kazao, “sumnjiv upis kulturnih dobara na privatna lica”.

“Ova država raspolaže obimnom dokumentacijom koja govori da je značajna imovina nastala u Crnoj Gori do 1918. godina, izgrađena od novca iz ove zemlje, donacijama naroda, koja ima status kulturnog dobra, a na sumnjiv način upisana je na neka privatna lica. Želimo da preispitamo taj upis, a naišli smo na negodovanje SPC jer nijesu sigurni oni u argumentaciju koja se krije pod parolom “Ne damo svetinje”. Jednostavno je lansirati parolu i njome manipulisati, a pokazati da je prosijedi nešto drugo”, kazao je Đukanoviću intervjuu za TV Prva.

Napominje kako je SPC u prvom trenutku krenula sa manipulativnom idejom da “odbrani svetinje od Crne Gore koja ih je izgradila”.

“Pojavile su se i druge adrese koje su zainteresovane za sve ovo, koje su se sjetile da pokušaju da poprave ono što nijesu uspjele 2016. godine. Poseglo se za crkvom koja im je poslednji adut koji je uveden na politički teren kako bi došlo do promjene vlasti u Crnoj Gori. Zato je vrh SPC bagatelisao razne dobre ponude, a usmjeravan od međunarodnih adresa, jer je sve jednostavnije ako se promijeni vlast. Ovdje je riječ, u najkraćem, da SPC služi anticrnogorskom intersu i pokušava da to uradi kroz demonstraciju nepoštovanja Crne Gore. Stavili su se u ulogu nekoga ko je nadređen državi Crnoj Gori. SPC mora biti odgovoran subjekt u Crnoj Gori i ponašati se u skladu sa zakonima ove zemlje”, kazao je.

Đukanović je precizirao da “nikada nije rekao da je Amfilohije na čelu ludačkog pokreta”.

“U kružocima crkveno-političkim oko Amfilohija kruži priča da sam pod narkoticima. U svim razgovorima sa Amfilohijem precizno sam kazao da mislim da je važno za budućnost Crne Gore uspostaviti jedinstvenu Pravoslavnu Crne Gore, koja će objediniti pravoslavni živalj u našoj zemlji. Vrlo uvjereno ću do poslednjeg daha raditi na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve”, kazao je Đukanović.

On je naglasio da se u regionu razvila ideja da je “budućnost u ujedinjenoj Evropi”.

“Nasuprot tome imamo politički pokret koji kažu da je EU loša, da je NATO fašistička organizacija. U Crnoj Gori, oni koji se zalažu za EU su zagovornici nezavisnosti, oni koji su bili protiv, danas su protiv toga i upozoravaju nas da je Crna Gora donijela pogrešne odluke, da je mala zemlja, da nas treba vratiti pod okrilje zajednice sa Srbijom, i da bude u globalnoj interesnoj sferi Rusije”, napominje on.

Povodom ekonomske krize zbog pandemije koronavirusa, rekao je da će izgubiti najviše ekonomije kao što je naša, koja se posebno oslanja na turizam i usluge.

“Vjerujem da smo spremni da odgovorimo na sve izazove koji su pred nama. Istorija nas uči da gotovo da nijesmo imali mirnu deceniju. Između ostalog, u treningu smo”, istakao je.

“Potrudlili smo se da pomognemo privredi i građanima zbog pogođenosti pandemijom.  Imamo tri paketa mjera, od kojih treći vrijedi 1.2 milijardi eura. Važno da shvatimo da je najvažnije da prepoznamo složenost izazova koje kriza donosi i da joj se moramo prilagoditi”, kazao je Đukanović.

Naglasio je da se iz krize najbrže izlazi kroz razvoj i investicije, prije svega iz privatnog sektora, domaćeg i inostranog.

“Imperativ je  da sačuvamo i unaprijedimo povjerenje stranih investitora. Zato ne razmišljamo o povećanju poreza. Moramo da oborimo preze i doprinose da motivišemo strane investitore da ovdje ulažu”, kazao je Đukanović i dodao da “trpimo kritike da imamo sporu administraciju, što utiče na investicije”.

