Interpol ukinuo potjernice za Duškom Kneževićem - Volim Podgoricu

Interpol ukinuo potjernice za Duškom Kneževićem

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević ne nalazi se više na Interpolovoj crvenoj potjernici koju je za njim raspisala Crna Gora, a tu informaciju za agenciju Tanjug potvrdio je i Knežević u telefonskom razgovoru iz Londona.

“Sada sam slobodan čovjek. Zahvalan sam britanskom timu mojih advokata i Velikoj Britaniji kao uređenoj državi”, rekao je Knežević nakon što su ga advokati obavijestili da je Interpol povukao potjernicu za njim, uz obrazloženje, pored ostalog, da “postoji preovlađujuća politička dimenzija slučaja”.

Knežević ističe da će ova odluka biti “vjetar u leđa crnogorskoj opoziciji protiv vlasti Mila Đukanovića”.

Prema saznanjima “Vijesti”, Knežević je podnio zahtjev kojim se tražilo ukidanje tri potjernice na osnovu tvrdnje da su u suprotnosti sa Interpolovom pravnom regulativom.

U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid piše da je žalba usvojena i da su sve tri potjernice ukinute i uklonjene iz Interpolovog sistema.

Komisija INTERPOLA je zaključila da bi održavanje aktivnim osporenih podataka i objavljivanje Crvene potjernice, moglo imati značajne negativne implikacije po neutralnost Organizacije, a za koju se može percipirati da se neosnovano miješa u domaću politiku zemlje u pitanju ili u njene odnose sa drugim zemljama članicama INTERPOLa.

U tom smislu komisija je zaključila da postoji dominantna politička dimenzija u ovom slučaju kao i rizik po neutralnost Organizacije, te stoga informacije pružene od strane NCB Crna Gora nisu u skladu sa članom 3 Ustava INTERPOLa.

Posle decenija u kome su percipirani kao partneri, Đukanović i Knežević imali su manjih sporova u poslednjih 15 godina, ali u otvoreni sukob ulaze poslije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, nakon čega Knežević napušta Crnu Goru.

Kompaniju „Atlas grupu” osnovao je prije gotovo 30 godina i na njenom čelu se i dalje nalazi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com