KATANAC I U AVGUSTU Abramović: Zatvaranjem granica sa Srbijom i Rusijom, NKT izvršilo ekonomsko samoubisto - Volim Podgoricu

KATANAC I U AVGUSTU Abramović: Zatvaranjem granica sa Srbijom i Rusijom, NKT izvršilo ekonomsko samoubisto

Nakon što je saopšteno da će granice sa Srbijom ostati zatvorene, najvjerovatnije i tokom cijelog avgusta, iako se očekivalo njhovo otvaranje, hotelijeri i ugostitelji u Crnoj Gori izgubili su i poslednju nadu da će spasiti što se spasiti može od ove turističke sezone.

Zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje, dr Senad Begić, saopštio je prije par dana da će “proći još vremena dok Crna Gora ne otvori granicu sa Srbijom”.

“Čini mi se da će proći još neko vrijeme dok se granice ne otvore i ne omogući se promet ljudi, roba i usluga”, kazao je Begić na konfereniciji za medije NKTa.

Crna Gora je, podsjetimo, od 30, juna otvorila granice za državljane Evropske unije bez ikakvog ograničenja, ali to se, nije značajnije odrazilo na popunjenost turističkih kapaciteta.

I gradonačelnik Herceg Novog, Stevan Katić, apelovao je prije par dana na Vladu i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti  da se otvore granice sa Srbijom i rusijom kako bi se “spasilo makar nešto od turitičke sezone”.

“To su naša najznačajnija emitivna tržišta”, podsjetio je Katić i tražio otvaranje granica “uz jasne epidemiološke standarde koje je potrebno ispuniti da bi njihovi državljani ušli u Crnu Goru. ”

BEGIĆ O OTVARANJU GRANICA SA SRBIJOM: Ovo nije dobra vijest za turističku privredu

KATIĆ: Spasite ostatak sezone, otvorite granice za Srbiju i Rusiju

Vlasnik hotela “Admiral” u Budvi Damjan Abramović kaže za VOP da je Nacionalno koordinaciono tijelo odlukom da ne otvori granice sa Srbijom izvršilo ekonomsko samoubistvo.

“Doktor Begić i ostatak NKT tima su uspjeli da dokusure i onako uništenu sezonu. Zatvaranje granica prema Srbiji, naravno i prema Rusiji, je ekonomsko samoubistvo kada je turizam u pitanju. Po meni, a i prema dosta mojih kolega koji su u ovom biznisu, bolje rješenje je bilo otvaranja samo prema susjedima, prije svih mislim na Srbiju i BiH, uz mjere prevencije koje bi se ogledale u kratkoj samoizolaciji do rezultata brzih testova koji bi se radili na granici za slučajeve sumnje na virus. Na taj način bi spasili što se spasiti može. Ovako brojimo susjede na prstima, dok u susjednoj Hrvatskoj ljetuje više od stotinu hiljada turista”, kazao je za naš portal Abramović.

On, kao i mnogi drugi vlasnici ove sezone nije otvarao hotel, iako se za to pripremao tokom zime.

“Ja kao i mnogi nisam otvarao hotel, i ako sam se pripremao kao da će biti dobra sezona, što podrazumijeva konstantna ulaganja, zadržavanje određenog broja zaposlenih preko zime i tako dalje, međutim iz dana u dan moglo se naslutiti da NKT tim nema niti znanja niti razumijevanja za značaj turizma Crne Gore”, kaže Abramović.

Abramović nije otavarao hotel: Admiral

“Stvar je jednostavna, ne možemo bazirati turizam na nekim imaginarnim i dalekim turistima, u ovim okolnostima jedina šanska je bila u turistima koji mogu vozilima doći do Crne Gore, tu prije svih mislim na Srbiju i BiH”, smatra Abramović.

Abramović dodaje da odluke koje donosi NKT ne idu u priloge ni njemu, a ni njegovim kolegama.

“Ove nerazumne i nerezonske odluke NKT skupo će nas koštati, pored velikih ekonomskih gubitaka hotelijera i ugostitelja, imaćemo ogroman porast nezaposlenosti zbog zatvaranja istih, da ne govorim o sezonskim zaposlenjima koja su bila izvor prihoda velikom broju porodica sa sjevera Crne Gore. Neću ulaziti u dublju ekonomsku analizu, ali se nadam da će ova godina biti nauk kako se ne treba ophoditi prema turističkom sektoru čiji prihodi čine veliki dio budžeta Crne Gororovie”, kaže Ambramović za VOP.

Iz Hotela Ibero Star Bellevue za VOP kažu da su otvorili tek 12. juna.

“Sigurno je da nema potrebe da naglašavamo da je sezona daleko od očekivane ili bilo koje prethodne realizovane u ovom hotelu, vjerujem od izgradnje i otvaranja”, kazala je Svetlana Čvorović, pomoćnica driektora.

Otvaranje granica sa Srbijom i Rusijom bi imalo nemjerljiv značaj

U Turističkoj organizaciji Herceg Novog kazali su za VOP da su zatvorene granice Crne Gore sa Srbijom i Rusijom, rezultirale činjenicom da danas u Herceg Novom ima 3.031 gostiju što je čak 91 odsto manje nego prethodne godine u ovom periodu.

“Shodno činjenici da je neophodno da sezona bude bar na 30 odsto u odnosu na prošlu godinu kako bi turistički poslenici “preživjeli” , jasno je da sa sadašnjih ni 10 odsto prometa, sektor turizama trpi ogromne posledice jer upravo su Srbija i Rusija, uz BiH, emitivna tržišta za Herceg Novi odakle nam i dolazi najveći broj gostiju”, kažu iz TO Herceg Novi.

