ODNAROĐENOST NARODNIH PREDSTAVNIKA - Volim Podgoricu

ODNAROĐENOST NARODNIH PREDSTAVNIKA

Piše: Velibor Marković

Osnovna svrha i cilj svake pravne norme je da država ili neki drugi pravni subjekt, u zavisnosti ko tu normu donosi, odredi njome pravilo ponašanja u nekoj društvenoj zajednici ili nekom njenom dijelu.

Stoga pravna norma uvijek u sebi sadrži dispoziciju koja propisuje način odredjenog ponašanja i sankciju kojom se propisuju mjere pravne prinude u slučaju njenog nepoštovanja ili kršenja, pri čemu sankcija može biti u sastavu te iste norme ili nekog drugog opšteg akta. Svakako, da bi pravna norma bila što prihvatljivija, odnosno ,,pitkija”, i to kako za one na koje se odnosi, tako i za društvo u cjelini, treba da prati i razumije postojece drustvene odnose i njihov razvoj, da ih osjeća i predvidja njihovu budućnost; ukoliko nije tako, norma predstavlja sukob izmedju nje same i stvarnosti, pa i sopstvenu negaciju. Tada se javljaju turbulencije u društvu, javne i snažne osude, kritike i otpori u smislu da ne odgovaraju društvenom ambijentu i prilikama u kojem se društvo nalazi, pa čak i oštri protesti ili buntovi zbog nedemokratskog i nasilnog ponašanja državnog aparata prema gradjanima kao adresatima kojima je ta norma upućena.

Da bi se to spriječilo ili svelo na najmanju mogucu mjeru, u slučajevima gdje još uvijek ne postoji kritična masa onih koji su odredjenu buduću normu spremni da prihvate, ozbiljna pravna država preduzima radnje pripreme terena za njeno uvodjenje u pravni sistem, prije svega putem organizovanja javnih rasprava, debata i tribina na kojima će pokušati približiti javnosti potrebu njenog uvodjenja, uz pažljivo osluškivanje javnog mjenja povodom stava o odredjenom društvenom pitanju koje pravnom normom treba da bude obuhvaćeno. To se zove pravljenje ,,društvenog i pravnog ambijenta”. Tek po stvaranju povoljnih uslova za njeno uvodjenje u pravni sistem, dobijanjem kritične mase, započinje se sa procedurom njenog donošenja, počev od izrade nacrta opsteg akta, preko predloga propisa i konačno, putem skupštinskog usvajanja.

Posljednju riječ uvijek imaju poslanici kao predstavnici naroda, oni kojima je narod putem izbora dao mandat da zastupaju njihovu volju i interese. Ako toga nema, obesmišljava se osnovni princip demokratije, a to je ,,vladavina naroda”, jer narodni predstavnici prestaju to biti i postaju zastupnici uskih stranačkih, pa i svojih ličnih interesa.
U posljednje vrijeme smo svjedoci da u društvu kakvo je naše, parlamentarno djelovanje i glasanje od strane poslanika iz redova pojedinih politickih partija, u znatnoj mjeri odstupa i odudara od volje gradjana koji su ih izabrali da zastupaju njihovu volju i interese. Javni nastupi i izraženi stavovi poslanika pojedinih političkih stranaka često odstupaju i od njihovih ličnih stavova; već ranije sam naveo primjer jednog od poslanika koji je glasao za Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i koji ga i sada javno brani, iako mi je u telefonskom razgovoru saopštio da je intimno bio i ostao protiv tog zakona. Na stranu politički stav koji ne mora da korespondira sa ličnim, pogubno je odudaranje političkih stavova i od stavova gradjana koji su im dali mandat da ih predstavljaju.

Kao posljedica takvog neodgovornog i sebičnog ponašanja nekih političkih stranaka u društvenom i pravnom životu Crne Gore, desio se jedan užasan apsurd, a to je da najvažniji zakoni koji su izglasani u posljednje vrijeme u Skupštini Crne Gore, zasigurno ne bi prošli ni 5% volje gradjana ukoliko bi se o pitanju koje oni uredjuju odlučivalo na referendumu. Takav disparitet izmedju stvarne volje gradjana i nastupa onih koji ih (navodno) predstavljaju nije zabilježen u parlamentarnoj demokratiji novijeg doba. Zato se kod nas i dešava ono što sam naveo u naslovu, a to je ogromna ODNARODJENOST NARODNIH PREDSTAVNIKA. Tolika da njih više uopšte nije briga šta misli onaj dio gradjana koji su im dali svoj glas i čije interese zapravo treba da zastupaju u parlamentu, već samo da se u političkim kalkulacijama i kombinacijama sa vladajućom strankom održe još koji mandat na političkoj sceni Crne Gore, sa ličnim privilegijama koje sve to nosi.

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com