VELJOVIĆ ZADOVOLJAN RADOM POLICIJE: Za godinu dana rasvijetljeno 17 od 19 ubistava - Volim Podgoricu

VELJOVIĆ ZADOVOLJAN RADOM POLICIJE: Za godinu dana rasvijetljeno 17 od 19 ubistava

Uprava policije je rasvijetlila 17 od 19 ubistava i spriječila više likvidacija u prethodnih godinu dana, izjavio je direktor Uprave policije Veselin Veljovićna godišnjoj konferenciji za medije koja je održava u zgradi Vlade Crne Gore. Veljović navodi da se četiri ubistva dovode u vezu sa organizovanim kriminalnim grupama, dok su rasvijetljenja i ubistva od prije nekoliko godina koja se dovode u vezu sa kriminalom.

“Evikasna akcija policije i Specijalnog tužilaštva u rasvjetljavanju ubisva koji se dogodio prije nekoliko dana na području Zete, rezultiralo je hapšenjem izvršilaca tog teškog krivičnog djela i potvrdilo institucionalnu snagu i kapacitete crnogorske policijske organizacije. Hrabro djelujemo u pronalasku i procesuiranje svih koji su se upustili u nezakonite radnje. Efikasnost i ostvareni rezultati Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Sektora kriminalističke policije su garancija uspješnog suprostavljanja svim oblicima kriminaliteta kao globalnog
bezbjednosnog fenomena”, kazao je Veljović.

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna ocijenio je prvi čovjek policije i dodaje da UP nastaviti da štiti državu od svih onih koji na nju atakuju.

“Poštujući različitosti, podsjećam da zakon mora biti jednak za sve i poručujem da ćemo državu štiti od svih onih koji na bilo koji način na nju atakuju. Nikome nećemo dozvoliti da ugrozi vitane vrijednosti zajedništva svih njenih građana. Djelujemo odlučno u slučajevima napada na simbole naše države, te su sv slučajevi napada sa pažnjoj istraženi”, istakao je Veljović.

Direktor policije Veselin Veljović kazao je da je 49 policijskih službenika zadobilo povrede tokom javnih okupljanja kojima su kršene mjere NKT-a.

“Policija je istrajno vršila svoju funkciju i primjenjivala ovlašćenja prema svim nesavjesnim pojedincima, pa iz redova SPC. Brojni napadi i manipulacije koje su konstruisane u javnosti uperene protiv policije neće nas spriječiti da svoj posao i dalje obavljamo savjesno, zakonski i odgovorno. Policijski službenici su u ne malom broju slučajeva doživjeli fizičke i verbalne napade prilikom sprovođena zakona i utvrđenih aktivnosti kada su pokazali visok tolerancije i razumijevanja. Policija će odlučno zaštiti svakog policijskog službenika koji zakonito primjenjuju ovlašćenja i vrši povjerene poslove i zadatke i na sve napade na policijske službenike će odgovori energično, a odgovorne za ova devijantna ponašanja će privesti pravdi”, kaže Veljović.

Veljović je podsjetim na doprinos Uprave policije u zaštiti javnog zdravlja stanovništva i sprovođenju kontrole mjera o sprječavanju širenja koronavirusa.

Crnogorska policija u prethodnih godinu postigla značajne rezultate, ističe Veljović, pohvalivši efikasnost rada u obračunavanju sa uličnom prodajom narkotika i švercom cigareta.

“Protiv bezbjednosno interesantnih lica i članova organizivanih kriminalnih grupa podnijeli smo oko 3.000 prekršajnih prijava. Sprovedenim istražnim radnjama u 1.316 pojedinačnih zaplijena na teritoriji Crne Gore oduzeta je 1,1 tona različitih vrsta narkotika, a odgovorni za ove kriminalne aktivnosti su sankcionisani. Borba protiv krijumčarenja i nedozvoljene trgovine cigaretama se sprovodila u prethodnih godinu dana kroz dva kriminalistička istraživanja i jedan obavještajni projekat u saradnji sa Specijalnim državnom tužilaštvom i osnovnim tužilaštvima. Policija je u ovom periodu zaplijenila oko milion i po paklica cigareta”, navodi Veljović.

Crnogorska policija je učestvovala na šest policijskih akcija na međunarodnom nivou, dodaje Veljović, koje su rezultirale zaplenama oko 10 tona opojnih droga van teritorije Crne Gore, od čega je oko osam tona kokaina.

“Naši prikriveni islednici su bili angažovani u inostranstvu i uspješno realizovili više tajnih operacija, u borbi protiv ekstremnog terorizma, međunarodne trgovine opojnim drogama i trgovine ljudima”, navodi između ostalog prvi čovjek policije i dodaje da je Uprava policija je postigla značajan napredak što je prepoznato u Izvještaju o trgovini ljudima koji potpisuje američki Stejt Department i u nezvaničnom radnom dokumentu Evropske komisije.

Direktor policije ističe da su sprovedena značajna kriminalistička istraživanja na otkrivanju poreskih utaja i nezakonitosti prilikom prikazivanja i plaćanja poreskih obaveza prema državi.

“Policijsko – tužilčke aktivnosti rezultirale su krivičnim gonjenjem 324 fizičkih i 116 pravnih lica pred nadležnim tužilštvima a utvrđeno je da je njihovim nezakonitim radnjama nastala šteta od preko 15 miliona eura po budžet Crne Gore”, kaže Veljović.

U javnom sektoru policija je, kako Veljović ističe, otkrila 29 slučajeva korupcije za šta krivično odgovara 35 osoba, dok je u privatnom sektoru otkriveno 28 ovih slučajeva. Osim toga, Specijalnom državnom tužilaštvu procesurana su 53 fizička i 15 pravnih lica koja se terete da su koruptivnim djelima na organizovan način pričinila štetu od oko osam miliona eura.

“Naša finansijsko obavještajna jedinica je snagom svojih kapaciteta spriječila pranje novca u iznosu od oko 10 milion eura”, kaže Veljović.

Veljović ističe da je i dalje u vrhu prioriteta ostaje rasvjetljavanje slučajeva napada na novinare i imovinu medija.

On je iskazao zabrinutost zbog češćih saobraćajnih nesreće na crnogorskim putevima.

“U svjetlu nedavnih saobraćajnih nezgoda u kojima su mahom stradali mladi ljudi, osjećam potrebu da kažem da je to zabrinjavajuće”, izjavio je Veljović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Veljović je objasnio da je Jovan Vukotić juče, nakon puštanja na slobodu uhapšen u saradnji policije i tužilaštva.

“Imali smo zahtjev da on bude ponovo lišen slobode i sproveden na izdržavanje kazne od tri mjeseca. Dodatne okolnosti i nesporazume ne bih želio komentarisati”, odgovorio je Veljović.

Pres konferenciji prisustvustvovali su i pomoćnici direktora Uprave policije i načelnik Centra bezbjednosti Podgorica.

V.M.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com