970x250

DIK UTVRDILA NACRT PREPORUKA ZA BEZBJEDNO ODRŽAVANJE IZBORA: Čeka se mišljenje NKT

Državna izborna komisija je utvrdila Nacrt preporuka za bezbjedno održavanje izbora zakazanih za 30. avgust, koji je proslijeđen Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT), kazao je Aleksa Ivanović, predsjednik DIK-a.

300x250

On je za Dan kazao i da NKT nije postavljen rok do kada treba da pošalju komentare na Nacrt već da je dogovor da to urade čim prije.

“DIK je utvrdila Nacrt preporuka za bezbjedno održavanje izbora i poslala ovaj dokument Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, sa kojim je dogovoreno da njihovo mišljenje bude dostavljeno u najkraćem mogućem roku, imajući u vidu veliki broj otvorenih pitanja u organizaciji izbora u okolnostima epidemije kovid 19. Odmah nakon što NKT dostavi mišljenje na sadržaj dokumenta, sazvaću sjednicu Državne izborne komisije, kako bismo se odredili u odnosu na sugestije i komentare”, kazao je Ivanović.

Na pitanje da li je predloženim Nacrtom možda razmatrana i mogućnost da se i on zarazi virusom korona do izbora, s obzirom na to da po zakonu za njegovu funkciju ne postoji zamjena, kazao je da nije.

“Saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, predsjednik Državne izborne komisije nema zamjenika, te ovo pitanje nismo tretirali Nacrtom preporuka za bezbjedno održavanje izbora. Upravo zbog ovakvog zakonskog rješenja, strogo se pridržavam svih mjera i preporuka NKT, što podrazumijeva samo sastanke u cilju sprovođenja izbornog procesa. Takođe, nastojim da gdje god je to tehnički izvodljivo, koristim onlajn platforme i za poslovnu komunikaciju, kako bih umanjio mogući rizik”, poručio je Ivanović.

Čelnik DIK-a Aleksa Ivanović kazao je i da će svaka lista biti detaljno prekontrolisana, od svakog pojedinačnog potpisa do zastupljenosti žena.

(Dan)

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close