IZBORI U CRNOJ GORI: Kako će glasati zaraženi, izolovani, kako će se utvrditi identitet? - Volim Podgoricu

IZBORI U CRNOJ GORI: Kako će glasati zaraženi, izolovani, kako će se utvrditi identitet?

Manje je od mjesec dana od parlamentarnih izbora, a još nije poznato kakve će se bezbjednosne mjere uvesti prilikom glasanja iako je dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje, ranije izjavio gostujući u TVCG da je ubijeđen da će izbori biti potpuno bezbjedni.

Međutim, veliki je broj nepoznanica kao, recimo, kako će glasati zaraženi i oni koji u izolaciji i karantinu, kako će se utvrđivati identitet glasača na biruačkim mjestima, obzirom da nose maske…

Odgovarajući na pitanje Portala Volim Podgoricu, Mugoša je juče kazao da je Nacionalno koordinaciono tijelo zazarazne bolesti dostavilo preporuke Državnoj izbornoj komisiji, ali nije kazao o kakvim se preporukama konkretno radi.

“Mi smo u saradnji sa DIK-om predložili preporuke koji će svakako važati i koje su svakako u skladu sa donošenim namjerama. Sve one mjere koje važe i ako se budu primjenjivale na valjan način i kako je to propisano one trebaju da obezbijede da su svi sigurni i da se nesmetano izbori sprovedu. Naravno sve će to proći kroz Državnu izbornu komisiju, koja će dati detaljna upustva o ponašanju na samim izborima, ali naravno zasnovana na našim preporukama i naredbama koje su donešene”, kazao je Mugoša.

Mugoša takođe nije odgovorio na pitanje VOPa kako može biti siguran da će se građani na izborima pridržavati epidemioloških mjera, ako se ni sada, kako je kazao, ne pridržavaju mjera.

“Rekao sam da se jedan broj građana ne pridržava mjera. Većina građana se pridržava mjera, jer da nije tako mi bi imali mnogo, mnogo više inficiranih. Činjenica je da se se jedan dio građana ne pridržava mjera. Da li će se na dan izbora pridržavati mjera to ne može niko da garantuje, to svako mora da nosi i da svako odgovara za to. Postojaća pravila i ako se ona budu poštovala neće biti problema. Ako neko neće da poštuje pravila za to postoji i način kako da se to riješi”, kazao je Mugoša.

Mugoša je tada kazao da su se izbori održali i u drugim zemljama, koji su čak i više pogođeni zarazom koronavirusa nego što je sada Crna Gora.

Kako se glasalo u regionu, model Sjeverne Makedonije najbezbjedniji?

U toku pandemije korona virusa u regionu su se do sada održali izbori u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj.

Tokom parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, Državna izborna komisija tek je dva dana prije održavanja izbora, na zahtjev Ustavnog suda Hrvatske, omogućila glasanje osobama zaraženim koronavirusom. Oni su glasali putem osoba od povjerenja.

Članovi izborog povjereništava morali su da izmjere temperaturu i ako je viša od 37,2, ako se osjećaju bolesno ili imaju bilo kakve simptome bolesti, morali su da se jave nadređenom i ne dolaze dok se telefonski ne jave nadležnom porodičnom ljekaru.

Građani su na miračka mjesta nosili maske, držali distancu od metar i po, a morali su i da ponesu svoje hemijske olovke kojima će glasati.

Za glasanje se prijavilo i više od 500 od oko 5.000 osoba kojima je zbog kontakata sa zaraženima određena mjera samoizolacije. Birališta u Hrvatskoj su bila otvorena od 7 do 19 sati.

Foto: Pixsell, Index

U Sjevernoj Makedoniji su vanredni parlamentarni izbori održali 15. jula. Građani Sjeverne Makedonije su takođe glasali po posebnim zdravstvenim protokolima. Prvi put se dogodilo da izbori u Sjevernoj Makedoniji traju tri dana. Prvog dana su glasali pacijenti oboljeli od COVID-19, osobe u samoizolaciji i zatvorenici, dok su na izborni dan glasati svi ostali punoljetni građani.

Za glasanje se u Sjevernoj Makedoniji prijavilo 706 zaraženih korona virisom koji su u samoizolaciji ili karantinu, od više od tada 3.000 aktivnih slučajeva.

Zaražene glasače su tokom dana glasanja posjećivali su medicinska lica i stranački izabranici u zaštitnoj opremi birački odbori u kojima su bili i ljekari u njihovom kućama obučeni u zaštitne skafandere, uz posebne mere zaštite prilikom glasanja.

Poslednjeg dana izbora 15. jula, glasanje je počelo u 7 časova i trajalo je dva sata duže, do 21 čas kako bi se izbjegle gužve zbog usporenog glasanja zbog protokola za sprečavanje epidemije.

Svi članovi biračkih odbora su nositi maske i rukavice, a na biračko mesto moglo je da se uđe samo onoliko glasača koliko ima paravana, uz obaveznu masku i dezinfekciju. Glasači su morali na tren da skinu maske prilikom utvrđivanja identiteta.

U Srbiji su održani prvi izbori u Evropi od početka pandemije 21. juna. Iako je rastao broj zaražežih Kovidom-19 nedelju dana prije izbora, zvaničnici nisu uveli obavezne zaštitne mjere za sve uključene u izborni proces. Iz Instituta za javno zdravlje su građanima preporučili držanje distance od jednog metra, zadržavanje na biračkom mjestu ne duže od 15 minuta, kao i korišćenje maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava.

Autor: Uroš Selić

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com