SAVKOVIĆ VUKČEVIĆ: Amfilohije je u sukobu sa istorijom, crkvenom i narodnom tradicijom Crne Gore

Nela Savković Vukčević, poslanica DPS u Skupštini Crne Gore kazala je da Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović nastavio da pred “Bogom i ljudima vrijeđa osveštane dogme Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve i da lažno prorokuje i falsifikuje narodnu, crkvenu i državnu tradiciju Crne Gore”.

Kazala je da Mitropolit Amfilohije u crkvi Svetog proroka Ilije na Carinama na Kučkom Komu on danas u svojstvu mitropolita SPC, koja ga je 1990. i postavila na Cetinje, ponovio: „Ne damo svetinje!”

“Kome usred Crne Gore Amfilohije i njegova Crkva iz Srbije „ne daju svetinje”? Na ulazu crkve na Kučkom Komu je ktitorski zapis koji sam za sebe dovoljno govori i ko je nju podigao i kome ona pripada: Ovaj hram podiže Njegovo Visočanstvo Knjaz Nikola Prvi Petrović za pokoj duše svoga oca Vojvode Mirka Petrovića Njegoša, hrabrom plemenu Kuča 1900. godine”, pitala je Savković Vukčević.

Dodala je da su tu i stotine drugih crkava i manastira širom Crne Gore, izgrađenih do 1918. godine, koje je “osveštala jerarhija bogohranime Autokefalne pravoslavne Mitropolije – Crnogorske crkve, a ne Amfilohijeve Crkve iz Srbije – SPC, koja ove godine “slavi” tek vijek postojanja. To su neporecive činjenice”.

Poručila je da je Mitropolit danas posegnuo i za drugim falsifikatima time što je sugerisao da je zastava SPC, trobojka sa ocilima, tradicionalna crkvena zastava Crne Gore.

“Trobojka sa ocilima nikad nije bila crkvena zastava u Crnoj Gori. To nije mogla biti i iz razloga što je postala službena zastava SPC tek njenim Ustavom 1931. godine, kada je i formirana Amfilohijeva sadašnja eparhija Crnogorsko-primorska, a prethodno uništena kanonska autokefalna Crkva naših predaka”, izričita je Savković Vukčević.

“Niti jedan istoriografski dokument ne svjedoči o prisustvu „srpskoga” simbola „4 x S” u crkvama i manastirima Crne Gore prije 1918. godine. Uostalom, akronim „4 x β” oko krsta je grčki (vizantijski), a ne srpski simbol, i doslovno znači: „Car Careva caruje nad carevima” (βασιλεὺς βασιλέων, βασιλεύων βασιλευόντων)”, pojašnjava poslanica DPS-a.

Objasnila je da je simbol Crne Gore dvoglavi orao Crnojevića, utemeljivača autokefalne Mitropolije.

“Crkveni, narodni i državni barjak – crvena zastava sa dvoglavim orlom Crnojevića je tradicija od najmanje šest vjekova, baštinili su je i Petrovići-Njegoši, kao i savremena Crna Gora”, naglasila je Savković Vukčević i dodala da se Mitropolit Amfilohije u sukobu sa viševjekovnim nasljeđem Crne Gore “ogoljava u najobičnijeg krivokletnika”.

loading...
Tagovi

Slične Objave

1 komentar

  1. Поштована Госпођо ви ово на брзину убјеђивачки колико има тих који вашој историји вјерују? одосте ви и ваша клика у опозицију

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close