Podgorica ovog mjeseca dobija dva smart parkinga - Volim Podgoricu

Podgorica ovog mjeseca dobija dva smart parkinga

Podgorički Parking servis nedavno je otvorio Operativni kontrolni centar, koji je sublimacija svega onoga što je rađeno u posljednje tri godine, sa ciljem modernizacije upravljanja.

Sa jednog mjesta, zahvaljujući softveru za centralizaciju, omogućen je uvid u sve ono što se u realnom vremenu dešava na svakom parkingu pojedinačno, pišu Dnevne novine.

Direktor Parking servisa Nusret Canović kazao je Dnevnim novinama da je prva faza ovog projekta bilo fizičko unapređenje parkinga, nakon čega se prešlo na nabavku nove opreme, softvera za naplatu, koji je potpuno promijenjen, kao i softvera za unos mjesečnih preplata i brojača saobraćaja na parkinzima. Takođe, parkinzi su dobili i led ekrane, koji pokazuju broj slobodnih mjesta.

“Naredna faza bila je da se na našoj veb-stranici, odnosno aplikaciji, uvežu slobodna mjesta i da vozači na taj način budu u mogućnosti da uz navigaciju dođu do slobodnog parking mjesta. Aplikacija je dinamična i vozače odvodi do prvog slobodnog mjesta, a ne do najbližeg parkinga. Na taj način smanjiće se i saobraćajne gužve, odnosno čekanja ispred parkinga i gubljenje vremena u potrazi za slobodnim mjestom. Aplikacija omogućava uvid u sva parking mjesta, uz mogućnost navigacije do njih”, kazao je Canović.

On podsjeća da je prošle godine odrađen i pilot projekat na dvije saobraćajnice u centru grada, gdje su ugrađeni senzori koji pokazuju broj slobodnih mjesta, što je, kako kaže, takođe dostupno i na aplikaciji.

Canović navodi da su svi parkinzi dobili kamere, što omogućava kontrolu svih lokacija sa jednog mjesta.

U toku su radovi na dva nova parkinga u glavnom gradu – preko puta “Palade” i u blizini Rektorata, koji će sredinom mjeseca postati “smart” parkinzi, što je još jedan korak ka modernizaciji Parking servisa.

“Ova dva parkinga biće potpuno automatizovana i na njima, kako kažemo, neće biti ljudske ruke. Riječ je o sistemu parkinga sa odgovarajućim kamerama, samonaplatnom stanicom, koji će biti instalirani na ova dva parkinga i potpuno upravljanje sa parkinzima biće iz Operativnog centra. Imaćemo mogućnost kompletnog upravljanja – podizanje i spuštanje rampe, upravljanje sa samonaplatnom stanicom, signalizacijom i svega onoga što se dešava na parkingu. Takođe, biće omogućena i komunikacija korisnika sa operaterom koji se nalazi u Centru, što se naročito odnosi na početak primjene kako bi se građani što brže privikli na ovakav način funkcionisanja, pa će u početnom periodu testiranja parking na ovim lokacijama biti besplatan. To su prvi parkinzi ovog tipa u Crnoj Gori i sredinom mjeseca ulazimo u testni period. Nadamo se da je ovo samo korak u daljoj automatizaciji parkinga”, kazao je Canović.

Novi parking kod “Palade” imaće kapacitet od 70 mjesta, dok je parking kod Rektorata kapaciteta od skoro 200 mjesta.

Naredna faza modernizacije biće i instalacija LED displeja na ključnim lokacija u gradu, koji će sadržati broj slobodnih parking mjesta na najbližoj parking lokaciji i fizički usmjeravati vozila do određene lokacije. To će, kako kaže, biti u fokusu nakon puštanja u rad dva pametna parkinga, a nakon toga nadaju se da će se ta mreža širiti po cijelom gradu.

“Takav način rada omogućava nam uštede, a samim time i niže cijene za sve naše korisnike”, poručio je Canović.

Sve ovo je, kako kaže, izuzetno bitno i za grad, odnosno planere, jer će imati veoma bitne podatke kod planiranja parkinga i saobraćajnica.

Glavni grad dio sistema “Easy-park”

Canović je najavio da će Podgorica uskoro postati dio “Easy-park” sistema, globalne firme, koja se bavi naplatom parkinga, a zastupljena je u brojnim državama u svijetu, iako joj je matična država Švedska. To će, kaže Canović, olakšati naplatu stranim državljanima, jer će sistemi biti integrisani i sve što se nudi našim građanima na raspolaganju će biti i turistima.

Podzemne garaže na trgovima

Prema riječima Canovića intenzivno se radi i na izgradnji podzemnih garaža, koje su realna budućnost kada je parking u pitanju.

Za parking ispod Trga nezavisnosti nedavno je pokrenuta procedura, a u planu je i garaža ispod Trga Božane Vučinić.

Takođe, u toku je i razmatranje određenih lokacija i da li će na tim mjestima biti građane podzemne ili polupodzemne lokacije.

“Polako se ide ka ideji da centar oslobađamo od vozila na površini. Centru grada nedostaju kapaciteti pod zemljom, a na ovaj način ostavljamo tu površinu za neke druge sadržaje. Bolje da dobijemo parking ispod zemlje, a zelenilo na površini”, kazao je Canović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com