OEBS POSLAO PORUKU ĐUKANOVIĆU I BRAJOVIĆU: Razdvojite državne i partijske poslove

Predsjednik države Milo Đukanović i prvi čovjek Skupštine Crne Gore Ivan Brajović aktivno učestvuju u izbornoj kampanji, istovremeno koristeći i državnu i političku poziciju, što je suprotno standardima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Standardi OEBS-a predviđaju da države učesnice osiguraju „jasno razdvajanje između države i političkih stranaka – naročito da političke stranke ne budu spojene sa državom”.

Đukanović je istovremeno dugogodišnji lider Demokratske partije socijalista (DPS), a Brajović Socijaldemokrata (SD). Među političarima koji su na važnoj državnoj fukciji, a istovremeno su lideri partija je i predsjednik Bošnjačke stranke (BS) koji je i potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj Rafet Husović. Posmatrači OEBS-a su saopštili da su pomenuti standardi prekršeni i tokom posljednjih izbora u Srbiji.

Iz OEBS-a su ukazali, između ostalog, da je „dvojna uloga predsjednika Aleksandra Vučića, koji je bio i lider vladajuće stranke, značajno bacila sjenku na liniju između njegovih zvaničnih dužnosti i izborne kampanje, kršeći obaveze svih OEBS-ovih zemalja da poštuju jasnu podjelu između države i političkih stranaka”.

“Upotreba ili „zloupotreba” državnih resursa postala je vrlo problematična oblast u mnogim državama tokom izbora i suprotna je principu jednakog tretmana kandidata i političkih stranaka. Iako postoji prirodna i neizbježna prednost onih na položaju, zakonodavstvo mora obratiti pažnju da ne podržava ili podstiče takve prednosti”, navodi se u uputstvima OEBS-a.

Napominju da aktuelni kandidati i stranke ne smiju da koriste državne fondove ili sredstva, odnosno, materijale, ugovore o radu, prevoz, zaposlene i slična sredstva države u svoju korist: “Stav 5.4 Kopenhagenskog dokumenta OEBS-a iz 1990. godine, u tom pogledu, predviđa da će države učesnice osigurati „jasno razdvajanje između države i političkih stranaka; naročito, političke stranke neće biti spojene sa državom”.

Jedan od posljednjih primjera u Crnoj Gori je kada je Brajović, koji je kao predsjednik Skupštine štićena ličnost koja ima pravo da koristi službeno vozil, odlaskom u Plav na partijski sastanak Socijaldemokrata, na čijem je čelu, službenim autom u pratnji obezbjeđenja, u praksi potvrdio ocjenu OEBS-a o „institucionalnoj prednosti“ političkih subjekata iz redova vlasti, koju su dali povodom prethodnih izbornih procesa.

(Vijesti)

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close