PREDATE IZBORNE LISTE: Ovo je politička ponuda na izborima 30. avgusta

Izborne liste Državnoj izbornoj komisiji su do sinoć u ponoć, kada je istekao rok, predali su koalicija “Za budućnost CG”, okupljena oko Demokratskog fronta, Demokratska partija socijalista, koalicije okupljene oko Građanskog pokreta URA, Demokrata, Socijaldemokrate Crne Gore, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka, Hrvatska reformska stranka, Hrvatska građanska inicijativa i dva saveza albanskih partija.

Državna izborna komisija će, nakon što utvrdi ispravnost lista, žrijebom odrediti njihov redosljed na glasačkom listiću za parlamentarne izbore 30. avgusta.

Nosilac liste koalicije okupljene oko DF-a je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Članice ovog saveza osim DF-a su i Prava, Socijalistička narodna partija i Narodni pokret koji je nedavno osnova Miodrag Daka Davidović.

Koalicija okupljenja oko Građanskog pokreta URA i Dritana Abazovića predala je listu “ Crno na bijelo”, a u koaliciji su još i Stranka pravde i pomirenja, Grupe birača CIVIS i nezavisni intelektualci).

Deokrate idu na izbore pod sloganom “Mir je naša nacija”  a u predizbornoj koaliciji su i Demos, Partija penzionera i Nova ljevica.

DPS na izbore ide sa listom pod nazivom “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”, čiji je nosilac premijer i zamjenik predsjednika partije Duško Marković.

Socijaldemokrate idu sa sloganom SD – “Mi odlučujemo, Dosljedno”. Noilac liste je lider partije Ivan Brajović.

Socijaldemokratska partija na izbore izlazi takođe samostalno sa sloganom “Jaka Crna Gora” , predvodi je predsjednica partije Draginja Vuksanović-Stanković.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović predvodi listu svoje partije a slogan pod kojim će se boriti za glasove je “Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović”.

Na izbore idu i dvije partije hrvatske nacionalne manjine, Hrvatska građanska inicijativa Adrijana Vuksanovića pod nazivom “HGI. Svim srcem za Crnu Goru!“, i novoformirana Hrvatska reformska stranka sa nosiocem liste Radom Marićem. Na listi je i predsjednica Marija Vučinović.

Albanska koalicija Demokratski forum, Forca, Građanski pokret perspektiva i Unija Tuzi predali su zajedničku listu “Genci Nimanbegu- Nik Đeljošaj”, a na čelu liste je Đeljošaj.

Savez albanskih partija “Jednoglasno”, čine Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori predala je izbornu listu,čiji je nosilac Fatmir Đeka.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima koji su zakazani za 30. avgust imaće 541.232 građana, saopšteno je ranije iz Ministarstva unutrašnjih poslova, a taj broj evidentiran na dan 20. jun.

Broj birača u biračkom spisku Crne Gore po kome su održani prethodni izbori 15. aprila 2018. godine je 532.599.

U ovom trenutku oko 50.000 birača posjeduje lična dokumenta kojima je istekao rok važenja, pa je MUP pozvao građane da što prije predaju zahtjev za njihovu zamjenu.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

V.R.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close