MVP: U izborni proces u Crnoj Gori se umiješala i Ruska pravoslavna crkva - Volim Podgoricu

MVP: U izborni proces u Crnoj Gori se umiješala i Ruska pravoslavna crkva

Kako se bliži dan izbora u Crnoj Gori, tako se proširuje i miješanje zainteresovanih faktora u naš izborni proces. Ovoga puta se u taj posao javno uključila i Ruska pravoslavna crkva, preko svoga predsjednika za spoljne veze crkve, mitropolita Ilariona, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Mitropolit Ilarion navodi da je crnogorski ambasador u Moskvi pokušao da ga “lično ubijedi u valjanost” našeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti,

“Ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji je samo na profesionalan, diplomatski način upoznao predstavnike Ruske pravoslavne crkve sa predmetnim Zakonom, kao što su, uostalom, to uradili i ostali crnogorski predstavnici u razgovorima sa drugim vjerskim zajednicama i relevantnim domaćim i međunarodnim sagovornicima. To što mitropolit Ilarion pokušava da imputira nešto više od toga, samo pokazuje unificiranost kampanje moskovske i beogradske patrijašije kako u ciljevima, tako i instrumentima koji se primjenjuju za njihovo ostvarivanje”, pojašnjava se u saopštenju MVP-a.

Sa žaljenjem su konstatovali da u izjavama Mitropolita Ilariona ima mnogo više politike nego duhovnosti.

“Stoga nijesu izostala politička uputstva crnogorskim vlastima kako da uređuju odnose u sopstvenoj državi. Ponovljena teza o ugroženosti planetarnog pravoslavlja, utemeljena u pan-slavističkoj i etno-filetističkoj ideologiji, u jednoj maloj, sekularnoj državi u kojoj građani pravoslavne vjeroispovijesti čine ogromnu većinu toliko je aspurdna, da je ne vrijedi ni komentarisati. Meta ovakvih izjava uvijek ostaje jedna te ista – nastojanje da se promjenom odnosa političkih snaga u našoj zemlji stane na kraj vanjskopolitičkoj orijentaciji Crne Gore ka evroatlantizmu i pripadnosti društvu zapadnih liberalnih demokratija”, poručuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com