U Herceg Novom je prema podacima koje smo dobili iz ove organizacije, od 41 registrovanog hotela otvoreno njih 13, u kojima su najvećim dijelom dosadašnje rezervacije otkazane, one se eventualno obavljaju na nekoliki dana pred sam dolazak, te dugoročne procjene popunjenosti svakako nema. Otvaranje granica sa Srbijom i Rusijom u ovom momentu za Novljane bi imalo nemjerljiv značaj kako za hotelijere tako i za privatne izdavaoce smještaja, odnosno kompletnu turističku privredu grada.

“Usijed uvođenja privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa, u periodu od 15. marta do 18. maja 2020. godine bilo je zabranjeno pružanje ugostiteljskih usluga u smještajnim objektima, osim za prijavljene goste, što je dovelo do otkazivanja velikog broja rezervacija gostiju”, kažu iz TO Herceg Novi.

Herceg Novi

Prema njihovim podacima, u Herceg Novom u  periodu od 01.marta do 31.maja 2020.godine u kolektivnom smještaju je ostvareno ukupno 3951 dolazaka gostiju, što je za 90,07 odsto manje u onosu na isti period 2019. godine.

“U Herceg Novom u periodu od 01.marta do 31.maja 2020.godine u idividualnom smještaju (prijave iz naših TIB-ova) bilo je ukupno 2227 dolazaka gostiju što je za 81,61 odsto manje u odnosu na isti period 2019.godine. Ostvareni broj noćenja u Herceg Novom u individualnom i kolektivnom smještaju  je za 80,24 odsto manji (57990 noćenja) u odnosu na 2019.godinu (293.381 noćenja). Za kolektivni smještaj podatke dobijamo tek krajem avgusta za jul mjesec, dok je u našim biroima, po podacima preuzetim iz našeg sistema, prijavljen 1191 gost iz zemalja EU što čini 32,69% od  ukupnog broja gostiju u tom periodu”, kažu oni.

Turisti iz Srbije, Bosne i Hercegnovine i Rusije u Herceg Novom su  na prve tri pozicije po broju dolazaka i noćenja gostiju u kolektivnom i individualnom smještaju u 2019.godini.

“Gosti iz Srbije u Herceg Novom su ostvarili  88.639 dolazaka što je za 4,03 odsto više nego u 2018. godini, dok  je ostvareni broj noćenja 922.517 što je za 5,40 odsto više nego u 2018.godini. Gosti iz Bosne i Hercegovine u Herceg Novom su ostvarili 76.915 dolazaka što je za 1,66 odsto više nego u 2018. godini, od toga je ostvareno 522667 noćenja što je 1,09 odsto više nego u 2018.godini. Građani Rusije su ostvarili 39800 dolazaka što je za 18,20 odsto više nego u 2018.godini, od toga je ostvareno 609.526 noćenja što je za 20,59 odsto više nego u 2018.godini. U periodu ljetnje turističke sezone tuiristi iz Srbije su ostvarili 78.726 dolazaka (100,69% ili za 0,69% više nego 2018.godine), gosti iz BIH su ostvarili 70431 dolazak(100,79 ili 0,79% više nego 2018.godine) i  gosti iz Rusije su ostvarili 30.440 dolazaka  (124,79 ili za 24,79%više nego  u 2018.godini)”, rečeno nam je iz TO Herceg Novi.

Tatjana Kotarac iz Turističke organizacije Budva kaže da ne nesporno je da su tržišta Srbije i Rusije od velike važnosti za crnogorski, a samim tim i budvanski turizam.

“Ali u ovom trenutku je najvažnije pratiti sve zdravstvene smjernice odgovornih institucija i postupati u skladu sa njima”, kazala je Kotarac za VOP.

Budvu su, prema informacijama iz TO Budva, od početka marta posjetilo 41.488 turista koji su ostvarili 204.890 noćenja, a od 30. juna ovaj je “biser Jadrana” posjetilo nešto više od 4.000 turista iz Evropske unije koji su ostvarili oko 22.000 noćenja u svim vidovima smještaja.

“Najbrojniji su bili gosti iz Poljske, potom Njemačke, Mađarske, Švedske i Francuske. Važno je napomenuti da su tokom prošle, 2019. godine, prema zvaničnim podacima, turisti iz zemalja Evropske unije učestvovali u ukupnom broju dolazaka sa skoro 30 odsto”, saopštila je Kotarac, koja dodaje da su prema zvaničnim podacima, turisti iz Rusije, BiH i Srbije tokom 2019. godine učestvovali su sa 44 odsto u ukupnom broju dolazaka.

U Kotoru je situacija čak i lošija nego u drugim grafovima na primorju jer se kotorski turizam bazira na dolasku kruzera.

Iako iz TO Kotor nisu odgovorili na naša pritanja, prema nezvaničnim informacijama VOPa iz relevantnih izvora, popunjenost turističkih kapaciteta u ovom gradu je svega tri odsto.

Uroš Selić

PROČITAJTE I OVO:

PRIVREDA NA RESPIRATORU: Dok Vlada STEŽE OBRUČ oko Crne Gore, privrednici VAPE za OTVARANJEM GRANICA

KOLIKO JE ZAISTA POTONUO CG TURIZAM? Tri podgoričke priče koje daju PRECIZAN ODGOVOR na ovo pitanje

PKCG: Odboru turizma predstavljen Treći paket mjera

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com