URA: Pobijedili smo investitorski urbanizam ispod Ljubovića, zgazićemo ga i u drugim djelovima našeg grada - Volim Podgoricu

URA: Pobijedili smo investitorski urbanizam ispod Ljubovića, zgazićemo ga i u drugim djelovima našeg grada

Građanski pokret URA nazvao je pobjedom vijest da u Podgorici neće biti gradnje stambene zgrade na platou između četiri ranije izgrađene zgrade ispod Ljubovića, poručivši da se grad mora razvijati prema potrebama građana, a ne prema interesima krupnog kapitala i “tajkunskih investitora”.

“Nakon sedam mjeseci ćutanja gradske uprave i gradonačelnika Vukovića, a konstantne borbe aktivnih građana/ki, strukovnih organizacija i Građanskog pokreta URA, sa zadovoljstvom možemo proglasiti još jednu, novu pobjedu, od koje će velike koristi imati na hiljade građana ispod Ljubovića. Nakon što smo zaštitili Blok V, spasili od betonizacije Kasarnu Morača i Njegošev park i zaustavili agresivnu gradnju na brdu Gorica, investitorski urbanizam Glavnog grada i gradonačelnika Vukovića novi poraz je doživio ispod Ljubovića i nastaviće da ih doživljava u svim djelovima našeg grada, koji budu napadnuti njihovim devastatorskim planovima. Naša je građanska i moralna dužnost da branimo naš grad, koji se mora razvijati prema potrebama građana/ki, a ne prema interesima krupnog kapitala i tajkunskih investitora, pa ćemo ostati dosljedni toj borbi. I budite sigurni – pobijedićemo”, saopšteno je iz GP URA.

Dodaju da se podgorički odbor te partije od januara aktivno borio protiv izgradnje stambene zgrade na platou između četiri ranije izgrađene zgrade ispod Ljubovića, zajedno sa nezadovoljnim građanima i nevladinim sektorom.

“Današnja pobjeda ispod Ljubovića će, baš kao i ranije pobjede u Bloku V, Kasarni Morača, Njegoševom parku i na Gorici, biti snažan zamah svim narednim borbama za normalan, ravnomjeran i planski smislen razvoj našeg grada, u čijem fokusu moraju građani Podgorice – kao primarni i najbrojniji korisnici prostora, a ne interesi različitih tajkuna. Uvjereni smo da će kapitalnim promjenama na državnom nivou, konačno doći i do promjene sistema upravljanja, kako javne institucije više ne bi radile protiv javnog interesa, već isključivo za javni interes, kako se situacije poput Ljubovića više nikada ne bi ponavljale. Međutim, podgorička URA će uvijek biti tu, za nove borbe, rame uz rame sa svim građanima/kama našeg grada“, saopštila je podgorička URA.

Dodaju da je pored postizanja dogovora oko ove parcele, neophodno staviti van pravne snage i čitav planski dokument “DUP Zabjelo – Ljubović“, čije važenje je, kako navode, godinama nezakonito produžavano uprkos presudi Ustavnog suda, kako bi se stekli uslovi za konačnu sanaciju navedenog prostora.

“Jer je, na gotovo svakom koraku, dolazilo do krupnog kršenja tog ionako katastrofalnog planskog dokumenta, pa neki izgrađeni stambeni kvartovi danas više liče na dvorište KP doma, nego li na smislen i normalan životni prostor. Zbog toga je sanaciju prostora potrebno uraditi sistemski, odlučno i u cjelosti, kako bi taj prostor postao prelijepo mjesto za život i odrastanje hiljada novih generacija“, zaključila je podgorička URA.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com