MINISTARSTVO ODBRANE DISKRIMINISALO ČOBELJIĆA: Sudska presuda u korist prvog sindikalca Vojske CG

Podgorički Osnovni sud donio je presudu u korist prvog sindikalca Vojske CG, Nenada Čobeljića, kojom je usvojena njegova tužba za diskriminaciju od strane Ministarstva odbrane.

Iz ovog ministarstva su naveli da neće komentarisati odluku Osnovnog suda u Podgorici.
“Ovdje, prije svega, nije riječ o pravosnažnoj presudi na koju će  Zaštitnik imovinsko pravnih interesa uložiti žalbu. Činjenice iz Presude pokazuju da prvostepeni sud nije usvojio ogroman dio zahtjeva tužioca. To znači, između ostalog, da je Sud odbio zahtjev da se Nenad Čobeljić vrati na posao. Usvojeno je da je bio diskriminisan u periodu od 2009. do oktobra 2017.godine. Sud je odbio zahtjev u dijelu naknade nematerijalne štete i obavezao Državu da tuženom isplati naknadu od 3.000,00 eura. Koliko je uspješna tužba, pokazuje
podatak da tužbeni zahtjev glasi na 25 hiljada eura, navode iz Ministarstva odbrane i najavljuju žalbu.

“Diskriminacija pukovnika Nenada Čobeljića i SOVCG koji sindikat je od 2012. konstitutivni član krovne evropske vojne organizacije EUROMIL – trajalo je i dalje traje već punih 10 godina. Sve upravni sporovi pred Upravnim sudom su rešeni u njihovu korist, a sada i pred redovnim sudom i to zbog diskriminacije! Ovo je mislim prvi put da jedno ministarstvo Vlade Crne Gore bude oglašeno za diskriminatora, što je neprihvatljivo”, kaže Čobeljićev advokat Vladan S. Bojić. On naglašava da “posrijedi nije obični vid diskriminisanja, već onaj najgori mogući ‘teške, produžene i ponavljane’ diskriminacije”.

“Do kulminacije je došlo od kraja 2016. kada je taj NATO resor Vlade (MO) preuzeo Predrag Bošković, inače javnosti poznat po vraćanju Ordena Svetog Save. Prvi put je jednom ministarstvu izreknuta mera “zabrane” daljeg i to ma kakvog diskriminisanja u bilo kom vidu, pa čak i prijetnji diskriminacije MO prema drugotužiocu, ovdje SOVCG, na čijem je čelu od 2018. Zdravko Кasalica. Šta je zapravo to radio ministar i njegov ‘drim tim’? Otpuštao, prekomandovao i prijevremeno penzionisao, onemogućavao kroz niz radnji napredovanje i usavršavanje i sve to- u žaru diskriminacije. I to ne samo naspram Srba, već i kako sam ministar kaže ‘fejk Crnogoraca’ u emisiji Živa istina 2018. Dakle, prema pripadnicima vojske CG iako visoko ocjenjenih i profesionalnih i odgovornih oficira, podoficira i vojnika VCG. Fake Crnogorci su oni koji se istinski tako osjecaju ali to ne odgovara ministrovom poimanju ‘privrženosti aktuelnoj vlasti, odn. njemu’, pa ih naziva ‘lažnim Crnogorcima'”, kaže Bojić.

On naglašava da je, u tom pravcu, ključan iskaz Mihajla Volkova glavnog za ljudske resurse i jednog od vrlih izvršioca diskriminacije, kao i materijalni dokaz poseban Obrazac, tj. formular koji moraju popuniti svi pripadnici MO i Vojske CG, gdje se traži od njih da upišu “nacionalnost’ i to ne samo njih, već i cijelih porodica, čak i djece, čak i malodobne djece”, ne tek nezakonito, već, kako navodi, anticivilizacijski.
“Uprkos “zabrani” koju je izrekao Sud već u protekli petak MO kao organ tužene Crne Gore je nastavio sa diskriminatorskim ponašanjem, pa je vrhovne sindikalce prekomandovao iz Podgorice na krajnje destinacije po Crnoj Gori, što govori da nije posrijedi bio ekces, već stanje u MO i VCG – žigošu se sindikalne vođe od Nenada Čobeljića do Zdravka Кasalice, ali i dalje, što je direktno protivno Ustavu i zakonu i svemu pravnom i etičkom. Кada se tome doda diskriminacija po osnovu vjere i nacije i jedne vlastima inherentne tvorevine ‘fake Crnogoraca’, onda smo kao društvo u ozbiljnom i nerješivom problemu”, zaključuje advokat Bojić.

PROČITAJTE I OVO:

ZDRAVKO ŠTRAJKUJE GLAĐU: Kasalicama zadržavanje do 72 sata, saslušavani deset sati uz prekide 

BRAČNOM PARU KASALICA UKINUT PRITVOR: Braniće se sa slobode od optužbi za pranje novca

“VIDIMO SE U NEDJELJU AKO BOG DA” Oficir Zdravko Kasalica ovako je odgovorio na ZABRANU odlaska u litije

V.Radojević

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close