“Ako ne bude napredovala ekonomija, nećemo moći da servisiramo plate, penzije i socjlana davanja. Moramo shvatiti da vlast, opozicija, mediji i svi drugi, ne smiju učestvovati u destrukciji nacionalne ekonomije Crne Gore”, kazao je predsjednik.

“Da bi dobili moćne strane investitore, moramo se truditi zajedno da stvaramo ambijent gdje ćemo učvršćivati ambijent povjerenja stranih investititora prema Crnoj Gori. Sjetimo se kako smo lako odbili britanske investirore na Valdanosu, one iz Abu Dabija na Kraljičinoj plaži. Adminsitracija koja ne podržava biznis nije dobra”, jasan je on.

Đukanović je zadovoljan trećim  paketom ekonomskih mjera.

“Moramo da radimo na korišćenju nekih drugih mogućnosti dok se turizam i usluge ne vrate u svoju punu funkciju. Tokom trajanja pandemije, recimo,  gradio se Portonovi. Nakon toga ćr tamo biti uposleno više od 1000 ljudi. Ne smijemo pokazati malodušnost. Krize nijesu trajna stanja. Moramo razmišljati ofanzivno. Ubijeđen sam da povlačenjem pravih poteza, koje bi značile dodatnu atraktivnost Crne Gore kao poslovnog ambijenjta, možemo da sitimulišemo investitore da nastave sa projektima ovdje.  U Kolašinu se gradi šest novih hotela sa pet zvjezdica, što će biti 1500 novih radnih mjesta. Ja sam optimista. Potrebno je imati ozbiljan i odgovoran menadžement na čelu države”, poručio je predsjednik Đukanović.

U krizi je, kako kaže, važno sačuvati nos iznad vode.

“Na iskušenju su poslodavci. Banke i druge finanisjke institucije treba da nam pomognu razumijevanjem. Međunarodni partneri ozbiljno razmišljaju o podršci. Poslodavci prije nego posegnu za optuštanjem moraju triput razmisliti jesu li ti svi radnici oni koji su im pomogli da steknu to što su stekli, da li mogu sjutra naći dobru alternativu za njih, a treće, od čega će živjeti porodice otpuštenih radnika. Jedino združeni možemo krizu preživjeti”, istakao je Đukanović.

Kazao je i da među 8,000 novoevidentiranih na Zavodu za zapošljavanje “ima onih koji su se tu našli da iskoriste one benefite koje je opredijelila Vlada”.

” Na održiv način moramo da isplaniramo valorizaciju svih resursa. Ne  odričemo se turizma, koji je u stalnom rastu. Ali, jednako tako,morali bi da primijetimo da neke druge djelatnosti nijesu pratile razvoj turizma. Sve dok je turizam nudio dobre mogučnosti, svi su išli ka toj djelatnosti. Lani mo uvezli 580 miliona eura hrane. Zato je važno da novo lice Crne Gore ukazuje na realne mogućnosti, a to je korišćenje nacionalnih potencijala”, kazao je Đukanović i naglasio da su realne šanse u energetici.

“Realno je samo u sljedeće četiri godine pokrenuti investicije od preko 700 miliona eura”, jasan je Đukanović.

3 komentara

  1. ОКОЛО ПРИЧА КА КИША ОКО КРАГУЈЕВЦА ПА У ЦЕНТАР ЦЕНТАР ИЗРУЧИ ГРАД

  2. Nadamo se da ce predsjednik zaista brzo ostati bez poslednjeg daha da se jednom usreci Crna Gora i svi njeni posteni gradjani.

  3. Ljudi moji, jeli to moguće. Koliko košta učlanjenje u tu crkvu. Oće li se dobiti članske karte. Moramo li se razdužiti u ovoj našoj gdje smo bili do sada. Da li valjati ikone i kandila što smo imali do sada. Da li će važiti dosadašnje slave. OĆEMO LI MORATI PRELAZITI U TU NOVU.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com