POGLAVLJE 27: Crna Gora se obavezala da do 2030. GODINE ispuni mjere iz oblasti očuvanja životne sredine - Volim Podgoricu

POGLAVLJE 27: Crna Gora se obavezala da do 2030. GODINE ispuni mjere iz oblasti očuvanja životne sredine

Crna  Gora se u okviru poglavlja 27 obavezala da reciklira 50 odsto otpada papira, plastike, metala i stakla do 2030. godine. Takođe, država namjerava da do tog roka sprovede recikliranje najmanje 70 odsto neopasnog građevinskog otpada, kako bi ispunila završna mjerila iz poglavlja koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene.

To piše u Nacrtu akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u poglavlju 27, koji se nalazi na javnoj raspravi do 28. avgusta ove godine. Iz nevladine organizacije “Ozon” tvrde da ne postoji teoretska šansa da se ovi uslovi ispune do zadatog roka.

Šefica Radne grupe za ovo najzahtjevnije poglavlje, Ivana Vojinović, nedavno je najavila velike investicije u ekologiju Crne Gore.
– Pored dosadašnjih investicija u ovu oblast, u narednih 15 godina biće uloženo nešto više od milijarde evra, iz različitih izvora finansiranja, poput IPA i ostalih EU fondova, državnog i opštinskih budžeta, međunarodnih finansijskih institucija – saopštila je Vojinovićeva.
Reciklaža otpada je veliki biznis u zemljama Evropske unije, pa je u Nacrtu plana navedeno da pomenute uslove Crna Gora namjerava da ispuni do 31. decembra 2030. godine.

Prema riječima direktora ekološkog pokreta “Ozon”, Aleksandra Perovića, trenutna situacija sa otpadom znatno je gora uprkos ranije zabilježenom trendu povećanja stepena reciklaže. Uzrok je, kako tvrdi, kriza izazvana koronom. Smatra i da rok koji je Vlada zacrtala ne bi bio realan ni u slučaju da su trenutni uslovi idealni, s obzirom na praksu koja se trenutno sprovodi.

– Medicinske maske i drugi infektivni otpad završavaju pomiješani sa komunalnim otpadom, što znači da dio materijala koji bi mogao biti recikliran, to više nije.

Aleksandar Perović, Foto ozon.org.me

Trenutna praksa je da se sve mješa i odlaže na komunalne deponije. Predtretman koji podrazumijeva izdvajanje otpada koji može da bude recikliran, onemogućen je zakonom. Takvu praksu EU sigurno neće podržati – kazao je Perović za “Novosti”.

Kako ističe, ta NVO se dva puta obratila Vladi i Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti povodom velike količine medicinskog otpada koju za sobom ostavljaju domaćinstva i privrednici, ali, kako kaže, nisu dobili nikakvu odgovarajuću reakciju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com