OEBS POSLAO PORUKU ĐUKANOVIĆU I BRAJOVIĆU: Razdvojite državne i partijske poslove - Volim Podgoricu

OEBS POSLAO PORUKU ĐUKANOVIĆU I BRAJOVIĆU: Razdvojite državne i partijske poslove

Predsjednik države Milo Đukanović i prvi čovjek Skupštine Crne Gore Ivan Brajović aktivno učestvuju u izbornoj kampanji, istovremeno koristeći i državnu i političku poziciju, što je suprotno standardima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Standardi OEBS-a predviđaju da države učesnice osiguraju „jasno razdvajanje između države i političkih stranaka – naročito da političke stranke ne budu spojene sa državom”.

Đukanović je istovremeno dugogodišnji lider Demokratske partije socijalista (DPS), a Brajović Socijaldemokrata (SD). Među političarima koji su na važnoj državnoj fukciji, a istovremeno su lideri partija je i predsjednik Bošnjačke stranke (BS) koji je i potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj Rafet Husović. Posmatrači OEBS-a su saopštili da su pomenuti standardi prekršeni i tokom posljednjih izbora u Srbiji.

Iz OEBS-a su ukazali, između ostalog, da je „dvojna uloga predsjednika Aleksandra Vučića, koji je bio i lider vladajuće stranke, značajno bacila sjenku na liniju između njegovih zvaničnih dužnosti i izborne kampanje, kršeći obaveze svih OEBS-ovih zemalja da poštuju jasnu podjelu između države i političkih stranaka”.

“Upotreba ili „zloupotreba” državnih resursa postala je vrlo problematična oblast u mnogim državama tokom izbora i suprotna je principu jednakog tretmana kandidata i političkih stranaka. Iako postoji prirodna i neizbježna prednost onih na položaju, zakonodavstvo mora obratiti pažnju da ne podržava ili podstiče takve prednosti”, navodi se u uputstvima OEBS-a.

Napominju da aktuelni kandidati i stranke ne smiju da koriste državne fondove ili sredstva, odnosno, materijale, ugovore o radu, prevoz, zaposlene i slična sredstva države u svoju korist: “Stav 5.4 Kopenhagenskog dokumenta OEBS-a iz 1990. godine, u tom pogledu, predviđa da će države učesnice osigurati „jasno razdvajanje između države i političkih stranaka; naročito, političke stranke neće biti spojene sa državom”.

Jedan od posljednjih primjera u Crnoj Gori je kada je Brajović, koji je kao predsjednik Skupštine štićena ličnost koja ima pravo da koristi službeno vozil, odlaskom u Plav na partijski sastanak Socijaldemokrata, na čijem je čelu, službenim autom u pratnji obezbjeđenja, u praksi potvrdio ocjenu OEBS-a o „institucionalnoj prednosti“ političkih subjekata iz redova vlasti, koju su dali povodom prethodnih izbornih procesa.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com